Platform oyunları, ilerleyen teknolojiye, gerçeğe birebir benzeyen grafiklere inat varlığını sürdürmeye devam ediyor. Hikaye ve görselliğin geri plana itilerek, eğlence ve oynanış temalarının öne çıkarıldığı platform oyunlarına, günümüzde eskisi kadar sık rastlayamıyoruz.

Neyse ki, oyun dünyasının sahip olduğu Super Mario, Rayman gibi sağlam karakterler, bu türün sürekliliğini korumasını sağlıyor.

Super Mario’yu, Nintendo kendi platformlarına özel kıldığından bize de oyun hakları Ubisoft’a ait olan Rayman kalıyor. Yanlış anlaşılmasın, bu sözlerimde Rayman’ı küçümseme gibi bir kasıt yok.

Son zamanlarda Rayman’i mobil platformlarda görmeye bir hayli alışmıştık. Ubisoft aldığı sürpriz bir kararla Origins ile Rayman’i uzun süre sonra PC ve konsollarımıza taşımıştı. Rayman Origins, elde ettiği satış rakamları ile Ubisoft’un bile beklentisini aşmış ve Legends’in temelleri de böylelikle atılmıştı.

Rayman Legends kısa süreli bir hengamenin ardından PC, PS3, Xbox 360, PS Vita ve Wii U için raflardaki yerini aldı. Ubisoft ilk etapta Rayman Legends’in hangi platformlar için yayınlanacağına karar veremedi. Kısa süreli bir krizin ardından oyunun multiplatform olarak çıkarılmasına karar verildi.

Şimdi gelin bu iki boyutlu, eğlenceli maceranın derinliklerine beraber göz atalım.

{pagebreak::2}

Kahramanımız Rayman iş başında

Yazımın başında da belirttiğim üzere platform oyunlarında hikayenin pek bir önemi yoktur. Fakat oyuna damdan düşmüş gibi başlanılamayacağı için, yapımcılar oyunun başına iyi kötü bir hikaye koyarlar. Genel itibari ile oyunu oynayan kimse bu hikayeye aldırışta etmez zaten.

Rayman Legends’ta aldırış edilmeyecek bir hikaye videosu ile açılışını yapıyor. Kısa süre sonra senelerdir uyuduğu söylenilen süper kahramanımız Rayman, oyun boyunca da sıkça yardımını alacak olduğumuz Murfy tarafından uyandırılıyor ve Legends maceramız böylelikle başlamış oluyor.

Oyunun ilk birkaç bölümünde karakterimizi nasıl kontrol edeceğimizi, topladığımız envanterlerin ne işe yarayacağını vb. kilit noktaları öğreniyoruz.

Rayman Legends’ta tam 120 bölüm bizleri bekliyor. Bölümleri açabilmek için oyun boyunca esir düşen Teensie’leri serbest bırakmamız gerekiyor. Her bölümde bir kral ve bir kraliçe olmak üzere 10 ya da 12 Teensie’yi kurtarıyoruz. Bu Teensieler ve bölüm içerisinde topladığımız Lum isimli objeler bize bölüm sonunda puan olarak geri dönüyor.

{pagebreak::3}

Gizli kapılara dikkat

Rayman Legends’te ki bölümler de Lum’lar açık bir şekilde ortadayken, Teensieler ise bulmak ve kurtarmak için biraz daha fazla çaba harcamamız gereken yerlere konumlandırılmış.

Özellikle kral ve kraliçe Teensieler gizli kapıların ardındaki odalara hapsedilmişler. Onları kurtarabilmek için bu odalara girmeli ve içerideki mini bölümü de geçmek zorundayız. Tabi ki gizli kapıdan kastım öyle görünmeyen kapı vb değil. Örneğin, düz gitmek yerine, duvardan duvara zıplayarak yukarılara doğru gidip bu gizli kapılardan birisine ulaşabilirsiniz.

