Yüksek hızlara çıkıldıkça oluşan ısı, hipersonik uçakların geliştirilmesinin önünde bir engel oluyor. Bu tür yüksek ısıya maruz kalan malzemeler, parçalanma eğilimi gösteriyor. Çinli ve İngiliz bilim adamlarından oluşan bir ekip, hipersonik seyahatte kullanılabilecek yeni bir karbür esaslı seramik kaplama geliştirdi.
200 günlük Mars simülasyonu!
Isıya karşı dirençli
Devrim niteliğindeki seramik kaplama, Manchester Üniversitesi ve Çin Merkez Güneybatı Üniversitesi araştırmacılarının ortak çalışmasıyla geliştirildi. Reaktif eriyik sızdırma adı verilen tamamen yeni bir üretim tekniğinden türetilen seramik kaplama, uygulandığı hava aracına süper güçlü ve oksidasyona karşı dayanıklı bir yapı kazandırıyor. Zirkonyum karbüre bir karbon-karbon bileşiğinin takviye edildiği yeni kaplama, mevcut seramiklere kıyasla ısı yalıtımında 12 kat daha etkili.
Çalışabilir hipersonik uçaklar halen uzak bir rüya olsa da seramik kaplama onları biraz daha erişebilir kılıyor. Hipersonik uçakların geliştirilmesiyle küresel seyahat süreleri yüzde 700’e kadar kısaltabilir ve dünyayı birkaç saat içinde dolaşmak mümkün hale gelecek.
::Seramik kaplama hipersonik uçaklar hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bu tür teknolojik gelişmeler "Malzeme Bilimi ve Mühendisliği" ilgi alanına giriyor ama maalesef ülkemizde bu bölüm ne biliniyor ne de iyi tanıtılıyor. Halbuki "Malzemesiz mühendislik olmaz!"
yalan haber
Artik Cin de teknolojisini pazarlar hale geldi. Gecmis olsun dunyanin geri kalanina. Cin geldi, geri kalani yutmasina az bir vakit kaldi.