Matematikçiler, Pi sayısı hesaplamasında rekor kırdı. Graubuenden Uygulamalı Bilimler Üniversitesi araştırmacıları, süper bilgisayarla yaptıkları hesaplamanın 108 gün dokuz saat sürdüğünü belirtti. Yani, bu önceki rekordan 3,5 kat daha hızlıydı. Peki, son hesaplama ne?

İran tamamı yerli ilk süper bilgisayarını tanıttı

İran tamamı yerli ilk süper bilgisayarını tanıttı

İran, tamamen yerli üretim süper bilgisayar geliştirdiklerini ileri sürdü. Efsanevi kuş Simorgh'un adını alan süper cihaz, 0,56 petaflop kapasiteye sahip.

Pi sayısı için hesapladıkları son 10 rakam

Araştırmacılar, genellikle 3.14159’a yuvarlanan matematiksel sabit Pi‘nin 62,8 trilyon basamağını hesapladı. Yaklaşımları, önceki 50 trilyon ondalık basamaklı dünya rekorunu geride bıraktı. Üstelik 3,5 kat daha hızlı hesaplamayı başardılar.

Pi sayısı kaç?

Bilim insanları, bu başarının ardından Guinness Rekorlar Kitabı‘na başvurdu ve şimdi onay bekliyorlar. Graubuenden Uygulamalı Bilimler Üniversitesi yaptığı açıklamada, “Hesaplama 108 gün dokuz saat sürdü” dedi. Ayrıca araştırma ekibi, hesaplamanın kesin bir doğruluğa yakın olduğunu ileri sürdü.

Ekip, şu an sadece Pi sayısı için hesapladıkları son 10 haneyi açıkladı: 7817924264. Guinness Dünya Rekoru sertifikasını almayı başarırsa ekip, tam sayıyı da yayımlayacak. Önceki dünya rekorunda pi hesaplaması 50 trilyon basamağa kadar ulaşmıştı.

Pi sayısı hesaplaması

Matematikçiler, edindikleri deneyimin RNA analizi, akışkanlar dinamiği simülasyonları ve metin analizi gibi diğer alanlarda da uygulanabileceğini söyledi. Dünya çapındaki araştırmacılar, sabitin hesaplamalarını daha da ileri götürmek için güçlü bilgisayarlar kullanmaya devam ediyor.

Peki, kısaca Pi sayısı nedir? Pi, bir dairenin çevresinin çapına oranını temsil eder ve ondalık noktadan sonraki sonsuz sayıda basamak vardır. Bir dairenin çevresi 2πr‘dir, burada r dairenin yarıçapıdır. Bir dairenin çevresinin çapına oranı, ondalık noktanın ötesinde sonsuz sayıda basamağa sahip olan pi olarak temsil edilir.