Bataryadan olduğu düşünülen ve yenilenmesine rağmen alev alan Samsung Galaxy Note 7 modellerinin, sorun çözülemeyince üretimi durdu ve komple piyasadan geri çekildi. Bu yüzden dünyanın en büyük üreticilerinden olan Samsung’un bataryaları da irdelenmeye başladı. 

Samsung, diğer üreticilerden farklı bir biçimde kendi ürünlerinin denetimini de kendisi yapıyormuş. Esasında bu durum, Samsung gibi dev bir üretici için çok da garip karşılanmasa gerek.

Samsung diğer firmalardan farklı çalışıyor

Galaxy Note 7 de dahil olmak üzere, Samsung’un akıllı telefonlarının bataryaları şirkete ait bir laboratuvar içinde test ediliyor.

Bu şekilde Amerikan CTIA tarafından telefon bataryaları için sertifika alınırken, Samsung‘un laboratuvarı tamamen kendi tesisleri içerisinde yer alıyor. Apple ve Lenovo gibi diğer dev markalar ise bu batarya testlerini üçüncü parti kuruluşlara yaptırıyor.

CTIA denetimi tabii ki bu laboratuvarlardaki personelin kalifiye olmasına, standartların karşılanmasına ve üretimin usulsüz olmamasına dikkat ediyor, belli prosedürler uyguluyor.

Note 7 yüzünden tutuklanabilirsiniz

Tesislerde bataryalar hem kendi başlarına, hem de cihazın içindeyken test ediliyorlar. Bu süreçte bataryanın şarj esnasında veya arama olurken nasıl çalıştığına dikkat ediliyor. Diğer bir CTIA sertifikalı batarya test laboratuvarı Korea Test Lab’e göre ise aynı zamanda bataryalar güneş ısısına benzer şekilde yüksek sıcaklıklara maruz bırakılıyor.

16-10/17/yanan-samsung-note-7.jpg

Note 7 konusunda ise Samsung hala sorunun tam olarak nereden kaynaklı olduğunu çözmek için araştırmalara devam ediyor.

Note 7’de birkaç üretici tarafından hazırlanmış bataryalar bulunuyordu ve bunların arasında Samsung’un kendi SDI ürünleri de vardı.

Sorun batarya modelinde mi?

Firma 2.5 milyon SDI’lı Note 7 modelini geri çağırdığında, hem Samsung, hem de Kore Standartlar Enstitüsü sorunun batarya modelinden kaynaklı olduğunu, ATL bataryalarla değiştirilirse giderileceğini düşündü fakat telefonun diğer bataryalı sürümleri de alev almaya devam etti.

CTIA Teknoloji Yöneticisi Tom Sawanobori bugüne kadar 1500 üzerinde batarya sertifikası yaptıklarını, ilk defa sorun yaşadıklarını dile getirirken, muhtemelen Samsung da şu sıralar aynı durumun tekrar yaşanmaması için çalışıyor.

:: Sizce batarya sorununun kaynağı neydi?