En basit tanıtımı ile başlarsak: RSS bir internet sitesine eklenen içerikleri, sürekli siteye girmeye gerek kalmadan görmenizi sağlayabilen bir servistir. Böylece RSS desteğine sahip olan bir siteyi, RSS okuyucuya eklediğinizde yayınlanan içeriklerin başlığını görmek için siteyi ziyaret etmeye gerek kalmayacak.

RSS nedir?

Haber sitelerinin yanı sıra blog ve podcast siteleri tarafından da yaygın bir şekilde kullanılan RSS zaman içinde geliştirdi. İlk etapta Rich Site Summary – Zengin Site Özeti olarak tanımlanan bu sistem RDF Site Summary – RDF Site Özeti ve daha sonra Really Simple Syndication – Çok Basit Besleme adını aldı.

Yukarıda belirttiğimiz “RSS desteğine sahip internet sitesi” ifadesinden de anlaşılabileceği üzere bu hizmeti sunup sunmamak konusunda tercih internet sitesinin sahibine bağlı. Teknik açıdan: bu hizmetin sağlanabilmesi için uygun formatta XML’in RSS istemcisi talep ettiğinde göndermesi gerekiyor.

Ancak, günümüzde başta WordPress olmak üzere yaygınlaşan içerik yönetim sistemleri ile RSS herhangi bir ayar yapmaya gerek kalmadan aktif olarak geliyor.

RSS nasıl kullanılır?

WordPress kullanan bir internet sitesinin RSS abonesi olmak için genellikle siteadresi.com/feed şeklinde gerekli URL’yi elde edebilirsiniz. Bunun yanı sıra Google’da “site adresi RSS” şeklinde bir arama yaparak bu hizmetin olup olmadığını görebilirsiniz.

Herhangi bir RSS Okuyucu indirerek veya internet tarayıcısı ile geleni kullanarak, sitenin RSS adresini okuyucuya yapıştırın. Daha sonra RSS simgesine tıklayarak içerikleri görüntülemeye başlayabilirsiniz. Her internet sitesini buraya eklemeniz ve kategorilere ayırmanız mümkün.