Aslında, elektrikli araç bataryaları ömürlerini tamamladığında hemen geri dönüştürülmek zorunda değil. Eğer tamamen yıpranmadıysa, sabit enerji depolama sistemleri gibi başka alanlarda yeniden kullanılabiliyorlar. Otomobil üreticileri, bataryalar için “İkinci bir şans” projeleri başlatarak bu cihazlara tekrar kullanım ömrü kazandırıyor. Porsche de tam olarak öyle yaptı ve Taycan bataryaları artık enerji depolama sistemi olarak kullanılıyor. Peki bu neden önemli? İşte detaylar…

Elektrikli araç bataryalarına ikinci bir şans verme konusunda bir örnek de Porsche’den geldi. Çevre ve Enerji Yönetimi birimi, Taycan modelinin bataryalarını kullanarak Leipzig fabrikası için bir enerji depolama sistemi oluşturdu.

porsche-taycan-enerji-bataryalari-donusturdu

Zwickau Üniversitesi ile iş birliği içerisinde yapılan bu projeden elde edilecek bilgilerin, gelecekte diğer Porsche tesislerine benzer sistemler kurmak için kullanılmasını düşünüyorlar. Özellikle test araçlarında artık kullanılamayan bataryaları nihai geri dönüşüm öncesinde ikinci bir kullanım ömrü sağlamak amacıyla dönüştürmeyi planlıyorlar.

Porsche sözünü tutmadı! Almanların hayalleri yıkıldı

Porsche sözünü tutmadı! Almanların hayalleri yıkıldı

Porsche, Almanya Brandenburg'da batarya fabrikası kurma planlarını iptal etti. Almanya'nın yeşil enerji hayalleri suya düştü.

Porsche, bu ilk projeden elde edilecek sonuçların diğer fabrikalarda da tekrarlanabileceğini açıkladı. Bu adım, özellikle fotovoltaik tesislerden üretilen enerjinin en iyi şekilde kullanılmasını sağlamak ve fabrikaların enerji bağımsızlığını artırmak için kesinlikle doğru bir yol olabilir.

Porsche Brandenburg batarya fabrikası almanya elektrikli otomobil

Taycan modelinden çıkartılan bataryalarla oluşturulan bu enerji depolama sistemi, 4.400 pil modülünden oluşuyor. Toplam güç kapasitesi 5 megawatt, enerji içeriği ise 10 megawatt-saat. Fabrikanın fotovoltaik sistemi tarafından kısmen üretilen elektrik, enerji talebinin zirve yaptığı anlarda depolama sistemi tarafından sağlanıyor.

Porsche’nin bu sistemi, 2019’da piyasaya sürülen Taycan modelinin bataryalarıyla oluşturması garip gelebilir. Ancak, otomobil üreticisi, test araçlarından alınan pillerin kullanıldığını belirtiyor. Tüm depolama sistemi, on yıldan fazla bir kullanım ömrü için tasarlanmış; gerekli olduğunda bireysel pil modülleri değiştirebiliyorlar.

Siz ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.