İnternet alaminin sonu gelmez saldırı çeşitleri gün geçtikçe kendilerine yeni alternatif yollar çizse de, bilinçli olan kullanıcı kitlesi bu tuzaklara düşmemeyi başarıyor.
Art niyetli kişilerce hazırlanan sahte web siteleri, özel bilgilerinizi ele geçirmek için kullanılan sayısız phishing yöntemleri ve link yönlendirmeleri peki gerçekte ne kadar başarılı oluyor?
Google’ın gerçekleştirdiği detaylı bir çalışmaya göre sanal dünyanın ziyaretçileri ne kadar bilinçli olurlarsa olsunlar phishing gibi tuzaklara yakalanabiliyorlar. Çalışmanın sunduğu verilere göre şimdiye kadar hazırlanmış en başarılı phishing web sitelerine bilgilerini kaptıran kullanıcı kitlesi, siteleri ziyaret edenlerin yüzde 45’ine denk geliyor.
Kısacası kendinden emin bir internet gezgininin sahte bir ağa girmesi ve banka bilgileri gibi verilerini başkalarına kaptırması yüzde 45 oranında mümkün.
Çalışmaya göre saldırganlar ve art niyetli yazılımcılar ağırlıklı olarak Çin, Ivory Coast, Malezya, Nijerya ve Güney Afrika’dan çalışmalarını yürütüyorlar.
Ele geçirilen hesaplar üzerinden gerçekleştirilen phishing denemeleri ise şu döngüyü takip ediyor; tuzağa yakalanan e- posta adresi üzerinden sayısız tanıdık kullanıcıya sahte postalar gönderiliyor. Tuzaklı linkler içeren bu e-postalar özellikle de bankalardan gelmiş gibi gösteriliyor ve bazı bankaların tasarım tercihlerini birebir kullanıyorlar.
Google’ın bu konudaki uyarısı ise oldukça basit: Uyanık olun!
:: Bu tür tuzaklara düştüğünüz oldu mu?
Kiþisel bilgilerinizi en kolay çaldýrabileceðiniz yerler, Facebook ve benzeri sosyal aðlar. Bir kiþnin hesabýna bir kez girmeyi baþardýnýzmý, tüm arkadaþ ve arkadaþlarýn da arkadaþlarýnn sayfalarýna sorunsuz giriþ yapabiliyorsunuz. Bir de cep telefonu numarasýný da bir þekilde öðrenebilirseniz, veya biliyorsanýz, o hesaba, kendi hesabýnýzmýþ gibi giriþ yapabiliyorsunuz. Siz yapabiliyorsanýz, baþkalarýda yapabiliyor. Siz daha önce bir baþkasýnýn hesabýna veya bilgilerine ulaþmayý baþarabilmiþseniz, bþkalarýnýnda sizin hesabýnýzda cýrýt atýyor olmasý çok doðal.
Henüz bir bamka hesabýnýz yok ve de paranýz da yoksa, O zaman tabii kendinizi rahat his edebilirsiniz. Sizin adýnýza birilierinin sevgili bulma stelerine üye olduðunu fark edene kadar. Yada üye olduðunuz sitede Viagra reklamlarý ile karþýlaþana kadar.
Üye olduðunuz yerlerde güvenlik ayarlarý varsa, önce o ayarlarý inceleyip, kiþisel bilgilerinizi korumayý öðrenmenizde fayda var.
saçma sapan yerlerden gelen linklerin yönlendirdiği sosyal ağlar vs. gibi sayfalarda kullanıcı girişi yapmayın. Yani üşengeçlik yapmayıp bi zahmet googledan bulun istediğiniz siteyi.
+ facebook, twitter gibi büyük sitelerin url çubuğuna dikkat edin, genelde kullanıcı girişi yapacağınız zaman url kısmının en başında yeşil güvenlik sertifikası gibi bişey olur. Yani sorun yok 🙂