Snapdragon, artık profesyonellere yönelik çeşitli özelliklerle gelen bir ISP markasına dönüştü. Fakat geliştirilen teknolojisi ve yüksek verimliliği sayesinde sıradan kullanıcılara bile hitap edebiliyor. Bugün tanıtılan Snapdragon 8 Gen 1’de, CPU ve GPU için performans ve güç verimliliğinde dikkate değer iyileştirmeleri beraberinde getiriyor.

Google ve Qualcomm yapay zeka gelişimi için birlikte çalışıyor!

Google ve Qualcomm yapay zeka gelişimi için birlikte çalışıyor!

Qualcomm bugün yapmış olduğu etkinlikte yapay zeka sistemleri konusunda Google ile bir işbirliği içerisinde olduğunu açıkladı.

Qualcomm’dan Snapdragon atağı!

Qualcomm’un yeni ISP’si artık saniyede 3.2 gigapiksel işleyebiliyor. Bu değer selefi olan Snapdragon 888’de 2.7 gigapikseldi. Diğer geliştirmeler ve optimizasyonlarla birleştirildiğinde bu, saniyede 240 adet 12 Megapiksel fotoğraf çekebileceği anlamına geliyor. Bu nokta da 888’in 2 katı bir performansla birlikte karşımıza çıkıyor.

Snapdragon

Tabii 12 Megapiksel artık iyice eskiyen bir lens haline geldi. Günümüzde akıllı telefonlar 3 haneli seviyelere çıkış yapmış durumda. Bu sebeple güncel bir 108 Megapiksel kameralı telefonda kullanılırsa saniyede 30 kez tam çözünürlüklü fotoğraf çekimi yapabilir.

İsteğe göre aynı anda üç farklı kameraya bağlanarak saniyede yine 30 çekim olmak koşuluyla 3×36 Megapilsel seçeneği de uygulanabilir. Bu durum açıkçası en çok seri çekim moduna katkı sağlayacak gibi duruyor. Ancak şirketler tarafından tamamen optimizasyona açık duruyor.

Snapdragon

Qualcomm, ISP’yi kanal başına 14 bit yerine 18 bit çalışacak şekilde yeniden tasarladı. Bu, dinamik aralıkta (4 durak) etkileyici bir gelişme olan HDR kullanımı da sağlanıyor. Ayrıca yonga seti, profesyonellerin görüntü sensörü tarafından yakalanan her ons veriyi kullanabilmesi için, düzenleme için sıkıştırılmamış 18 bit RAW’ı dışa aktarabilir.

Donanım işleme video kaydı da benzer bir şekilde geliştirildi. Maksimum çözünürlük hala 30 fps’de 8K olarak gözüküyor. Fakat artık bu şekildeyken de HDR’ı (hem HDR10 hem de HDR10+) destekliyor. Ayrıca kullanıcılar bu çözünürlükte video kaydı yaparken 64 Megapiksel değerinde fotoğraflar çekebilecek.

Buna ek olarak tüm bu işlemler sırasında Elektronik Görüntü Sabitleme (EIS) özelliğini de aktif bir şekilde kullanabiliyorsunuz. Eğer 4K çekimler yapıyorsanız da artık yeni donanım motoru sayesinde videolarınızı çekerken arka planda bir bokeh efekti oluşturabileceksiniz.

Mega Multi Frame Engine sayesinde telefonlardaki gece modları da büyük oranda iyileşecek. Bununla birlikte eskiden 6 kareye kadar olan görüntüler birleştirilirken artık bu sayı 30’a çıkartılmış durumda. Video Süper Çözünürlüğü ismi verilen bir diğer özellik sayesinde de dijital yakınlaştırmaların kalitesi artacak.

Qualcomm ayrıca, klasik Leica lenslerinin davranışını ve bunlar tarafından yakalanan görüntülerin görünümünü doğru bir şekilde yeniden yaratan filtreleri taklit eden bir yazılım geliştirmek için Leica ile ortaklık kurdu.

Ultra geniş kameralara ayrılmış (görüntünün eğriliğini düzeltme gibi şeyleri işleyen) motor artık renk sapmalarını gidermek için bir filtre de çalıştırıyor. Bu sayede ana kameramızla yaptığımız çekimlerle arasında oluşacak ton farkları gibi problemler hem fotoğraf hem de video tarafında giderilecek.

Snapdragon

Yapay zeka sistemleri halihazırda otomatik pozlama ve odaklama yardımcısı için kullanılıyordu. Fakat artık geliştirilen hız ile birlikte yüksek doğrulukta yüz algılaması yapabiliyor. Bu sayede selefi yüzdeki 150 farklı noktayı takip ederken bu işlemci performansı 2 katına çıkartarak 300 algılama yapabiliyor. Bunun özellikle 3 boyutlu animoji avatarlarının doğruluğunu artırması bekleniyor.

Snapdragon 8 Gen 1’de aslında dördüncü bir ISP bulunuyor. Bu birimin göreviyse her zaman açık kamera özelliklerini etkinleştirebiliyor. Bu sayede yüz kilidi açma modlarının yanı sıra birtakım gizlilik özelliklerini de etkinleştirebilecek. Örneğin ekranınızı biriyle paylaşıyorsanız bildirimleriniz otomatik olarak sessize alınacak. Benzer bir şekilde biri omzunuzun üzerinden gizlice gözetliyorsa bunu da algılayabilecek.

Tabii bu her zaman açık olan kamera beraberinde bazı gizlilik endişelerini de getiriyor. Fakat Qualcomm bunları ciddiye aldığını, ISP’den gelen hiçbir verinin cihazdan dışarı çıkmayacağını ve Snapdragon çipinin yeni güvenlik özellikleriyle birlikte korunduğunu söylüyor. Ayrıca bu özellik işlemciyle birlikte geliyor olsa da cihazlarında kullanıp kullanmamak akıllı telefon üreticilerinin elinde olacak.

Yeni Snapdragon 8 gen 1 işlemcisindeki yapay zeka motoru yüzde 70 daha yüksek güç verimliliği ile işlerini 4 kat hızlı yapabiliyor. Gelecekteki AI modelleri de bu sinir ağının INT8 ve INT16’yı karıştırmasına izin veren karma hassas mod desteğinden faydalanabilecek. Yani yeni nesiller üzerinde yapılacak iyileştirmeler ve geliştirmeler bu modelden çok daha kolay olacak.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da veya yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!