Kurtardığımız Teensieler ile oyunun ana menüsünden dilediğimiz bölümün kilidini açabilir ve o bölümü oynayabiliriz. Bölümlerin tablolar şeklinde karşımıza çıktığı bu menüde, hangi bölümün kilidinin açılması için ne gerektiği de yanında açık bir şekilde belirtilmiş.

Ayrıca yeri gelmişken şunu da belirteyim. Bu bölümler arasında bir önceki Rayman oyunu Origins’ten de 40 farklı bölüm bizleri bekliyor. Tek yapmamız gereken yeterli Teensie’yi kurtarmak.

Rayman Legends’te klasik Rayman oynanış stili aynen devam ediyor. Düşmanlarımızı etkisiz hale getirmek için yumruğumuzu sallayıp onlara fırlatmak ya da üzerlerine basmak çoğu zaman yeterli oluyor.

Bazı düşmanlarımızı öldürebilmek içinse dostumuz Murfy’nin yardımına ihtiyaç duyuyoruz. Murfy onları oyalarken bizde öldürücü darbeyi indiriyoruz. Murfy ile ilgili dip not olarak şunu da belirtelim. Oyunun PS Vita ve Wii U versiyonlarında Murfy’i dokunmatik panel sayesinde kontrol edebiliyoruz. Diğer platformlarda ise yani PC, PS3 ve Xbox 360’ta ise bir tuş yardımı ile Murfy’e yapması gerekeni yaptırtabiliyoruz.

{pagebreak::4}

Keyifli bir platform deneyimi

Murfy’nin görevleri genelde, atlamamız için bir platformu düzeltmekten ya da düşmanımızın zayıf noktalarının ortaya çıkması için onların dikkatini dağıtmaktan ibaret diyebilirim.

Rayman Legends’ta ki bölüm tasarımları, diğer Rayman oyunlarında da olduğu gibi son derece başarılı olmuş. Oyunu oynarken bir süre sonra sıkılmıyorsunuz. Yapımcılar bölümler arasındaki monotonluk dengesini son derece iyi ayarlamış. Yani sürekli aynı bölümü oynuyor hissine kapılmıyorsunuz.

Rayman bazı bölümlerde başka hayvanların kılığına girerken, bazı bölümlerde ise boyut değiştiriyor. Kimi bölümlerde küçülen Rayman, kimi bölümlerde ise devasa bir cüsseyle karşımıza çıkıyor. Uzun lafın kısası, 120 bölümün 120’sinde de farklı bir macera bizleri bekliyor.

Oyunda Rayman haricinde kontrol edebileceğimiz farklı karakterler de (Globox, Barbara vs) bulunuyor. Ayrıca yapımcılar Rayman için farklı kostüm seçeneklerini de bizlere sunmuşlar. Tabi bu seçenekler oyunda ilerledikçe açılıyor.

Rayman Legends’te son derece başarılı bir kontrol sisteminin mevcut olduğunu söyleyebilirim. Bu sayede oyunu oynarken aldığınız keyifte katlanıyor. Ayrıca oyundaki atmosferde, Rayman Legends ile son derece uyumlu gözüküyor. Düşman karakterlerin sempatik yapısı, bölüm tasarımlarını daha da renklendirmiş.

#video_2976#

Ubisoft’un fazla bir zahmete girmeden, UbiArt Framework isimli oyun motoru ile geliştirdiği Rayman Legends, kendinden bekleneni fazlasıyla karşılayabilen bir yapım.

Eğer son zamanlarda iyi bir platform oyunu oynamadım diyorsanız Rayman Legends’i mutlaka denemenizi öneririm. Özellikle, eski atari oyunlarına özlem duyan bir oyuncuysanız, Rayman Legends bugünlerdeki ilk oyun tercihiniz olmalı.

Grafik: 9

Ses: 10

Oynanış: 9

Genel: 9

Artılar: Atmosfer oyunun rengine son derece uygun. Oynanış dinamikleri başarılı. Bölümler farklı ve monoton değil.

Eksiler: Karakterlerin sayısı daha fazla olabilirdi.

:: Rayman Legends’i satın almayı düşünüyor musunuz?