Güneş Sisteminin süslü gezegeni Satürn eşsiz görünümüyle herkesi büyülüyor. Tüm Dünya, gezegenin etrafını çepeçevre saran halkaların kaynağını merak ediyor. NASA, Durham ve Glasgow üniversiteleriyle birlikte araştırma yürüttü. Satürn’ün halkalarının kökenini araştırıyorlar. Sonuçlar ise epey şaşırtıcı. Araştırmalar, Satürn’ün güzel ve ikonik halkalarının iki dev uydunun çarpışmasının sonucu olabileceğini öne sürüyor. 

Satürn’ün halkalarının gizemi çözüldü!

Araştırmalar gezegenin etrafını çevreleyen halkaların Satürn’ün uydularından çarpışmasından dolayı oluştuğunu ortaya koyuyor. Bu teoriyi kanıtlamak için bilim insanları, NASA’nın öncülüğünde Durham ve Glasgow üniversitelerinden seçkin bir ekip kurdu. Araştırmacılar 2004 yılında Satürn’ün yörüngesine giren NASA’nın Cassini uzay aracından gelen bilgileri inceliyor.

Satürn'ün halkalarının gizemi aydınlatılıyor. Araştırmalar bu eşsiz gezegenin gizeminin kaynağının uydularında gizli olduğunu ortaya koyuyor

NASA, Cassini uzay aracını gezegeni ve sistemlerini yakından incelemesi için gönderdi. Aradan neredeyse 20 yıl geçti. Nihayet Cassini, gezegenin halkalarına dair ipuçları topladı. Uzay aracı Cassini’den gelen bilgilere göre Güneş Sistemi’nin eşsiz gezegeni Satürn’ün halkaları 145 uydusundan ikisinin çarpışması sonucu meydana geldi.

Bilim insanlarının gözü Satürn’de: Yaşam belirtileri ortaya çıktı!

Bilim insanlarının gözü Satürn’de: Yaşam belirtileri ortaya çıktı!

Southwest Araştırma Enstitüsü'nde yapılan bir araştırma Enceladus uydusunda yaşam için önemli yapıtaşlarının olduğunu ortaya çıkardı.

Gezegenin halkaları ve yüzeyi arasında gezen Cassini birçok gizemi aydınlatacak veriler topladı. Dev halkaların bazıları saf buzdan oluşuyor. Bazılarında ise çok az toz kirliliği mevcut. Bu durum ise halkaların Güneş Sistemi’nin son birkaç yüzyılda olduğunu kanıtlıyor.

Artık araştırmacılar adeta bir yüzük gibi gezegenin etrafını çepeçevre saran halkaların yaşını tahmin edebiliyor. Ardından, araştırmacılar, Durham Üniversitesi’ne ait COSMA makinesini kullanmaya başladı. Bu sayede ekip çarpışma tahminlerini simülasyon ortamında modellemeyi başardı.

Ayrıca bu modelleme çalışması, araştırmacılara Satürn’ün halkalarının kökenleri hakkında daha fazla bilgi verdi. Simülasyon, çarpışan uyduların Rhea ve Dione’nin boyutlarında olduğunu ortaya koydu. Bu çarpışmaların halkaları nasıl oluşturmuş olabileceğine bakılabilmesi için harika bir fırsat sundu.

Güneş Sistemi’nin incisi halkalarının kaynağı araştırılmaya devam ediyor. Bu sayede evrenin ve bu eşsiz gezegenin gizemin yakın zamanda daha da aydınlatılacak. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.