Tam da yarış oyunu kıtlığı çekerken ünlü yarış serilerinden olan Ridge Racer: Unbounded imdadıma yetişti. Flatout serisinden tanıdığımız Bugbear Entertainment oyunun yapımcılığını üstlenirken, dağıtımcı koltuğunda ise Namco Bandai yer alıyor.

 

Açıkçası bir yarış oyunu oynamayalı çok oldu ve bu yüzden bu oyuna deli gibi saldırdım. Ama oyunu oynadıktan sonra senaryo yönünden biraz hayal kırıklığına uğradım. Benim için oyunlarda senaryo her şeyden önemlidir, bu bir yarış oyunu olsa da.

Oyundaki senaryo kısmı bundan ibaret olsa da o senaryodaki yarışlar gayet aksiyonlu geçiyor. Sanki oyunun senaryosundan alıp aksiyona yüklenilmiş gibi hissediyorsunuz.

Flatout, Split/Second ve Burnout tarzı yarış oyunlarını bilenler demek istediğimi anlayacaktır. Zaten oynarken bu oyunlardan kareler sıkça aklınıza gelecektir. Hatta ve hatta bunlara Blur’u da ekleyebilirsiniz.

{pagebreak::2}

Dostum RR demişsin de Burnout bu oyun

Yukarıda da değindiğim gibi oyun klasik bir Ridge Racer değil arkadaşlar. Daha önceki oyunlarından çok farklı. Arcade tarzı korunmuş fakat oyuna hasar ve kaza olayları eklenmiş.

Daha bir “Burnout”laştırılmış bir oyun var karşımızda. Oyunda çeşitli şekillerde doldurduğunuz bir güç barı bulunmakta. Bu güç barını doldurduğunuzda kısa bir süreliğine hız, atak gücü ve dayanıklılığınız artıyor.

Ayrıca normal durumlarda geçemeyeceğiniz yerlerden geçip kendinize kısayol açabiliyor, bunun yanında da ekstra puan kazanabiliyorsunuz. Bu şekilde yarışı daha da kızıştırıyorsunuz.

Bu arada oyundaki bölüm geçme ve yeni şeyler açma sistemi puan kazanma ile sağlanmış. Ne kadar puan kazanırsanız ona göre yeni şeyler açılırken, bir yandan da seviye atlıyorsunuz. Bunu Need for Speed : World’deki seviye sistemine benzetebiliriz.

{pagebreak::3}

Oyunun yarış modlarına da değinmek istiyorum. Oyunumuzda Domination Race, Shindo Racing, Frag Attack, Drift Attack ve Time Attack olmak üzere beş yarış modu var.

Bunların arasından Domination Race en zor olanı diyebilirim. Çünkü bu modda hem ilk 3’e girmeye hem de çevredeki materyallere ve arabalara hasar verip (aynı zamanda da hasar almaktan kaçıp) ek puan kazanmaya uğraşıyorsunuz.

Shindo Racing bildiğimiz geç kazan türündeki yarışları kapsıyor. Drift Attack ve Time Attack’ta bildiğimiz drift ve zaman üzerine kurulu yarışlar.

Ancak bunların arasında öyle eğlenceli bir tür var ki oyunun can damarlarından olmuş. Frag Attack adlı bu modda güç barınızın yardımıyla olabildiğince arabayı patlatmaya çalışıyorsunuz. Frag Attack yarışlarında çok eğleneceğinizi garanti edebilirim.

{pagebreak::4}

Arabanın parlayanı makbuldür

Grafiklere gelecek olursak, yeterli seviyede diyebilirim arkadaşlar. Oyun zaten konsol portuyum diye bağırdığından Pc’de de çok farklı bir görüntüye ulaşamıyorsunuz. Konsol portu olayına yazımın ilerleyen bölümlerinde de değineceğim.

Sesler ise genelde iyi düzeyde. Çarpışmalar ve o aksiyon seslerle daha da kaliteli bir hale gelmiş denebilir. Müzikler ise techno ve dubstep ağırlıklı.

Açıkçası arabaları sürerken biraz gitar sesiyle gaza gelmek fena olmazdı. Ama maalesef yarış oyunlarında hep istediğim şey bu oyunda da yok. Bir tane Rock-Metal parçaya denk gelemedim. En son Most Wanted’da bu istediğim gibi olmuştu.

Arabalar ise lisansız olmasına rağmen gerçekçi modellenmiş. Araba lisanssız olsa dahi “Uzaydan gelen araba” görüntüsüne sahip olmayan, gayet gerçeğine yakın arabalar.

{pagebreak::5}

Araba dedik uçak çıktı

Peki bu güzide oyunun eksiklikleri yok mu? Her oyunda olduğu gibi tabii ki var. Başta yapay zekadan bahsedelim. Yapay zeka adeta yapay olduğunu hissettiriyor. Açtığım kısa yolları tercih etmeyip uzun yoldan gitmeleri bunun bir örneği.

Yolu kısaltacak iken hangi insan evladı uzun yoldan gider çözemedim. Bunun yanında zor bela geçtiğiniz arabalar sizi lay lay lom edasıyla sollamıyorlar mı, o zaman çileden çıkıyorsunuz. Düz yolda arabayı zorlayıp 200 ile giderken rakipteki aynı araba tarafından sollanmak pek hoş değil.

Bunların yanında oyun tam bir konsol portu arkadaşlar. Daha önce de bahsettiğim gibi grafik ayarlarının yerinde yeller esiyor. Çözünürlük gibi sadece belli başlı şeyleri değiştirebiliyorsunuz.

{pagebreak::6}

Buna ek olarak klavyede bile tam istediğiniz tuş kombinasyonlarını yapamıyorsunuz. Mevcut 4 tane kombinasyonlardan birini seçmek zorundasınız.

Ayrıca yukarıda bahsetmediğim bir de My Cities modu var. Bu modda tahmin edebileceğiniz gibi kendi şehirlerimizi yaratabiliyoruz. Bu sayede oyuna ömür katmak amaçlanmış. Ancak hikaye modunda da hikaye olmadığından aynı şeyi tekrar oynamak ister miyim şüpheli doğrusu.

Uzun lafın kısası, bu oyunu seriyi takip edenlerine ve benim gibi şu aralar yarış oyunu bekleyenlere öneririm. Ridge Racer : Unbounded bir klasik olmasa da sizi eğlendirecektir. Her ne kadar bazı sorunları olsa da oynanmaya değer bir oyun olduğu kesin.

Not: Katkıları için Ali Aşkın’a teşekkürler.

7,5/10

Artılar: Bitmek bilmeyen aksiyon, çarpışma efektleri, değişik yarış tarzlarını harmanlaması, etkileşimli çevre

Eksiler: Yapay zekanın saçmalaması, zorluk derecesinin dengesiz olması,konsol portu olması nedeniyle Pc’de ayarlayamadığımız tonla özellik

:: Ridge Racer: Unbounded’ı nasıl buldunuz?