İlan sitelerinde zaman zaman enteresan ürünler satışa sunulabiliyor. Bu tarz ilanlara bir yenisi de Antalya’dan eklendi. Bir satıcı, Sovyet üretimi bir uçağın motorunu satışa çıkardı. Peki satılık bir uçak motoru alınıp onunla ne yapılabilir? Uçak olmadan tek başına işe yarar mı? Gelin konunun detaylarına jet hızıyla bir bakış atalım.
Sahibinden satılık Antonov An-26 motoru!
Türkiye’nin en büyük ilan sitelerinden birinde ilgi çekici bir ilan paylaşıldı. Antalya/ Döşemealtı’ndan bir satıcı Sovyet döneminden kalma Antonov An-26 uçağının motorunu satışa çıkardı. Motor için 400 bin TL değer biçen satıcı ilanın açıklama kısmında: “jet motoru projelik, gerçek alıcıya satılık, boş muhabbete aramayın, kalp kırarım …” ifadelerini kullandı.
Yakın zamanda Trabzon’nun Yomra ilçesinde kazazede bir uçak yatırımcılarının yaptığı ciddi bir masrafla pide salonuna dönüşmüştü. Peki eski ya da kazazede uçaklar pide salonu örneğinde olduğu gibi bir şekilde değerlendirilebilirken atıl vaziyetteki bir uçak motoruyla ne yapılabilir?
Uçak motorları (özellikle jet motorları) çok kompleks yapılardır. Üzerinde ileri seviye mühendislik çalışmaları yapılarak, bu çalışmaların uygulamalarını bir cıvata ya da motorun içindeki minik bir pal için dahi çok detaylı testlerden geçirilerek ve nihayetinde uzun bir zamanda hummalı bir çalışma ile ancak uçak motoru denen makine ortaya çıkabilir.
Uçak motorlarında her bir parça ve detay çok önemlidir. Öyle ki içindeki pallerin yapımı için kullanılan alaşım, döküm şekli ve ısıl işlemler gibi süreçler motor üreticileri için çok ehemmiyetlidir. Adeta işin bir sırrıdır.
Uçak motorları konusunda hal böyle olduğu için bu şekilde satılık olarak ender bulunan makinelerdir. Dolayısıyla çalışır durumda olmasa bile genel bileşenleri üzerinde olan bir uçak motoru çok fayda verebilecek şekillerde değerlendirilebilir. Bunların başında havacılık eğitimi geliyor. Özellikle uçak bakım eğitimi gibi uygulamalı eğitimler için bu tarz parçalar oldukça önemli.
Ülkemizde havacılık eğitimi veren (köklü okullar hariç) okullarda eğitimde kullanılmak üzere bir uçak motoru ya da uçak bulmak zor bir iştir. Bu sebepten ötürü bazen göze hurda gibi gözüken bir uçak parçası dahi çok değerli olabilir. Umarız bu Antonov motoru da eğitim materyali olma gibi ileriye dönük faydalı bir işe yarayacak yeni yerini bulur.
Antonov An-26 özellikleri
Sovyet kökenli bir uçak olan An-26, Antonov An-24’den geliştirilmiş çift motorlu hafif turboprop nakliye uçağıdır. İlk uçuşunu Nisan 1963’de yapan uçak, Çin’de de Xian Uçak Fabrikası tarafından lisanslı olarak farklı varyasyonlarda Y-7 serisi adıyla üretilmektedir.
Antonov An-26; 29.2 metre kanat açıklığına ve 23.8 metre uzunluğa sahip. Nakliye, ambulans ve yangın söndürme gibi muhtelif amaçlar için kullanılan uçak, azami 24 ton ağırlık ile kalkış yapabiliyor.
İlgi çekici bir ilandan, satılık bir uçak motorundan ve ait olduğu uçağın özelliklerinden bahsettik. Konu hakkındaki düşünce ve görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
SEN O MOTORİ SATAMAZSUN DA…
he ole mi olmus
Soru şu bu eleman bu motoru hangi şekilde sahip olmuş ve hangi şekilde satmaya çalışıyor
bunu satan bu motoru nerden bulmuş?
antalya’ya nasıl götürmüş ne alaka?
bunu bu şekilde satması yasal mı?
şimdiye kadar ne için kullandı kaç km ?
ve neden satıyor model mi yükseltecekmiş?
kafamda deli sorular
Karı saticisidir, geciniz
26 yaşlarında emmeye ve gömmeye gelen ülkesinden kaçan kızları pazarlayan çalışma dotu olmayan bir pezo ilanı gibi bence
Jeneratör yapılabilir
Kaç yakar abi😁
Teröristiler alıp da bir füzeye dönüşüm yapabilir sonra vay efendim ben görmedim ben bilmiyorum yemezler öyle artık teknolojik gelişmeler var neleri neleri var
Yakında bir şahinde görürsem bu motoru şaşırmam 🤣