Son yıllarda dünya genelinde; sağlık kurumlarından devlet organlarına, eğlence şirketlerinden, hukuk mekanizmalarına kadar pek çok kurum ve kuruluşa siber saldırılar gerçekleştirilmiş durumda.

Massachusetts Instıtute Of Technology(MIT) laboratuvarının söz konusu siber saldırıları önleme noktasında, uzun bir süredir çalışmalar içerisinde olduğu biliniyordu.

Şimdiki süreçte ise MIT Bilgisayar Bilimi Ve Yapay Zeka Labotuvarı (CSAIL), siber saldırı tehditlerini gerçekleşmeden önlemeye yönelik bir algoritma geliştirdi.

CSAIL bünyesinde çalışan, ekip liderleri haricinde kimlikleri gizli tutulan bilim insanlarının geliştirdiği algoritmanın yüzde 85 oranında siber saldırıları önleyebileceği ifade edildi.

The Next Web’de yer alan habere göre Kalyan Veeramachaneni ve Ignacio Arnaldo’nun ekip liderliğinde geliştirilen AI2 sistemindeki algoritma, makine öğrenmesini PatternEx ile gerçekleştiriyor.

Eski sisteme/sistemlere oranla hata payını 3’te 1 oranında düşürmeyi hedefleyen algoritmanın, büyük ağları korumak için günlük hatların milyarlarca defa ölçeklenebileceği dile getiriliyor.

#video_11689#

MIT, geçtiğimiz hafta New York’da düzenlenen Big Data Security IEEE Uluslararası Konferansı’nda sistem hakkında bir bildiri sundu.

Sistemin,  hangi şirketler, hangi devletler, hangi ülkeler ile sınırlı kalacağı bilinmez; fakat siber saldırılar konusunda hata payını en aza kadar indiren uygulamalara her ülkenin ihtiyacı olduğunu söyleyebiliriz.

:: Geliştirilen sistemlerle siber saldırıların tamamen önlenebilir olabileceğini düşünüyor musunuz?