Sony, Ericsson ile ortaklığını bitirdikten sonra yeni nesil Xperia ailesini, NXT series olarak adlandırmaya başladı. Bu yeni seri ile beraber Sony, sert ve köşeli bir tasarım anlayışı benimsedi.

NXT serisinin 4 inç ekrana sahip modeli Xperia P, firmanın Xperia U ve Sola modelinde kullandığı 1 GHz hızında çalışan çift çekirdekli işlemciyle geliyor.

NovaThor U8500 adlı çipset, Cortex A9 tasarımını kullanıyor. Ayrıca grafik işlemci olarak Mali 400’e yer verilmiş.

Xperia P, Sony WhiteMagic teknolojisini kullanıyor. Sony’nin telefonlarında kullandığı Mobile Bravia teknolojisinin yanı sıra, ekstra parlaklık veren WhiteMagic teknolojisi, daha önce görmediğiniz kadar beyazlıkta ve parlaklıkta bir ekranı sizlere sunuyor. LED aydınlatmalı LCD teknolojisini kullanan ekran, 540 x 960 piksel çözünürlüğünde. Bu ekran şimdilik dünyanın en parlak mobil ekranı.

Xperia U ve Sola modellerinin aksine 1 GB RAM kullanan Xperia P, 16 GB dahili hafızaya sahip. 13 GB’lık kısmını kullanıcıların kullanabildiği dahili hafıza ile yetinmek durumundayız. Çünkü Xperia P‘de microSD kart yuvası bulunmuyor.

Android 2.3.7 Gingerbread ve firmanın Xperia ailesinde kullandığı Timescape arayüzü ön yüklü olarak gelen Xperia P, Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich güncellemesini de alacak.

Xperia P, diğer Xperia modelleri gibi Timescape arayüzüne sahip. Gingerbread tabanlı olmasına rağmen ICS’deki simgeleri sürükleyerek klasör oluşturma ve alt menü gibi detaylar arayüzle beraber eklenen detaylar arasında.

Xperia P modelinde, sosyal ağ akışınızı bir arada toplayan Timescape yazılımı bulunuyor. Bu sayede Twitter ve Facebook başta olmak üzere, sosyal ağlarınızı tek bir yerden kontrol edebileceksiniz.

Xperia P, NFC desteği ve akıllı etiketleriyle dikkat çekiyor. Kutu içerisinden kırmızı ve siyah olmak üzere iki tane akıllı etiketin çıkması, kullanıcılara kolaylık sağlıyor. Etiketlerin rengine göre, farklı profiller oluşturabiliyorsunuz. Profili etkinleştirmek için, istediğiniz renkteki etikete telefonu dokundurmanız yeterli.

8 megapiksel çözünürlüğünde fotoğraflar çekebilen Xperia P, saniyede 30 kare hızında 1080p video kaydı da yapabiliyor. Ayrıca atanmış deklanşör tuşuyla rahat bir kullanım sunan telefon, Panaromik çekim modu ve sarsıntı önleyici modlarına sahip.

Kasa içinde kalan ve çıkarılamayan 1305 mAh’lik batarya kullanan Xperia P, 3G’de 5 saat konuşma süresi sunuyor. Bu kadar ön detaydan sonra Xperia P için hazırladığımız video incelemeyi aşağıda izleyebilirsiniz. Ayrıca ileriki sayfalarda Xperia P ile çektiğimiz fotoğrafların tam çözünürlüklü hallerini ve test sonuçlarına ulaşabilirsiniz. İyi seyirler.

#video_6423#

Diğer NXT Ailesi Xperia İncelemelerimiz:

Sony Xperia S

Sony Xperia Sola

Sony Xperia U

{pagebreak::2}

Sony Xperia P’in Dış Görünüşü:

Sony’nin NXT ailesinin tasarım anlayışını benimseyen Xperia P, Xperia S,U ve Sola gibi köşeli tasarıma sahip. 120 gram ağırlığında olan Xperia P, 10.5 mm kalınlık değeriyle pek ince bir görünüme sahip değil.

Aşağıda 3 adet Android navigasyon butonuna yer veren Xperia P’de, bu butonlar şeffaf şeridin üzerine dizilmiş. Bu şeffaf alanın üzerinde 3 adet aydınlatma LED’i bulunuyor. Bunlar çok güçlü değil ama karanlıkta başarılı bir tasarım sunuyor.

Telefonun sağ kısmına baktığımızda dahili hoparlör, açma kapama butonu, ses kısıp açma butonu ve yarı deklanşör destekli deklanşör tuşu bulunuyor. Bu tuşa uzun bastığınzıda direk kamera açılıyor. Telefonun sol kısmına bakğtımızda microUSB, micro HDMI ve SIM kart girişlerini görüyoruz. Üst kısımda sadece 3.5 mm’lik jack girişine yer veriliyor.

Cihazın ekranı çizilmelere karşı güçlendirimiş kaplamayla korunuyor. Uzun süreli kullanımda pek çizildiğini görmedik fakat ekrana fazla bastırdığınızda, alttaki LCD ekranın renk dalgaları oluşturmasına sebebiyet veriyor.

{pagebreak::3}

Sony Xperia P Fotoğraf Çekim Kalitesi:

{pagebreak::4}

Sony Xperia P Fotoğraf Çekim Kalitesi -2:

{pagebreak::5}

Sony Xperia P Fotoğraf Çekim Kalitesi -3:

{pagebreak::6}

Sony Xperia P Performans Testleri:

BrowserMark:

iOS ve Android gibi pek çok platformda çalışabilen bu test, farklı platformları karşılaştırmak için kullanılan en güzel testlerden biri. WEB tarayıcının HTML5 ve Java Script yeteneklerine bakan bu test, donanım kadar kullanılan tarayıcı ve ek yazılımsal içeriklere önem veriyor. Kısacası hangi telefonun tarayıcısı daha etkili onu bizlere gösteriyor. İnternet deneyimi için referans alınabilecek bir yazılım.

