Güneş Sisteminin süslü gezegeni Satürn eşsiz görünümüyle herkesi büyülüyor. Tüm Dünya, gezegenin etrafını çepeçevre saran halkaların kaynağını merak ediyor. NASA, Durham ve Glasgow üniversiteleriyle birlikte araştırma yürüttü. Satürn’ün halkalarının kökenini araştırıyorlar. Sonuçlar ise epey şaşırtıcı. Araştırmalar, Satürn’ün güzel ve ikonik halkalarının iki dev uydunun çarpışmasının sonucu olabileceğini öne sürüyor.
Satürn’ün halkalarının gizemi çözüldü!
Araştırmalar gezegenin etrafını çevreleyen halkaların Satürn’ün uydularından çarpışmasından dolayı oluştuğunu ortaya koyuyor. Bu teoriyi kanıtlamak için bilim insanları, NASA’nın öncülüğünde Durham ve Glasgow üniversitelerinden seçkin bir ekip kurdu. Araştırmacılar 2004 yılında Satürn’ün yörüngesine giren NASA’nın Cassini uzay aracından gelen bilgileri inceliyor.
NASA, Cassini uzay aracını gezegeni ve sistemlerini yakından incelemesi için gönderdi. Aradan neredeyse 20 yıl geçti. Nihayet Cassini, gezegenin halkalarına dair ipuçları topladı. Uzay aracı Cassini’den gelen bilgilere göre Güneş Sistemi’nin eşsiz gezegeni Satürn’ün halkaları 145 uydusundan ikisinin çarpışması sonucu meydana geldi.
Gezegenin halkaları ve yüzeyi arasında gezen Cassini birçok gizemi aydınlatacak veriler topladı. Dev halkaların bazıları saf buzdan oluşuyor. Bazılarında ise çok az toz kirliliği mevcut. Bu durum ise halkaların Güneş Sistemi’nin son birkaç yüzyılda olduğunu kanıtlıyor.
Artık araştırmacılar adeta bir yüzük gibi gezegenin etrafını çepeçevre saran halkaların yaşını tahmin edebiliyor. Ardından, araştırmacılar, Durham Üniversitesi’ne ait COSMA makinesini kullanmaya başladı. Bu sayede ekip çarpışma tahminlerini simülasyon ortamında modellemeyi başardı.
Ayrıca bu modelleme çalışması, araştırmacılara Satürn’ün halkalarının kökenleri hakkında daha fazla bilgi verdi. Simülasyon, çarpışan uyduların Rhea ve Dione’nin boyutlarında olduğunu ortaya koydu. Bu çarpışmaların halkaları nasıl oluşturmuş olabileceğine bakılabilmesi için harika bir fırsat sundu.
Güneş Sistemi’nin incisi halkalarının kaynağı araştırılmaya devam ediyor. Bu sayede evrenin ve bu eşsiz gezegenin gizemin yakın zamanda daha da aydınlatılacak. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.
O büyük rabbimizin gücü nede büyüktür subhannahi ve bihamdihi subanlahi azim
Ne alaka la bu yorum bu konuyla
O olayı yaratanın gücünü anlatmak istemiş olabilirmi acaba.
Allahla nasıl bir bağ kurdun anlamış değilim 😂😂
Allah ın idaresinde olmayan bir zerre mi var ki bağ kurulmasın. Rabbül alemin dediğimizde alemde ne varsa zerreden galaksilere kadar her an idare edenin Allah olduğuna iman etmişiz. Bu da Allahın ilmi ve kudretinin sozsuzluğunu gösterir bize.
Bu dünya hikmet dünyasıdır. Allah her fiilini bir hikmetle yaratır. Materyalist düşünenler ise Allah ın bu sünnetullah denilen kanunlarını tabiat olarak isimlendirip. O perdede kalırlar. Esere bakıp yaratıcısını görmektir hüner. Allah ilminizi artırsın. İlminiz arttıkça da imanınız kuvetlensin inşallah.
e satürnü allah yaratmadı mi biraz imana davet ediyorum sizi
Habercilik Eleştirisi
(Editör yorumu: Teşekkürler Recep bey)
Muthiş bir yaratmayla Rabbimiz ne güzel yaratmis
Evren, sonsuz ve derin bir derya, bilim insanları tarafından yüz yıldır çok detaylı ve bilimsel olarak incelenmektedir. Yeni yaşam bölgeleri aranıyor, evrenin nasıl oluştuğunu anlamanın yolları deneniyor ve inceleniyor. Bekleyip görecek insanlık.
