Selfie‘nin bu kadar popüler olmadı ancak insanların kendi fotoğraflarını çektiği yıllarda İngiliz doğa fotoğrafçısı David Slater‘in objektifi ilginç bir kare yakalamıştı. Endonezya’ya işi gereği doğa fotoğrafı çekmeye giden Slater kamerasını birkaç dakikalığına maymunların arasında bırakınca dünyanın ilk maymun selfie‘sinin çekimi gerçekleşmişti.
2011 yılında ortaya çıkan bu fotoğraf selfie’nin icadına denk gelmediği için sadece gülünüp geçilen ilginç bir fotoğraf olarak kalmıştı. Ancak bu durum telif hakları yüzünden farklı bir boyut aldı.
Hedef Wikipedia
Wikipedia‘nın çoklu ortam belgelerini depoladığı Wikimedia Commons‘a yüklenen bu görsel için D. Slater dava açmaya hazırlanıyor. Fotoğrafın kendisine ait olduğunu savunan ve kullanım için telif hakkı isteyen fotoğrafçı Wikipedia’dan maymun selfie’sinin kaldırılmasını talep ediyor.
Wikipedia ise doğal olarak bu fotoğrafı David Slater‘in çekmediğini bir maymunun çektiğini ve bu yüzdende telif ödemesi gibi bir durumun olmayacağını savunuyor. Bakalım ilerleyen günlerde açılacak olan dava nasıl sonuçlanacak.
:: David Slater telif ödemesi konusunda haklı mı?
Wikipedia ise doğal olarak bu fotoğrafı David Slater’in çekmediğini bir maymunun çektiğini ve bu yüzdende telif ödemesi gibi bir durumun olmayacağını savunuyor. Bakalım ilerleyen günlerde açılacak olan dava nasıl sonuçlanacak.
Bir maymunun çektiği 🙂
En azından makinenin hakkını versinler
Ben maymuna soralım derim
Arkadaş ne saçma şeylere dava açıyor ya bunlar bırak Wiki’de kalsın.
selfie öz çekim değil mi kardeşim. maymun çekmiş işte wiki haklı.
Bizim mahirden daha iyi çıkmış.
telif hakkını maymuna muz olarak vermeliler.
Maymuna ödesinler telifi, buldunuz tabi dilsiz hayvanı oh kullan selfileri.
kamera kiminse resim onundur.
Haberde yanlışlık var, Wikipedia değil Wikimedia olacak.
Wikipedia, çoklu ortam belgelerini depoladığı commons.wikipedia.org adresinde yalnızca özgür lisanslı dosyaları barındırır. Yani özgür lisanstan kasıt fotoğrafın çekene ait olması veya çeken kişi/kurumun özel iznin olmasıdır. Fotoğrafı çeken kişinin maymun olduğu kesin olduğuna göre bu durumda fotoğrafın telif hakkının maymuna ait olması gerekir. Otomatik olarak bu özgür lisanslı bir fotoğraftır ve isteyen kişi ücretsiz yararlanabilir. Wikipedia’nın yayınlamış olduğu özgür lisanslı fotoğraflar 3. şahıslar tarafından istenilen ticari faaliyetlerde izin alınmaksızın kullanılabilir. Ancak fotoğrafçı davayı kazanırsa o fotoğraf sadece onun iznine tabi olur ve nadir bir maymun türüne ait olduğu için baya bir para eder. Fark budur. İnsanlık adına Wikipedia’da kalması ve herkesin bilgi edinmesi daha iyidir 😉