Sony, Xperia E ile beraber yeni nesil giriş seviyesi telefonlarını duyurmuş oldu. Xperia E esasında iki modelden oluşuyor.

İncelediğimiz model sadece E takısıyla geliyor yani tek SIM kart desteğine sahip. İncelememize konuk olmayan diğer bir model ise Xperia E Dual olarak geçiyor. O model de çift SIM kart desteğine sahip. Aralarında başka büyük bir özellik farkı bulunmadığını belirtelim.

3.5 inç 320 x 480 piksel TFT ekran

115 gram ağırlığında olan Xperia E’nin pek ince bir telefon olduğunu söyleyemiyoruz. 11mm kalınlığında olan telefon, kendini belli eden bir yapıda. 3.5 inç büyüklüğündeki ekranı sayesinde tek elle çok rahat bir kullanım sunan telefonun çözünürlüğü ise telefonun hangi konumda olduğunu belli ediyor.

320 x 480 piksel ekran çözünürlüğü, hala firmalar tarafından giriş seviyesinde kullanılmaya devam ediyor. Bir diğer kullanılmaya devam eden işlemci ise Qualcomm‘un Snapdragon MSM7227A işlemcisi.

Yıllardır kullanılan MSM7227A’nın geçmişine bakalım

ARM Cortex A5 mimarisini kullanan tek çekirdekli işlemciye Adreno 200 grafik işlemcisi eşlik ediyor. Kullanılan grafik işlemci Open GL 1.1 desteğine sahip olduğu için artık yeni nesil bazı oyunları açmama ya da görsellerde bozulmalar gibi hatalara sebebiyet verebiliyor.

Fakat ekran düşük çözünürlüklü olduğu için, açtığı oyunları yine belli bir seviyenin üzerinde oynatabiliyor. İncelememizde Temple Run OZ ve Dead Trigger oyunlarını inanılmaz hızlı olmasa da, belli bir seviyede oynatabildi.

Qualcomm, MSM7227A işlemcisinin sonuna eklediği A etiketiyle beraber 2011 yılında yenileyerek bu işlemciyi Snapdragon S1 ailesine dahil etti.

A takısı olmayan eski nesil MSM7227 işlemcisi 2008 yılında duyurulmuştu ve bu işlemci 65nm teknolojisiyle üretiliyordu. ARM11 mimarisini kullanan işlemci, MSM7227A ile beraber 45nm seviyesinde üretim teknolojisine ve ARM Cortex A5 mimarisine kavuşmuş oldu.

Sony‘nin 1 GHz hızında çalıştırdığı bu işlemci, neredeyse tüm Android sürümlerini görerek, pek bilinmese de efsane olmuş diyebileceğimiz bir işlemci. Hala Jelly Bean sürümünü çalıştırabiliyor olması da, sanki Android’in pek sistem kaynağı düşmanı olmadığını kanıtlıyor.

Etkileyici pil ömrü

1530 mAh bataryaya sahip olan giriş seviyesi model, zamanında üst seviye özelliklere sahip olan Galaxy S2‘ye benzer bir batarya gücünü, çok daha düşük bir donanımla bizlere sunuyor. Bu da cihaza iyi bir batarya ömrü sunmasını sağlıyor. 6 saat 18 dakika konuşma süresi sunan telefon, 530 saat bekleme süresine sahip. Bizim günlük denemelerimizle cihaz rahatlıkla 1 günü devirebilen bir pil gücüne sahip.

Xperia E ile ilgili daha çok bilgiyi video incelememizde bulabilirsiniz. Ayrıca telefonun teknik özellikleri, fiyatı ve editörün yorumu ise bir arkadaki sayfada yer alıyor. İyi seyirler.

#video_7066#

{pagebreak::2}

Sony Xperia E Teknik Özellikler, Fiyat ve Sonuç:

Teknik Özellikler:

  • İşlemci: Qualcomm Snapdragon S1 MSM7227A (tek çekirdek 1 GHz ARM Cortex A5)
  • Grafik İşlemci: Adreno 200
  • Ekran: 3.5 inç 320 x 480 piksel TFT LCD
  • RAM: 512 MB
  • Depolama: 4 GB + microSD
  • İşletim Sistemi: Android 4.1 Jelly Bean
  • Kamera: 3.15 Megapiksel sabit fokus + VGA video kaydı
  • Batarya: 1530 mAh
  • SAR değeri: 0.87 W/kg

Fiyat: 500 – 550 TL aralığı

Sonuç:

Açıkcası giriş seviyesi akıllı telefon seçmek, biraz zor bir karar. Çünkü yazının başında da dediğim gibi pek çok firma, aynı işlemci ve ekran özelliği tercihinde bulunuyor.

Burada yapmanız gereken kamera ve yazılım özelliklerine bakmak. Sony, Jelly Bean kullanarak akıllı bir atılım yapmış. Cihaz akıcı bir çalışma deneyimi sunuyor. Gözle görülür olarak eleştiri yöneltilecek tek yeri kamera gibi gözüküyor. Sony keşke otofokus özelliği ya da LED flaşı bu telefona ekleseymiş.

Artık giriş seviyesinin de özellikleri biraz yukarı doğru yaklaşması gerek. Üst seviye telefonlarla, giriş seviyesi telefonların arasındaki fark, uçurum seviyesine ulaştı.

:: Sony Xperia E’yi beğendiniz mi?