Rusya-Ukrayna savaşı, tüm dünyayı etkilediği gibi sosyal medya platformlarını da etkiledi. Pek çok sosyal medya platformu, savaş sonrasında Rusya’ya çeşitli yaptırım yaptı. Bu yaptırımların etkisi ise gün geçtikçe varlığını gösteriyor.

Bir analiz sonucuna göre YouTube, aktif olarak Rusça konuşan içerik oluşturucu sayısında düşüş yaşadı. Bunun yanı sıra Rusya’daki kullanıcıların, Instagram ve TikTok‘a olan ilgisinde de önemli bir kayıp yer alıyor.

Bir YouTuber uçağını bilerek düşürdü! İşte ilginç anlar

Bir YouTuber uçağını bilerek düşürdü! İşte ilginç anlar

Uçağını bilerek düşüren YouTuber cezai yaptırımla karşı karşıya. Uçaktan paraşütle atlayan ve kazaya yol açan pilota ceza kesildi.

TikTok, yüzde 87 oranında Rus içerik üreticisi kaybetti

Popüler video platformu YouTube, 24 Şubat – 20 Nisan döneminde Rusça konuşan içerik oluşturucuları sayısı yüzde 21 oranında azaldığı biliniyordu. Brand Analytics‘in çalışmasına göre diğer sosyal medya platformları da Rus kullanıcı sayısında düşüş yaşadı.

Brand Analytics bir mesajında, “Bugünkü gözlemin ana rakamı, Ukrayna’da savaşın başlamasından bu yana aktif Rusça konuşan YouTube içerik oluşturucularının sayısındaki düşüş, yüzde 21 oranında. Bu durum, henüz gerçekleşmemiş olan engellemeye rağmen.” sözlerine yer verdi.

https://shiftdelete.net/wp-content/uploads/2022/04/Rusya-yaptirimi-sosyal-medyayi-vurdu-Kullanici-sayisinda-buyuk-dusus-1.jpg

Dönem boyunca en büyük düşüş ise TikTok’ta oldu. Rapora göre, TikTok’taki içerik üreticilerinin düşüşü yüzde 87 oranında. Rus kullanıcıların TikTok’ta paylaşım yapmasının yasaklanması ise bu durumun doğrudan bir sonucu oldu.

Sıralamayı takip eden bir diğer platform ise Instagram oldu. Şirket, Rusça konuşan aktif içerik üreticilerinin yüzde 56‘sını kaybetti. Bunun nedeni olarak da Rusya’da Instagram’ın engellenmesi ve yerel reklam verenlerin platformdan ayrılması olarak görülüyor. Bu durum Rusya’nın Facebook versiyonu platformu olan VKontakte ağının yüzde 22 oranında büyümesine yol açtı.

Mevcut verilere göre bu çalışmada, ortalama değerlerin dikkate alındığını görmek mümkün. Çalışma süresi boyunca aktif olan kullanıcılar, en az bir gönderi paylaşan, hikaye yayınlayan, yorum yapan veya giriş yapan içerik oluşturucular olarak kabul edildi.

Peki, siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından veya SDN Forum‘dan bizlerle paylaşabilirsiniz.