Apple’ın iPhone kullanıcılarının hizmetine sunduğu sesli asistanı Siri, günlük hayatı önemli ölçüde kolaylaştırıyor. Özellikle herhangi bir sebeple ellerimizin meşgul olması durumunda, arama veya mesaj gönderme gibi birçok işlemi sadece ağzımızla komut vererek yapabiliyoruz.
2011 yılından beri iPhone sahiplerinin hayatında olan sesli asistan, “Hey Siri” ifadesini duyduğunda otomatik olarak aktifleşiyor. Böylelikle, uzakta veya yakında olması fark etmeksizin duyabildiği her alandan istediğimiz işlemi bizim için gerçekleştiriyor. Gizlilik takıntısı olan bazı kullanıcıların “Hey Siri” özelliğine açtığı dava Apple’ın başını belaya sokacak.
Çağrılmadığı halde aniden açılan Siri her an ensemizde mi?
iPhone veya iPad’inizde sesli asistanın ‘siz çağırmamanıza rağmen’ aniden açıldığına mutlaka denk gelmişsinizdir. Bu durum, genellikle ağzınızdan “Hey Siri”ye çok benzeyen bir kelime çıkmasından kaynaklanıyor. Telefon Siri’yi çağırdığınızı zannediyor ve aktifleşiyor. Bundan endişe duyan bazı kullanıcılar, özel konuşmalarının Apple tarafından kaydedildiği gerekçesiyle olayı mahkemeye taşıdı.
İddialara göre Apple, Siri’nin kaydettiği konuşmaları üçüncü taraf hizmetler ve şirketlerle paylaşıyor. Benzer bir skandal Temmuz 2019’da gündeme gelmişti. The Guardian tarafından yayınlanan raporda, kullanıcıların asistanla yaptıkları görüşmelerin “Siri performansını artırmak amacıyla” üçüncü taraflarla paylaşıldığı ortaya çıkmıştı. ABD Bölge Yargıcı Jeffrey White, olay nedeniyle Apple’a yeniden toplu davalar açılmasına yeşil ışık yaktı.
Reuters’in haberine göre Jeffrey White, Siri’nin yanlışlıkla etkinleştiği zamanlarda iPhone kullanıcılarının özel konuşmalarını kaydettiği ihtimalinin araştırılması gerektiğini savundu. Kaydedilen konuşmaların Apple tarafından reklam şirketleriyle paylaşıldığı belirtildi. Davacılar, Apple’ın Federal Telefon Dinleme Yasasını ve Kaliforniya gizlilik yasasını ihlal ettiğinı savundu. Yargıç tüm bu iddiaların mercek altına alınmasının önünü açtı.
Bir Siri kullanıcısı, doktoruyla bir cerrahi tedavi süreci hakkında görüşme yaptıktan sonra, telefonunda tedaviyle alakalı reklamlar gördüğünü söyledi. Benzer şekilde Air Jordan spor ayakkabıları ve Pit Viper güneş gözlükleri hakkında birbirleriyle konuşan iki kullanıcı da aynı markalara ait reklam gördüklerini belirtti.
Benzer durum zaten Google ve Facebook sistemleri için de geçerliydi. Galiba hâlâ da geçerli. Çünkü babamla konuşurken yanımda telefon vardı ve daha sonra google ile bilgisayarda yaptığım aramaların başında, konuştuğumuz konuya ait ürün reklamı gördüm. Yani benim de başıma geldi.
Aynısı bana da oldu