Çekirdekte Neler Var?
Sistemler Sıkı Bağlar: 5 Nokta
Cool’n’Quiet 2.0, Hyper Transport 3.0 ve üçüncü seviye önbellek. Hyper Transport 3.0 ile sisteme sunulan erişim hızı tam olarak 3,6 milyar işlem/saniye seviyesinde. Önceki Hyper Transport bağlantılarında bu çalışma frekansı 2,0 milyar işlem/saniyeydi. Yeni ham veri aktarım hızı yaklaşık 21 GB/s. Bu veriyolunu bellek denetçisi işlemci üzerindeyken kim ne yapsın, diyebilirsiniz. Mesele şu ki, çok grafik kartı (yani Spider platformunda dört tanecik) olan bir sistemde işlemci ve grafik kartı arasında yeterli miktarda veriyolu gerekiyor. Bu da ancak bu şekilde temin edilebiliyor.
Yerleşik bellek denetçisi şu an için DDR2 belleklere (1066 MHz resmî hızlara kadar) destek veriyor. 45 nanometreye inildiğinde ve AM3 yuvasına geçildiğinde ise bu destek yerini DDR3’e bırakacak.
Önbellek Meseleleri
Nasıl oluyor da oluyor, derseniz; AMD bellek ve önbellekler arasında, Opteron işlemcilerinin tutarlı önbellek bağlantıları sebebiyle gelişmiş çekirdekler arası çapraz bağlar (memory crossbar) bile kullanmaya zaten alışık. Coherent (bağdaşık) Hyper Transport veriyolunun yerini tutacak şekilde bu önbellek aslında veriyi tutmaktan ziyâde çekirdekler arasında dağıtmakla görevli desem yanlış olmaz. Yani Athlon 64 X2 işlemcilerindeki memory crossbar’ın görevini bir anlamda üçüncü seviye önbellek yapıyor diyebiliriz.
Bellek Denetçisinde Yenilikler
İki bağımsız denetçiyle işlemcideki göre atamalarına göre bellek kullanımı düzenlenerek çekirdeğe tek bir kanal üzerinden daha fazla bellek bant genişliği atanabiliyor. Bu da önemli bir ilerleme. Tabii performansa ne kadar etkisi var, bu nu test etmemiz gerekiyor. Ayrıca bu bağımsız denetçiler birbirinden farklı bellek parçalarını da sorunsuz şekilde çalıştırabiliyor.
Üç Çekirdeğe Ne Oldu?
Overdrive!
Performans Konuları
Bu konudaki öngörümü açıklamak amacıyla şunu da eklemeliyim: O silikondan daha iyi iş çıkması bir anlamda zorunlu; zira AMD eğer Penryn ve türevleriyle her fiyat aralığında baş edemeyecekse, Fusion’a kadar işlemci üretmese de olur. Açıkçası çok iyi bir platforma sahip olmak milyarlarca liralık iş yapıyorsanız sizi kurtarmaz. Bu da mali bir değerlendirme tabii ki; zira o silikon plakalar bedava değil ve bir silikonun fabrikada (Dresden) işlenip size bize ulaşması birkaç ay alıyor. Yani demek istiyorum ki, AMD mucizelerini çoktan fotolitografiye vermiş olsa iyi olur; yoksa üst düzeyde (ve muhtemelen yeni yılda orta düzeyde) yeşil değil mavi bayrakları daha fazla görmeye devam edeceğiz.
Belki de geriye ve ileriye dönük bu uyumluluk tablosu
birçok kişi için önemli değil.
Performans konusunda, ayrıntılı testlerimizden önce ayrıntısız bir örnek verecek olursam, AMD’nin şu an için 2,8 GHz hızında çalışan Athlon 64 X2 işlemcisi 3D Mark 2006’dan 2000’in üzerinde bir işlemci puanı alırken, benim gördüğüm 2,4 GHz‘lik dört çekirdekli Phenom işlemcide 3300 seviyesindeydi. Tabii bu tek başına bir anlam ifade etmiyor; fakat gelin görün ki piyasaya çıkacak veya şu an çıkmış olan en hızlı Phenom, 2,3 GHz.
Devam Edecek…
Yazan: Berkin Bozdoğan
SDN – http://shiftdelete.net
Athlon 64 X2 6400 Black Edition aldım okuduğum kadarıyla bu phenom çıkmadan önceki sürüm oluyormuş.Sizce nasıl bir işlemci yahu donanımhaberde intele göre yerden yere vurdular çok canım sıkıldı ama gel görki amd cephesinin en üstün işlemcisi bu