Reklam

Schrödinger’in kedisi, bu kez kedi kübiti teknolojisiyle geliyor!

1
Reklam

Kuantum bilgisayarları, fizik dünyasının en ünlü düşünce deneylerinden biri olan Schrödinger’in Kedisi ilhamıyla yeni bir dönemece girmeye hazırlanıyor. Fransız teknoloji şirketi Alice & Bob, 2030 yılına kadar bu konsepte dayanan iddialı bir kuantum bilgisayar geliştireceğini açıkladı. Şirketin kullandığı yeni “kedi kübiti” (cat qubit) teknolojisi, söylediklerine göre kuantum bilgi işlemde çığır açacak. Ayrıntılar haberimizde…

Schrödinger’in Kedisi paradoksunda bir kedinin, kutunun açılmasına kadar hem ölü hem de canlı olabileceği varsayılıyor. Bu fikirden yola çıkan “kedi kübiti”, klasik kübitlerin aksine, çift durumu aynı anda barındıran bir kuantum süperpozisyonu yaratıyor. Bu yaklaşımın da, geleneksel kuantum bitlerinin karşılaştığı bazı temel sorunları çözebileceği söyleniyor:

schrodingerin-kedisi-kuantum-kedi-kubiti-teknolojisi
  • Hata azaltma: Kedi kübitler, “bit-flip” (0’dan 1’e veya 1’den 0’a geçiş) hatalarını önemli ölçüde azaltıyor.
  • Dayanıklılık: Çevresel etkilerle oluşan kuantum bozulmalara karşı daha dirençli oluyor.

Alice & Bob, kullanışlı bir kuantum bilgisayara ulaşmak için beş aşamalı bir plan hazırladığını açıkladı. Şirket ilk aşamada, kedi kübitlerini başarıyla geliştirdi. Bir sonraki hedefler arasında hata düzeltme yeteneğine sahip bir mantıksal kübit geliştirilmesi, bir kuantum mantık kapısının inşası ve 100 yüksek kaliteli mantıksal kübitten oluşan bir işlemcinin oluşturulması yer alıyor.

Kuantum fiziğinde devrim: Yeni madde hali keşfedildi!

Reklam

Mantıksal kübitler, fiziksel kübitlerin oluşturduğu gruplardan meydana geliyor ve hata oranlarını azaltmak için bilgiyi paylaşımlı şekilde işliyor. Bu teknoloji, klasik bilgisayarlardaki bitlerden çok daha yüksek hata oranlarına sahip olan kuantum sistemlerindeki tutarlılığı artırıyor.

Açıkçası Alice & Bob’un hedefleri iddialı olsa da, kuantum bilgisayarların ticari ölçeklenebilirlik ve ekonomik sürdürülebilirlik gibi sorunları halen çözülmeyi bekliyor. Ayrıca, beklenmedik teknik veya finansal engeller, planların uygulanmasını geciktirebilir. Fakat şirketin, 2030’a kadar belirlediği hedeflere ulaşması durumunda, kuantum bilgisayarlar moleküler simülasyonlardan yapay zekaya kadar pek çok alanda devrim yaratabilir.

Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.

  1. Şey olmasın sonunda : “Sorunuz cevaplandı ve doğru ama cevaba bakarsanız cevap yanlış olabilir, bakmasanız daha iyi.” Cevabı alabilecekmiyiz, aldığımız cebap doğru olacakmı, gözlemlediğimiz için cevap bozulmuş olmasın ?

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version