Tüm dünyaya şifreli iletişim cihazı satan Crypto AG, Amerikan ve Alman istihbarat servisleri tarafından satın alındı. Bu satın almanın ortaya çıkmasının ardından Philips’in eski çalışanlarından biri olan kriptolog Cees Jansen, ilginç iddialarla gündeme geldi. Jansen’in iddialarına göre Philips, Türkiye’ye kırılması kolay cihazlar sattı.

İki öğrenciden Alzheimer hastaları için akıllı kapı!

İki öğrenciden Alzheimer hastaları için akıllı kapı!

Yarını Kodlayanlar projesi, Habitat Derneği ve Türkiye Vodafone Vakfı iş birliği ile hayata geçirildi. İkili Alzheimer hastaları için akıllı kapı yaptı. Deneyimlerini arkadaşlarına anlattı...

Cees Jansen’in Türkiye ile ilgili iddiaları dikkat çekti

Jansen yaptığı açıklamada şifresini kırmayı kolaylaştırdıkları cihazın Aroflex adında bir teleks olduğunu açıkladı. Bu cihaz NATO üyeleri arasındaki güvenli iletişimi kurmak için kullanılıyor. Ancak, Türk hükümeti iç görüşmelerde kullanmak ve kendi elçilikleri ile iletişim kurmak için de bu cihazdan satın almak istedi. Jansen’in iddiasına göre, ABD’nin Ulusal Güvenlik Ajansı, bu cihazın kırılması kolay bir cihaz olmasını istedi. Bu konuda iş birliği yapmayı reddeden Almanya’nın ardından ABD yönünü Hollanda’ya ve üretici Philips’e çevirdi ve iletişimi bu şekilde devam ettirdi.

Piyasadaki cihazlar ikiye ayrılıyor. Bunlardan biri Aroflex diğeri ise Beroflex. Beroflex diğer cihaza göre daha kolay kırılıyor. Kolay çözülen şifreleme cihazı işleri çok daha kolay hale getiriyor.

Türkiye’ye doğrudan Beroflex satılması durumunda Türk hükümetinin bunu anlayacağını söyleyen Jansen, bu sebeple kendisinden Aroflex görünümlü Beroflex bir cihaz üretilmesinin istendiğini söyledi.

philips türkiye dinlemesi

Bu talebi sorgulamayan ve patronlarının söylediğini yapan Jansen, aradan geçen zaman için fikrinin değiştiğinin altını çizdi.

Tabii tüm bunlar Jansen’in iddiası. Şimdilik şirket cephesinden yapılmış herhangi bir açıklama bulunmuyor.