Pilotsuz uçaklar ile ilk denemelere önümüzdeki yıl başlayacak olan dünyanın en büyük uçak ve helikopter üreticilerinden Boeing, otonom araçları kara ve denizden sonra havada göreceğimizin habercisi oldu.
Deneme uçuşları 2018’de başlasa da pilotsuz uçakları 2025 tarihinde yolcular ile kullanıma açma planları var. İsviçre merkezli finans kuruluşu UBS tarafından yapılan bir araştırma birçok kişinin, pilotsuz uçak fikrini ürkütücü bulduğunu gösteriyor. Pilotsuz uçakların hizmet vermeye başlamasıyla, uçak yolcularının sayısında ciddi oranda azalma olabileceği belirtiliyor.
UBS yolcuların nabzını tuttu
UBS araştırmalarını 8000 kişi ile görüşerek gerçekleştirdi. Araştırmaya katılanların sadece %17’lik kısmı pilotsuz uçağa binebileceğini söyledi. İşin ekonomik boyutunda ise havayolu şirketlerinin pilotsuz uçaklarla yılda 35 milyar dolar tasarruf edebileceğini öngörülüyor.
UBS’in araştırmasına katılanların yüzde 54’ü, pilotsuz uçağa ayak basmayacağını söylerken araştırma, yaş artıkça, pilotsuz uçaklara duyulan güvensizliğin de arttığını gösteriyor. 45-54 yaş aralığındakilerin yarısından çoğu, fikre olumsuz yaklaşırken, 25-34 yaş grubundakilerin %30’u pilotsuz uçakları deneyebileceğini belirtti. UBS’e göre, kazaların yüzde 70-80’i insan hatasından kaynaklanıyor.
Pilotsuz uçaklar hazır olsa bile insanlar hazır değil!
İnsanlar, otonom araçlarda, gemilerde ve uçaklarda işin büyük kısmını bilgisayarların yaptığını bilse bile hala insan kontrolü altında olduğunu bilmek istiyorlar.
İngiliz Pilotlar Birliği‘nin güvenlik uzmanı Steve Landells, “Çağ ötesi bu fikrin yarattığı heyecan dalgasıyla ilgili kaygılarımız var. Bazıları, pilotsuz hava yolculuğuyla ilgili gerçekleri unutmuş gibi görünüyor” diyor.
Landells şunları söylüyor:
“Kokpitte otomasyon yeni bir şey değil. Hatta otomasyon birçok operasyona destek veriyor. Ancak her gün pilotlar, yapmaları gereken şeyi yapamayan otomatik sistemlere müdahale etmek zorunda kalıyor. Bilgisayarlar çalışmayabilir. Sık sık da çalışmıyor. Bilgisayarın çalışması için hala birilerine ihtiyaç var.”
::Siz yolcu olarak pilotsuz uçakları tercih eder misiniz?
aklı başında olan kişi asla bu uçağa binmez.
okyanusun ortasında denize inerse nolur?
inadına bermuda şeytan üçgeninin içinde geçerse
10.km.denizin dibini boylar.. oradan yukarıda çıkamazsın
vurgun yersin..zaten nefesinde yetmez..clummp suyun içine…ohhhhh
serin sular ..
Nasıl yani pilotların yıllık maliyeti 35 milyar dolar mı? O nasıl maliyet öyle uçağı üzerlerine mi yapıyorsunuz?
Pilotlara ne olcak işsiz mi kalcak boyle saçma sey mi olur
Yıldırım düşmesi sonucu tüm elektronik cihazlar devre dışı kaldığında, hangi otonom sistem uçağı kontrol edebilecek?? Ya da kuş sürüsüne çarpıp güç kaybeden uçağın APU sistemini, güç olmadan çalışmayan otonom sistem mi açabilecek? Hâlâ insana ihtiyaç var, bu bir gerçek…
Yaptığın yorumu s2m.
Uçaklar denize inme oranı düşüktür oto pilotta rotayı yine insanlar bellirleyecek sen uçakta 7/24 pilotlar kontrol etmez arıza olmadıgı zaman hep otomatik pilot çalışıyor . Tek zararı uçaklar daha da pahalı olacak. Ve bu uçaklar nasıl taxi yapacak ? Nasıl kalkacak ? Nasıl inicek
Azıcık ucak kazası raporu izleyin ve bunun olamayacağını anlayım. Özelikle a380 bolumunu
Gec kalinmis bir sey
Farkı sektörlerden 100 milyonlarca insan yapay zekalar yüzünden işsiz kalacak. Sistem çökerse şaşırmayın.
Ucaklarin zaten otopilotu var. Ama inis ve kalkislarda her zaman bir pilota ihtiyac vardir. Meydana gelebilecek problemleri en iyi pilotlar onler ve insiyatifi eline alarak gerekli onlemi saglar. Bir yazilim bunu yapamaz.