Türkiye, bulunduğu coğrafya nedeniyle doğal afetlerle sıkça karşıya karşıya kalıyor. Bunlardan birisi de yakın zamanda kendini hatırlatan deprem. Son olarak bu alanda uzman Prof. Dr. Naci Görür, 12 ili ilgilendiren bir deprem açıklaması yaptı.
Prof. Dr. Naci Görür, 12 il için uyarıda bulundu!
Türkiye depremle mücadele ederken bu alanla ilgilenen jeoloji uzmanlarından uyarılar gelmeye devam ediyor. Hürriyet’e röportaj veren Jeoloji uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, fay hattına yakın 12 ilin deprem riski taşıdığını ifade etti.
Görür, deprem konusunda en tehlikeli bölgelerden birinin Marmara Bölgesi olduğunu söyledi. Bu noktada İstanbul ve Tekirdağ‘daki yerleşim alanlarının risk taşıdığına dikkat çekti. Aynı zamanda Kuzey Anadolu fay hattının Güney kolu çevresindeki Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Edremit bir yana, İzmir‘de de bir deprem beklendiğini ifade etti.
3. deprem olursa yıkılacak bina sayısı açıklandı!
Yine fay hattı üzerinden geçen Hakkari için de bir uyarıda bulundu. Erzincan ve Bingöl‘e bağlı olan Karlıova ilçesi arasındaki Yedisu fayında da deprem öngörüldü. Öte yandan Kahramanmaraş depremi nedeniyle Adana Havzası ve Hatay’ın İskenderun ilçesindeki faylarda stresin artmış olabileceği belirtildi.
Bunların yanı sıra 2020 yılında gerçekleşen Elazığ depreminin artçılarının halen devam ettiğini söyleyen Naci Görür, Kahramanmaraş’taki iki büyük depremin artçılarının da bir seneden fazla sürebileceğini ifade etti.
Prof. Dr. Naci Görür’ün ilgili açıklaması şu şekilde;
“Türkiye’de deprem konusunda en tehlikeli bölgelerden biri Marmara Bölgesi. Kuzey Anadolu fayının kuzey kolu, Marmara Denizi’nin kuzey kesiminden geçiyor. İstanbul ve Tekirdağ yerleşim alanları bu sebeple riskli bölgeler. Ayrıca Kuzey Anadolu fayının güney kolu çevresindeki Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Edremit de deprem beklediğimiz bölgeler. İzmir aynı şekilde riskli. Daha önce konuşsaydık ‘Kahramanmaraş’ derdim. Bunu bugün yaşıyoruz. Hakkâri bir diğer ilimiz… Erzincan ile Bingöl iline bağlı Karlıova ilçesi arasındaki Yedisu fayında da deprem öngörüyoruz. Adana Havzası ve Hatay’ın İskenderun ilçesindeki faylarda da stres artmış olabilir.”
Peki sizler bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki Yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.
saymadığı bir kaç yer, kısacası hocamız tüm tuşlara basmış
Kocaeli yok, sebep ? Kocaeli de fay hattına yakın değil mi ?
kocaeli kırıldı. 400 yıl deprem olmaz orada…