{GRAPH::1394}

Xperia Sola ile aynı işlemciyi kullanan Xperia P, çözünürlüğün artmasıyla beraber skoru biraz düşüş gösterdi.

SuperPi Benchmark:

32K ve sadece tek çekirdeği seçtiğimiz test, işlemcinin aritmetik mantık birimini ve sayısal işlem gücünü test eden yazılım, çoklu çekirdeğe destek veriyor fakat biz sadece kullanılan işlemcilerin tek çekirdek performansını görebilelim diye tercihimiz bu yönde oldu.

{GRAPH::1389}

{pagebreak::7}

Sony Xperia P Performans Testleri -2:

GL Benchmark 2.1.5 ( Egypt 720p Offscreen):

Telefonların 3D gücünü test eden Open GL tabanlı test uygulaması GL Benchmark, en gelişmiş Android benchmark yazılımları arasında.

Telefonlardaki farklı ekran çözünürlüğünden etkilenmemesi için, sabit olarak 720p‘de test alan yazılım bu sayede adil bir sonuç ortaya koyuyor. Özellikle 720p altındaki çözünürlüğe sahip telefonların sonuçları epey düşüyor.

{GRAPH::1391}

Nenamark 2:

Android platformunun en meşhur grafik test yazılımlarından biri. Bu programda telefonun doğal çözünürlüğü skorları etkiliyor. Yüksek çözünürlüklü telefonlar, düşük çözünürlüklü modellere göre biraz daha dezavantajlı.

{GRAPH::1392}

{pagebreak::8}

Sony Xperia P Performans Testleri -3:

AnTuTu Benchmark (Custom Bench No SD / IO):

AnTuTu Benchmark, telefonların tüm özelliklerini bir arada test eden yazılımlardan biri. İçerisinde 3D testi de bulunduğu için ekran çözünürlüğü biraz da olsa etkileniyor. Testin ağırlığı telefonun genel platform başarısı ve yazılımsal artılarına endeksli. Bu testte telefonların senkronizasyonunu kapatıyoruz. Çünkü genel sistemi test ettiği için gelen bir mail bile puanı etkileyebiliyor.

{GRAPH::1393}

Quadrant Standart:

Android tabanlı cihazlarda yoğun olarak kullanılan test yazılımı olan Quadrant Standart, Antutu gibi genel olarak sistemi test eden bir yazılım.

{GRAPH::1390}

{pagebreak::9}

Sony Xperia P Teknik Özellikler, Fiyat ve Sonuç:

Teknik Özellikler:

İşlemci: NovaThor U8500 1GHz çift çekirdek işlemci

Grafik İşlemci: Mali 400 MP

Ekran: 4 inç Sony WhiteMagic teknolojisiyle donatılmış 960 x 540 px LCD

RAM / Depolama: 1 GB / 16 GB

Kamera: 8 megapiksel LED flaş + otofokus / 1080p video kaydı

Batarya: 1305 mAh

SAR Değeri: 0.78 watt / kilogram

Fiyatı: 1100 – 1300 TL aralığı

Sonuç:

Sony Xperia P, dünyanın en parlak ekranına sahip. WhiteMagic teknolojisi sayesinde ekrandaki beyaz tonu, hiç bir telefonda olmadığı kadar canlı. Fakat bu telefonun şarj sorunu ve daha çabuk ısınması anlamına geliyor. 2000 mAh’lik telefonların bile pili yeterli gelmemeye başladığı dönemde, 1350 mAh batarya oldukça düşük kalıyor. Xperia P‘nin ekranından gerçekten faydalanmak istediğinizde yani en parlak seviyede, aktif olarak kullandığınızda cihazın şarjı yaklaşık 7 saat sonra bitiyor.

Şahsen tasarım olarak oldukça beğenmiş olduğum Xperia P, 120 gram ağırlığı ve kompakt sayılabilecek boyutlarıyla cepte çok rahat taşınabilen bir telefon. 4 inçlik ekran ne küçük, ne de büyük. Çözünürlük de oldukça yeterli geliyor. Pikseller göze batmıyor.

Xperia P‘nin donanımına baktığımızda çok güçlü değil fakat fiyatı aralığındaki cihazlardan geride kalmayacak güçte olduğunu görüyoruz. Kendinden epey ucuz Xperia Sola ile RAM hariç aynı donanıma sahip olan cihaz, 1 GHz‘lik çift çekirdekli işlemciyle geliyor. Cihaz kesinlikle yavaş çalışmıyor, mevcut oyunları da rahat oynatıyor.

Xperia P‘nin en başarılı noktalarından biri de kamerası. Cihazın kamerası oldukça iyi fotoğraflar çekebiliyor. Netlerken ağırlaşmalar olabiliyor ve bu da elinizi sabit tutmanız anlamına geliyor. Bunların güncellemeyle giderileceğini düşünüyorum.

Açıkcası Xperia P güzel bir cihaz olmuş. Cihazın 2 sıkıntısı mevcut. Dahili ve arttırılamayan 16 GB‘lık hafıza, vasat pil ömrü. Ekranı kıstıktan sonra, o güzel ekranın getirilerini göremiyorsunuz bu da keyfinizi kaçırıyor. Keşke Sony, biraz daha yüksek mAh‘li batarya tercih etseydi. Batarya ile ilgili sorun düşünmeyenler gönül rahatlığıyla cihazı alabilirler.

:: Sony Xperia P’nin özelliklerini nasıl buldunuz? Sizce alınabilir bir model mi?