RTÜK bildiğiniz üzere Spotify’ın da arasında olduğu yayın yapan kuruluşlara 72 saat tanımıştı. Diğer yayın kuruluşlarının kısa süre içinde geri dönmesi ancak Spotify’ın dönmemesi bazı tartışmaları başlatmıştı. Bunun ardından Spotify’ın da Türkiye pazarından çekilmek istemediği için gerekli işlemleri yapmak için RTÜK’e başvuru yaptığı söylenmişti. Şimdi ise RTÜK resmî olarak bir açıklama yaptı: RTÜK, Spotify hakkında kararı açıkladı!
Spotify, Türkiye için kararını verdi!
Spotify Türkiye'de temsilcilik açıyor mu açmıyor mu? RTÜK 72 saatlik bir süre tanımıştı. Bunun üstünden 36 saat kadar geçmişken karar geldi:RTÜK, Spotify hakkında kararı açıkladı: Gerekli işlemler yapılıyor
RTÜK, ‘’Mevzuatımız gereği müzik alanında isteğe bağlı yayın hizmeti veren uluslararası bir kuruluş olan Spotify yasal süre içerisinde müracaatını yapmış ve lisanslama süreçleriyle ilgili hazırlıklara başlamıştır.‘’ diyerek aslında popüler ağın adım attığını söylemiş oluyor.
RTÜK’ten yapılan açıklamanın tamamında ise şunlar yazıyor:
”Mevzuatımız gereği müzik alanında isteğe bağlı yayın hizmeti veren uluslararası bir kuruluş olan Spotify yasal süre içerisinde müracaatını yapmış ve lisanslama süreçleriyle ilgili hazırlıklara başlamıştır.
Gerek ulusal gerekse uluslararası medya kuruluşları ile daima yasal çerçevede yapıcı ve diyaloga açık bir iletişim yürüten üst kurulumuz bundan sonra da aynı tavrını korumaya devam edecektir. Görsel ve işitsel medyaya destek olmayı misyon edinen RTÜK, yayıncılara rehber olmayı daima sürdürecektir.”
Neler olmuştu? RTÜK yaptığı resmî bir açıklama ile lisans başvurusu yapmayan platformlar için uyarı yayımlamıştı. Bu uyarıda, “Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmeliğin ‘İnternet ortamından yayın lisansı almadan yapılan yayın hizmetleri’ başlıklı 10 uncu maddesi kapsamında uyarı yayımlanmış 72 saat süre tanınmıştı. Spotify yetkilileri ise RTÜK ile iletişime geçmiş ve aslında Türkiye’den çekilmeyeceğini göstermişti.
Spotify ın bile RTÜK olması çok saçma adı üstünde radyo ve televizyon üst kurulu, müzik ve İnternet değil
saçma sapan konuşma. zamanla herşey değişir eskiden medya tv ve radyo ile sınırlydı zaman değişti ama asıl olan değişmedi. herşeye olduğu gibi denetleyici sistem olması lazım. peki değiştirdik ismini RTİÜK. şimdi oldumu?
Ne kadar dar ve bağnaz bakıyosun ‘RTÜK adı üstünde radyo ve televizyon’ muşşşş bu mu yani. Gerçekten cehaletin klavyeden akıyor.
Senin gibi
Bence burada işaret etmek istediği konu; radyo ve televizyon tüm herkese açık ve denetlenmesi gereken bir platform ve mutlaka denetlenmesi lazım. internet üzerinden yayın yapanlarla ilgili sadece kendilerine uymayan yayınlar yapılmaması amaçlı denetleme koymak adına RTÜK ismini kullanıp denetlemeye alınması.
Olaya radyo ve televizyon üst kurulu olarak bakanlara şaşırıyorum. Radyo ve televizyon sesli ve görüntülü içeriklerin temel adıdır. Sesli veriler radyo (müzik vs), görüntülü (video, tv vs) veriler televizyon kategorisi içine girer. Devlet her farklı tür için bir kurul açmaz. Özet geçeyim RTÜK sesli ve görüntülü veri üreten her türlü şahıs ve firmaya müdahale edebilir.
Ceza kesicek yeni yerler lazım radyo TV geliri azaldı
Senden alsın daha fazla
Olması gereken oldu gelecek ofisini acacak buraya develete hesabını verecek
Devlete neyin hesabini verecek. Adam zaten yasal yollarla paketini satip devlete vergisini ödüyor. Rtük lisans aldiriyor ki iceriği denetleyebilsin.
Buradan kazandığına burada vergisini vermeyen çeksin gitsin!
2016’dan beri dijital servislerde zaten vergi alınıyor arkadaşlar ödeme detaylarında bunu görebilirsiniz. Türkiye’de temsilcilik bulundurmalarının vergi ile alakası yok. Bunun alakası şudur ki 63 yaşında kendini en zeki adam zanneden insanların medya kontrolünü tutması.
Spotify sizden ödeme aldiginda zaten +KDV li ödüyorsunuz bu iş vergi verme işi degil milliyetçilik yapasınız. Bu durumun olayı kullanıcı verilerini almak. Şuan dünyanın en değerli birimi kullanıcı verisi. Bizi bizden iyi taniyan yapay zekalarin elde ettigi bilgiyi adil ve etik şekilde kullanabilecek bir ulke miyiz asıl sorulması gereken soru bu. Dikkat edin RTÜK yapay zeka ürünü olan şirketleri hep konu aliyor Facebook Instagram Netflix ve digerleri gibi. Burada olay kullanıcı verisi elde etmek, ileride secimlerde iktidarın kötü yonde bu bilgileri kullanmayacaginin bizlerin dusuncesini manipüle etmeyeceginin garantisi var mi?
devlet gerekeni yaptı, uzatmaya gerek yok
Nilay Hanım, maşallahınız var, sizden başka çalışan yok mu ? Hemen hemen bütün içerikleri siz hazırlıyorsunuz 🙂 diğerleri kaytarıyor mu ???