Diz üstü sistemler gün geçtikçe daha çok satılıyor. Bu ürünler eskisi kadar pahalı değiller. Buna ek olarak yüksek bir performans’a sahipler. Kaldı ki mobilite kavramını da tam olarak uyguluyorlar. Netbook ile başlayan bir furya diz üstü sistemlerini farklılaştırdı. Internet’de gezinen ve Office işlemlerini kullanan kullanıcılar bu ürünleri tercih ediyorlar. Biz bu kullanıcılara tüketen kullanıcılar diyoruz. Buna karşın üreten kullanıcılar var. Üreten kullanıcılar diz üstü sisteminde bir şeyler üreten kişilerdir. Bu kullanıcılar daha büyük diz üstü sistemlerini tercih ediyorlar.

Fakat tam arada kalan kullanıcılara ne demeli. Başarılı bir performans’a sahip olmak isteyen fakat pil kullanım süresini de en az Netbook’lar kadar uzun olmasını isteyen kullanıcılar ne yapmalı. Ürün oldukça hafif olmalı, fakat büyük de bir ekran’a sahip olmalı. Tüm bunlara ek olarak oldukça şık bir tasarıma sahip olmalı ve tüm yeni teknolojileri de içermeli.

Bu ürünün iki modeli var. Black olan 1.8 inç sabit disk, Blade olan model ise SSD diskine sahip.

Samsung, Sens X360 ile bu kullanıcıları hedefliyor. Sens X360, diz üstü sistemlerine farklı bir boyut getirdi. Hafif, ergonomisi yüksek, performanslı, uzun çalışma süresi ve tasarımı ilgi çekiyor. Sadece 1350 gr ağırlığında olan ve 13.3 inç’lik bir F-Led LCD ekranına sahip olan bu diz üstü sistemi inceleme altında.

Samsung X360’da bellek ve sabit disk’i değiştirmek için tüm kasayı sökmeniz gerekiyor. 

{pagebreak::Samsung’un İç Dünyası}

Samsung’un İç Dünyası

Samsung Sens X360, iki farklı model olarak piyasaya sürülmüş durumda. Bunlardan biri Black diğeri de Blade. Her iki model birbirine çok benziyor. Tek farkı, Black’in 1.8 inç 120 GByte SATA sabit disk, Blade’in de 128 GByte’lık SSD disk’e sahip olması. Bize gelen model Samsung Sens X360 Black olan model.

Bu ürün Intel’in ULV yani düşük güç tüketimine sahip SU9300 işlemcisi bulunuyor. 1.2 GHz’de çalışan bu işlemci Intel GS 45 yonga seti üzerinde çalışıyor. Intel GS45’in özelliği Intel GMA X4500 grafik yongasına sahip olması.  Bu yonga sayesinde HD Videoları rahatlıkla seyredebilirsiniz. Öyle ki cihazın üzerinde HDMI çıkışı da var.

 

Samsung X360, Intel’in 10 Watt’lık bir güç tüketen SU9300 işlemcisine sahip.

 

2 Gbyte’lık DDR3 bellkeklere sahip olan bu ürün 13.3 inç’lik F-LED LCD ekranına sahip. F-LED LCD erkanın özelliği daha az güç tüketmesi. Bu ekran Intel’in SU9300 işlemcisi ile birleştiğinde toplam 6 saat’lik bir çalışma süresine sahip olabiliyorsunuz.

Çoklu kart okuyucusuna sahip olan Samsung, üç adet 1.3 MP Web Cam, USB 2.0, HDMI, VGA, ve PCMCIA Express Card / 34 Slot yuvasına sahip. Bluetooth v2.0+EDR teknolojisini destekleyen X360, Gigabit Ethernet ve 802.11 a/b/g/n standartları ile de çalışabiliyor.

 

Samsung X360, oldukça stabil bir yapıya sahip.

