Bu elektrikli bisiklet şarj olmadan çalışıyor! Peki ama nasıl?

30

Fransız girişimi Pi-Pop, lityum piller içermeyen ilginç bir elektrikli bisiklet girişimi ile karşımızda. Markanın iddiasına bakılırsa, bu elektrikli bisiklet şarjsız yoluna devam edebiliyor. Bunu ise süper kapasitör teknolojisine borçlu.

Şarjsız elektrikli bisiklet Pi-Pop ve özellikleri

Elektrikli bisiklet ve otomobiller çoktan hayatımızın önemli parçalarından biri oldu. Ancak her teknoloji gibi, elektrikli araçların da belli dezavantajları var. Bunlardan en önemlisi de batarya ömürleri ve şarj sorunu. İşte Fransız Pi-Pop girişimi belki de elektrikli araçlar için alternatif bir batarya çözümü sunuyor. Bu batarya teknolojisi sayesinde Pi-Pop elektrikli bisiklet şarjsız yoluna devam ediyor.

Süper kapasitör batarya dediğimiz bu teknoloji aslında yeni bir teknoloji değil. Lityum-iyon pillerin yerine kullanılan batarya, bisiklet hareket halindeyken kendi kendine şarj olabiliyor. Özellikle yokuş ve bisikletin ivme kazandığı yollarda elektrikli bisiklet bataryası kısa sürede şarj oluyor.

Süper kapasitör bataryalar, aynı zamanda lityum iyon bataryalara göre çok daha uzun ömürlü. Normal bir kullanımda lityum iyon bataryalar yaklaşık 6-7 yıllık bir ömre sahipler. Süperkapasitör batarya ise 10-15 yıllık bir kullanım ömrüne sahip. Bunun temel sebeplerinden birisi de şarja ihtiyaç duymaması. Lityum pillerin üretimin gelecek on yılda artışa geçmesi beklentiler arasında. Süper kapasitör bataryaların lityum bataryaların yerini alıp almayacağını ise zaman gösterecek. Özellikle şarjsız çalışan elektrikli bisiklet girişimleri gelecekte daha fazla karşımıza çıkabilir.

Pi-Pop süper kapasitör pilinin çalışma şekli

Yine Pi-Pop girişimi hazırladığı bu süper kapasitör bataryada tamamen geri dönüşebilen malzemeler kullandı. Buna göre elektrikli bisiklet bataryası içerisinde alüminyum, karbon, selüloz ve polimerler gibi geri dönüşebilen malzemeler yer alıyor. Aslında bu teknoloji ilk defa karşımıza çıkmıyor. İlk olarak 1970’li yılların sonunda karşımıza çıkan teknoloji, son dönemde özellikle hibrid araçlarda enerji verimliliğinde büyük rol oynadı.

Pi-Pop elektrikli bisiklet, bu özellikleri sayesinde menzil sınırı olmayan bir model. Retro bir tasarım ve beyaz ağırlıklı rengiyle karşımıza çıkıyor. Elektrikli bisiklet 25 km hız yapabiliyor ve motor 250 W enerji üretiyor 45 Nm gücünde. Elektrikli bisiklet, 21.7 kg ağırlığında.

Peki şarjsız elektrikli bisiklet modelini nasıl buldunuz? Sizce bu teknoloji lityum iyon pillerin devrini kapatabilir mi? Yorumlarınızı bekliyoruz.

30 YORUMLAR

  1. 20 yıl sonra TR ye gelir mi acaba yani dünya birşeyi buluyor icat ediyor o icat ya TR ye 20 sene sonra geliyor yada yanından geçip es geçiyor devletimiz sağolsun TR ye gelse bile bunun fiyati ahada yazıyorum şuraya 100 bin tl civarında TR ye girerse tabi.

  2. E-Bike kullanan uzun turcular için muhteşem. Mevcut elektrikli bisikletlerin şarj sorununu ortadan kaldıracak. Ancak bisikletin ağırlığı konusunda çalışma yapılması gerekiyor. Hız limiti ve motor arttırılabilir. Ayrıca gidon da telefon şarj soketi olması ve ön-arka aydınlatma eklenerek revize edilmesini tavsiye ederim.
    Kök hücre ve organ bağışı konusunda toplumsal bilinci arttırmak amacıyla her yıl bisikletle Türkiye turu yapıyorum. Bu nedenle uzun tur yapan bisikletlilerin ihtiyaç hatırasına göre öneri de bulundum.

  3. Kesinlikle mantıklı bir keşif.bir bisiklet ne kadar potansiyel enerji harciyorsa gittiği yolda o kadar kinetik enerji kazanabilir.buda nalinci keseri gibi bi harcar bi kazanır ve hareket devam eder birde spor olsun diye iki pedalde cevirirsen o da sana biniş olur

  4. Bu sadece anlık şarj olup anlık enerji depolar ve harcar
    Yani 100 metre pedal çevirdiniz 100 metre pedalsız gittiniz gibi
    Yoksa bineyim de 100 km menzili olsun düğmeye basıp gideyim gibi düşünmeyin
    Çünkü sürekli elektrik alaca bir bataryası yok

  5. SALCANO şehir bisikletim var insan gücüyle pedallara yüklenerek hareket eden ve oldukça süratli yokuş aşağı dik açı 90 derecelik açıda yaklaşık olarak km kadranın 55 km hızla indiğimi biliyorum 25 km lik hız bu bisklette ehh idare eder derim konu hassas ve üzerinde çalışılması gerekiyor.

  6. Benim e bike 180 km menzilli almamanyasan getirdim fiyatı 3.200 Euro aynısı burada 220 bin tl yani demen oki bu bisiklet Türkiyeye gelirse en az 300 bin civarında olur yani bize gelen her şey en az iki kat daha pahalı oluyor yazık en mantıklısı fransaya gidip oradan getirmek derim

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version