İki haftadır devam eden Rusya – Ukrayna savaşında Putin yönetimine tavır alan teknoloji şirketlerinin yaptırımları dur durak bilmiyor. Geçtiğimiz günlerde Google’ın çatı şirketi Alphabet, Rusya ile reklam ilişkilerini askıya aldı ve ülkede reklam satışını durdurdu. Ayrıca YouTube, Rus kanalların reklam gösterme özelliğini kapattı. Bunlarla yetinmeyen Google, şimdi de Rusya’da Play Store kullanımını kısıtlama kararı aldı.
Ruslar artık Google Play Store ile uygulama satın alamayacak
Google resmi destek sayfasında yaptığı açıklamada, önümüzdeki günlerde Rusya’daki kullanıcılar için Google Play’in faturalandırma sistemini duraklatacağını söyledi. Kararın sebebini ise “ödeme sistemindeki aksaklık” olarak açıklayan teknoloji devi, Rusya’nın Ukrayna işgaliyle alakalı tek kelime etmedi.
Google Play Store faturalandırma sisteminin kapatılması, kullanıcıların Rusya’da Google Play’i kullanarak uygulama ve oyun satın alamayacakları, abonelik ödemesi yapamayacakları veya herhangi bir uygulama içi dijital ürün satın alma işlemi gerçekleştiremeyecekleri anlamına geliyor. Ücretsiz uygulamalar ise Play Store’da bulunmaya devam edecek.
Şirketin açıklamasına göre kullanıcılar daha önce indirdikleri veya satın aldıkları uygulamalara ve oyunlara erişebilecekler. Mevcut abonelikler, o anki fatura döneminin sonuna kadar devam edecek, dönem sonunda ise otomatik olarak iptal edilecek. Ayrıca var olan deneme süresi de bitene kadar çalışmaya devam edecek.
Hata mesajı çıkacak
Google, Play Store faturalandırma sistemini kapattıktan sonra Rusya’daki bir kullanıcı bir uygulama satın almaya, uygulama içi satın alım yapmaya veya Google Play’in faturalandırma sistemi üzerinden abonelik başlatmaya çalıştığında karşısına bu işlemin gerçekleştirilemeyeceğine dair bir hata mesajı çıkacak.
Netflix, Microsoft, Apple, Amazon, Activision, Volkswagen dahil olmak üzere teknolojiden otomotive, oyun sektörüne kadar birçok şirket Rusya’ya yaptırım uyguladı. Öte yandan TikTok canlı yayın ve yeni içerik paylaşımlarını askıya alırken, hükümet sosyal medya devleri Facebook ve Twitter’a erişimi tamamen engelledi.
Sizler bu konuda neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorum kısmında veya SDN Forum’da paylaşabilirsiniz.
Bana mı saçma geliyor yoksa gerçekten mi saçmalıyor bazı firmalar? Yazılım, işletim sistemi, çip satmamak, master card ya da Visa’nın ülkeden çekilmesi mantıklı bir boykot oluyor. Ama Mc Donald’ın ya da Starbucks’ın Rusya’dan çekilmesi, Rusları cezalandırma mı yoksa pazarı başka bir fast food şirketine ya da kahve şirketine hediye etmek mi? Hamburger, kahve satmayarak nasıl cezalandırıyorlar anlamadım.
Burda maksat halkı hükumete karşı birlik olup uzun vadede devirmesini sağlamak.Duşunsene alışık oldugun her davranış biçimi veya her alım alışkanlığı veya her sevdiğin markaya elveda demek zorunda kalıyorsun.Bunun sebebi de oy verdiğin veya vermediğin hükumete bağlıyorsun. Eninde sonunda toplum içindeki kutuplaşma artacak ve bu Rusya içinde de sorunların kümülatif büyümesine sebep olacaktır.Yani sen dünyayı ne kadar rahatsız edersen dünya da seni senin evinde o veya bu şekilde o kadar rahatsız edere getiriyor
Ama bu siyasi çözümler şirketlerin görevi değil, kapitalizme aykırı tavırlar, bu tavırlardan Rusya zararlı çıkar ama bu şirketler kendilerini yoketme riskine girdiler. Rusya kalır ama o şirketlerin bazıları gider, çünkü kapitalizm acımasızdır.
Bence bu daha çok Rus halkını cezalandirmak amaç ise halkı ayaklandırmak .