Fotoğraf makinelerinde karşımıza çıkan poz telafisi özelliği ile zaman zaman karşılaştığımız ‘doğru pozlama’ sorunlarına çare buluyoruz. Genelde Ev ya da yarısında + diğer yarısında – işareti ile gösterilen poz telafisi, fotoğraf makinesinin otomatik pozlamasının zorlandığı ya da yanıldığı durumlarda kullandığımız bir özellik.
Ev değeri ile ifade edilen poz telafisi normalde ‘sıfır’ değerinde bulunur. Kompakt modellerde +3, -3, profesyonel fotoğraf makinelerinde ise +5,-5’e kadar 1/2 ya da 1/3 basamaklarla poz düzeltmesi yapılabilir.
Neden gereklidir?
Fotoğraf makineleri pozlama konusunda kullanıcıya ciddi anlamda yardımcı olurlar. Ancak ters ışık, konunun ve mekanın kontrast renklerde olması ya da beyaz bir zeminde siyah bir konuyu fotoğraflama gibi durumlarda otomatik pozlama doğru sonuçlar vermeyebilir.
İşte böyle durumlarda pozlamaya yapılacak küçük müdahaleler bize doğru sonuçları almamızda yardımcı olur. Bu sayede karlı bir zeminde koyu renk giyinmiş birini fotoğraflardan oluşabilecek yanlış pozlama sorunlarının önüne geçeriz.
Nasıl kullanılır?
Poz telafisini kullanmak için fotoğraf makinesinin menüsünde ya da özel olarak atanmış bir tuş yardımı ile bu özelliği açmamız gerekir. Ardından (eğer konu fazla pozlanmışsa) eksiye doğru bir değer, az pozlanmışsa artıya doğru bir değer vermemiz gerekir. Burada hangi değeri vereceğimizi deneme yanılma yoluyla bulabiliriz. Her durum ve ortam için bu rakam farklı olacağından en mantıklı yöntem budur. Yani fazla pozlamalarda -1, az pozlamalarda +1 Ev gibi değerler verebiliriz.
Gelin diğer detayları örneklerle anlattığımız rehber videomuzda gösterelim:
#video_6914#
:: Bugüne kadar poz telafisi özelliğini hiç kullandınız mı?
Güzel bir çalışma olmuş, faydalandım teşekkürler
incelemeler için teşekkürler, gerçekten çok yararlı ama keşke videoları daha kaliteli upload edebilseniz. 240p kalitesi size hiç yakışmıyor.
teşekkürler. bunu hep merak etmişsmdir. 🙂 sağolun
240p Benım bilgisayarım açmaz 720p den aşagısını kabul etmıyor )
Faydalı bi paylaşım olmuş,Bugün bişey daha öğrenmiş olduk.Teşekkürler.
dikkat etmediğiniz bir husus var burada EV değer veya – kullanıyoruz bu konumda flaşlı olarakta kullanabilirsiniz ve – d diyafram ve enstanteneye dikkat edin düz soyut bir resim yerine alan derinliğini kullanarak çok mükemmel fotoğraflar elde etmiş olursunuz
eyvallah… nedense bu adamı seviyorum
Benim netim de 240dan yukarısını kabul etmıyor 🙂
BU VİDEOYU NASIL İNDİREBİLİRİM
Ozgur bey facebooktada gormek isteriz sizi.tebrik ediyorum sizi