 

{pagebreak::O Bir Tasarım Harikası }
O Bir Tasarım Harikası

Samsung X360, optik sürücü,  modem, S-Video, DVI bağlantılarından yoksun.  Buna karşın, güvenlik için parmak izi okuyucusuna sahip.  6 hücreli bir pil kullanan bu ürün hiçbir şekilde incelikten (3 cm) ödün vermiyor.    
Ürünün iç kısmı Piyano Black tasarım hâkim. Kapakta ise aluminyum ve Piyano Black tasarım kullanılmış. Piyano Black tasarım her ne kadar hoş görünse de parmak izi lekelerini de gösterdiğini unutmamalısınız.

 

Güvenlik için parmak izi okuyucusu yer alıyor.

 

Bu üründe beğendiğimiz bir özellik 1.6 cm ile 3 cm arasında bir yüksekliğe sahip olması. Ön taraf daha alçak, arka taraf daha yüksek. Bunun avantajı ürünün klavyesini kullandığınızda daha az yorulmanız. Zaten klavye farklı bir tasarıma sahip. Klavye bildiğimiz diz üstü sistemlerden farklı. Apple ile başlayan yeni klavye tasarımı , Sony şimdide Samsung tarafından benimsenmiş.

Samsung X360, bu üründe magnezyum alaşımını kullandı. Magnezyum bu ürüne iyi bir sağlamlık katıyor. Öyle ki bu ürünü monitörün kenarından tuttuğumuzda hiçbir kırılma meydana gelmedi.

 

Samsung X360, oldukça ince bir tasarıma sahip.

{pagebreak::Samsung X360’ın Test Sonuçları}

Samsung X360’ın Test Sonuçları

1280 x 800 çözünürlüğüne sahip 13.3 inç’lik erkan oldukça parlak ve renk dağılımı da gayet iyi. Yaptığımız testlerde X360’ın 300 cd/m²’lik bir parlaklık verdiğini gördük. Bu oldukça iyi bir değer. Bu ürünü dışarıda kullandığınızda güneş ışını çalışmanızı engellemez.

Kullanılan Core 2 Duo SU9300 işlemcisi sadece 10 Watt’lık bir güç tüketiyor. MobileMark testimizde toplam 377 dakikalık bir çalışma gözlemledik. Bu Samsung’un verdiği 6 saat’den biraz daha fazla. Tabi ürünün pil kullanım süresi elbette önemli. Fakat performansın da önemi büyük. X360, yaptığımız PCMark Vantage testlerinde 1949’luk bir skor elde etti. Bu skor herhangi bir Netbook ürününden daha iyi. Centrino 2 diz üstü sistemlerden (T9400 2.5 GHz’de yaklaşık 3400 Skor) biraz daha düşük.  Oyunlarda durum biraz daha farklı. Samsung dahili ekran kartı ile Centrino 2 diz üstü sistemlerle kafa tutabiliyor.

 

PCMark Vantage da aldığı 1949’luk skor en iyisi olmazsa da birçok diz üstü sisteminden daha başarılı.

 

Samsung X360’a opsiyonel bir 9 hücreli pil alabiliyorsunuz. Samsung’a bu pil’i aldığınızda 10 saat’in üzerinde çalışabiliyor. Bu oldukça önemli bir durum. Çünkü bu ürün sürekli gezen kişiler için mükemmel bir seçenek. Internet’te gezinen ve Office kullanan kişiler bu ürünü kaçırmamalarını tavsiye ederiz. MacBook Air’e özenen kişiler, sonunda benzer bir ürünü (Windows işletim sistemli) Samsung tarafından bulabiliyorlar.

 

Bu ürün normal çalışmada 6 saat’den fazla dayanabiliyor.

 

{pagebreak::Teknik Özellikler}

Samsung Sense X360
Diz Üstü Sistemi

İşlemci: Intel Core 2 Duo SU9300 (1.2 Ghz)
Bellek: 2 Gbyte DDR3
Sabit Disk:
120 GByte SATA
Ekran: 13.3 inç F-LED LCD
Grafik yongası: Intel GMA X4500
Bluetooth: var
W-Lan: 802.11 a/b/g/n
Ethernet: Gigabit
Pil: 6 Hücreli ( 6 saat Çalışma)
Ağırlık: 1350 gr
Boyut: 16,5 ~ 30,9 x 311 x 228 mm

::  MacBook Air mi, yoksa Samsung Sense X360 mı tercih ederdiniz?