Halkaların sırrı cozuleli yıllar oldu..
Ok
Ben faro heyyy faro
SübhanAllah onun hazinesi sonsuzdur
Cok şaşırdım
Başka içine s*çılacak gezegen varmı diye bakıyoruz.
Ha birde; astronomide bulguların çoğunun yıllar sonra yanlış olduğu ortaya çıkıyor.
Dev halkaların bazıları saf buzdan oluşuyor…. Uzay boşluğunda buz kütlelerinin formunu koruduğunu bilmiyordum… biraz saçma geldi
Bunlarin hiçbiri doğru değildir bir takım uydurma şeylerden başkası da değildir. Koyun olmayın hepinizin aklı var sorgulayın.
Satürn sevdiğim gezegen halklarıda gayet güzel
Abicim ben şuan gezegenler konusunu işliyorum ve yani satürn’de yaşam yok gaz ve bulutlardan oluştuğu için yok yok yok
Uzaylılar yoktur doğru mustafa
Aynen kardeşim sana o bilgiyi açığa çıkaran insanlardan daha iyi biliyorsun 😂 bi derste gördüğün şeyle kendini NASA araştırmacılarından üstün gördün tebrikler 👏 O zaman o kadar araştırılmış şimdi araştırıldıkça yeni gizemler ortaya çıkıyor normal bir şey bu.
Yeryüzünün ve gökyüzünün mülkü Allah’tır. O dilediğini dilediğince bir hikmet bir gaye üzerinde yaratır. İnsanlara düşense tefekkür etmektir. Allahı hesaba katmadan hiç bir şeyi çözemez anlamlandıramayız. Gökyüzünde ve yeryüzünde her ne varsa hepsi Allahı tesbih eder. Satürn de Allahın yarattığı mucizevi bir gezegendir. Ve Allah’ın yüce kudretine ve sanatına işaret eder. İmanı olmayanın aklı da olmaz ki anlayabilsin. Allah’ım sen hiç bir şeyi lüzumsuzca yaratmadın. Sen bundan münezzehsin.
Çok şaşkınım
Nasa ve bilim daha dünya atmosferi dışına çıkamazken dünyanın şeklini bile tam bilemez ve gerçek bir fotoğrafı yokken başka gezegenleri nasıl bilecekler. Allah bazı şeyleri biz aciz kullara bildirmez Allah herşeyi en iyi bilendir onun sonsuz gücü ve kudreti vardır elhamdülillah 🤲🏼
Nasa ve bilim daha dünya atmosferi dışına çıkamazken dünyanın şeklini bile tam bilemez ve gerçek bir fotoğrafı yokken başka gezegenleri nasıl bilecekler. Allah bazı şeyleri biz aciz kullara bildirmez Allah herşeyi en iyi bilendir onun sonsuz gücü ve kudreti vardır elhamdülillah 🤲🏼
Nasıl ne alaka,gezegenleri tüm evreni yaratan kim?Bu çarpışmayı,halkaların oluşumunu gerçekleştiren güç kudret kim?
Uzaya ilgisi olan bir 6. Sınıf öğrencisiyim ve bu haber ilgi çekici olmuş 👏
Herşeyin yaratıcısı olan Allah,
yaratırken ve daima yaratmaya devam ederken belli bir
ölçü ve hesaba göre
ve bir amaç için yarattığını buyurdu.
Sanıldığı gibi Satürn ile diğer bir gezegenin çarpışması olduğunda ,
sistemin bozulmaması için,
bilakis sisteme uygun etrafa yayılanan gazları tutmak
ve filtrelemek için
bu halkalar oluşturulmuş olabilir.