Her şey, Microsoft‘un, daha sonradan Kinect adını alacak olan Project Natal’ı duyurmasıyla başladı. Xbox 360 uyumlu olacak olan Natal, üzerinizde hiçbir aparat taşımanıza gerek kalmadan, hareketlerinizi algılıyordu. Sony cephesinden yanıt gecikmedi!

PlayStation 3 için geliştirilen hareket algılayıcı sistemi PlayStation Move‘u duyuran firma, tıpkı Nintendo Wii’de olduğu gibi, bir kumanda vasıtasıyla çalışıyordu. 2010’un Eylül ayında satışa sunulan Move, PlayStation 3 kullanıcıları için adeta yeni bir heyecan oldu. Hep iyi tarafından baktığımız bu cihazın şimdi de diğer yüzünü gösteriyoruz.

{pagebreak::Pahalı Bir Deneyim mi?}

Pahalı Bir Deneyim mi?

Eğer PlayStation 3’ünüz yoksa, 800 ile 1000 TL arası bir bedeli cüzdanınızdan (ya da kasanızdan) çıkarmak zorundasınız. Move deneyimi yaşamak istiyorsanız, maalesef tutar bu kadarla da kalmıyor. Zira ülkemizde PlayStation Move Starter Pack, 135 TL fiyat etiketiyle satılıyor.

Görünen o ki, üzerinde Sony yazan bir konsolda hareket algılayıcı deneyimi yaşamanın bedeli, 900 ile 1100 TL arasında değişiyor. Eğer amaç hareket algılayıcı deneyimi yaşamak ise, Nintendo Wii’nin fiyatı 500 ile 700 TL arasında değişiyor. Ayrıca ekstradan kumandaya para harcamanıza da gerek yok, zira konsolla beraber geliyor.

{pagebreak::Kumandaya İhtiyaç Var mı?}

Kumandaya ihtiyaç Var mı?

PlayStation Move ya da Nintendo Wii kullanırken, muhakkak kumanda cihazına ihtiyacınız var. Aksi halde, sistem hareketlerinizi algılayamıyor. Peki ya, elinizde hiçbir şey olmadan tamamen serbest olmak nasıl olurdu? Kinect bunu sağlıyor ve sizi kısıtlayacak en ufak bir aparata bile yer vermiyor.

PlayStation Move ise, bu açıdan bakıldığında, 2006 yılında satışa sunulmuş olan Nintendo Wii’nin yolunu izliyor. Yaklaşık 5 yıllık olan bu teknolojiden artık yeni nesil diye bahsedemeyiz. En azından piyasada Kinect varken… Zira Microsoft, hareket algılamak için kumandaya ihtiyaç olmadığını ortaya koydu.

{pagebreak::Futbol Oyunlarını Oynamak}

Futbol Oyunlarını Oynamak

Ülkemizde, birçok PlayStation 3 kafenin en çok oynanan oyunları, Pro Evolution Soccer 2011 ve FIFA 11 olduğu malum. Gençler, bu yapımları oynamak, kendi aralarında turnuvalar yapmak için PlayStation 3’ün başına geçiyor. Peki ya Move, bu oyunlara ne katıyor?

Hiçbir şey! Koca bir hiçbir şey! Zira henüz futbol oyunları, Move’a düzgün bir şekilde adapte edilemedi (Nintendo ve Microsoft da bunu henüz yeteri kadar kullanışlı şekilde başaramadı). Bu yüzden, daha uzun bir müddet gamepad’i elden bırakmayacağız. Şimdilik futbol oyunları için PlayStation Move adeta gereksiz.

{pagebreak::Mevcut Oyun İçeriği}

Mevcut Oyun İçeriği

Şimdiye dek yaklaşık 20 oyuna sahip olan Move, belki bu açıdan başarılı gözükse de, mevcut isimlere bakıldığında, 20 başlığın o kadar da ilgi çekici olmadığını görmek mümkün. Zira Wii’dekine benzer spor ve parti yapımları haricinde, kullanışlı ve uzun süre sizi oyuna bağlayacak başlıklardan henüz söz edemiyoruz.

Move için özel olarak geliştirilen yapımlar arasında, yakın zamanda Virtua Tennis 4‘ün satışa sunulması bekleniyor. Ancak kesin bir tarih belirtilmiyor. Genel olarak bakıldığında, Move’u edinmeye değecek seviyede özel oyunlar henüz mevcut değil. Sony, Kinect’in fırtınasını dindirmeye çalışırken, acaba “Move’u satışa sunmak için erken mi davrandı?” demekten kendimizi alıkoyamıyoruz.

{pagebreak::Sınırlı Alanda Eğlence}

Sınırlı Alanda Eğlence

PlayStation Move ile oyun oynamadan önce cihaz, sizin yerinizi sabitliyor ve sizi sadece belirlenen alanda düzgün şekilde algılıyor. Eğer bu bölgeden çıkarsanız, algılamada problemler oluşmaya başlıyor. Bu da, en hareketli oyunu bile oynuyor olsanız, kendinizi sınırlamanıza yol açıyor. Zira yerinizi kaybetmemelisiniz.

Wii ve Kinect’te, böylesi dar sınırlar olmadığını hatırlatmakta yarar var.

:: Konuyla ilgili düşüncelerinizi bizimle paylaşın.