Büyük heyecanla beklenen Xiaomi modelinin özellikleri ve fiyatı duyurulmuştu. Şimdi de Redmi K30 üretim maliyeti belli oldu. Özellikleri ile dikkat çeken akıllı telefonun fiyatı ile üretim maliyeti karşılaştırıldığında şirketin elde ettiği kâr oldukça dikkat çekti. Fiyat etiketiyle öne çıkan telefonun farklı pazarlar için 5G ve 4G destekli iki versiyonu bulunuyor.
Redmi K30 üretim maliyeti şaşırttı
Xiaomi tarafından üretilen ve ilk 5G’li telefonlardan olma özelliği taşıyan Redmi K30 kısa süre önce tanıtılmıştı. Bu lansmanda Redmi K30 fiyatı da 284 dolar olarak açıklanmıştı. Tabii bu yalnızca başlangıç fiyatı. Telefonun RAM ve depolama alanı alternatiflerine ve 4G seçeneğine göre bu fiyat değişkenlik gösteriyor.
5G destekli birçok akıllı telefon 1.000 doların üzerinde fiyat etiketine sahipken, K30’un 300 dolara yakın fiyatı tanıtılır tanıtılmaz tüm dikkatleri üzerine çekti. Sonrasında ise bir analist uygun fiyatlı modelin maliyetini merak ederek, araştırmaya başladı.
Çinli bir analist yaptığı araştırmada telefonun üretim maliyetinin yaklaşık 250 dolar olduğunu açıkladı. Yani, şirket sattığı bir adet K30 modelinden yüzde 13,6 oranında yani yaklaşık 34 dolar kâr ediyor. Tabii bu durumun 6 GB RAM ve 64 GB dahili depolama alanı alternatifi için geçerli olduğunu belirtelim.
Maliyet hesaplaması yapan Çinli analist, sadece yeni model üzerinde bulunan donanım maliyetlerinin hesaplamasını yaptığını belirtti. Yani Redmi K30 için yapılan AR-GE harcamaları bu maliyet içinde yer almıyor. Bu durum da hesaba katıldığında Xiaomi için bu telefondan zarar edeceği iddia ediliyor.
Xiaomi ürettiği cihazların uygun fiyatlı olmasıyla adından sıkça söz ettiriyor. Genel olarak bakıldığında kâr marjını düşüren firma, kullanıcılara uygun fiyatla yeni teknolojileri içeren cihazlarını ulaştırıyor. Ancak satış fiyatının neredeyse tamamı kadar donanım maliyetinin olmasından dolayı, gelecekteki geliştirmeler için gereken kaynağın nereden sağlanacağı merak konusu oldu. Çünkü telefon satışlarında ürünün donanım maliyeti, geliştirme harcamaları, üretim, dağıtım, firmanın kazancı vb. söz konusu oluyor. Bu hesaplamalar sayesinde yeni modeller kullanıcılarla buluşuyor ve sonraki nesil için kaynak hazırlanıyor.
Aslında bütün üreticilere örnek olmalı xiaomin yaptığı her insan teknolojilere kolay ulaşabilmeli
apple örnek alsın
Telefon ortalama 3bin tl ye cikar
Apple da yüzde yüz kâr
Baya özgün tasarım 🙂
Samsung kopyası
Xiaomi %13 kar Apple %100 kar fak apple
Bir yıldız doğuyor. Ucuz al, ucuz sat. Teşekkürler Xiomi..!!!
Xiaomi markası Resmi modellerinden değil Mi modellerinden kar elde ederk Ar-Ge araştırmalarını yapıyor ve karı esas olarak sağlıyor. Bu sebepten dolayı daha uzun omrenolan bir firma.
bu haber doğruysa direkt zararına satış sadece donanım masrafı olur mu
Xiaomi her zaman bosuna demiyor net kar oranimiz yuzde 5 demek bu yuzde 13 den arge masraflari cikinca yuzde 5 kar kaliyor applenin iphone 7 modelinin kar grafigi ciktiginda o donemde bile %170 di samsungun s9 modelinde %110 du sirketler arasindaki bu fark ayni zamanda kullanan kitlenin iq farkida olabilir