Her markanın kendisine özel farklı eğitim seviyelerinden, farklı koşullarda büyümüş birbirinden bazen çok keskin farklara sahip bazen de çok az farklara sahip kitleleri vardır. Kullandığımız telefonlardan, arabamıza hatta kalemimizin markasına kadar sınıfsal özelliklerimiz şirketlerin gözünde değişkenlik gösterir.

   

Saat üreticisi bir müşterim ile çalışırken yalnızca tenisçiler için saat ürettiklerini belirtmişti. Halbuki saati herkes kullanır. Ancak müşteri kitlesi ve firmanın müşterisinin sahip olması gerektiğini düşündüğü kısıtlı bir sınıf. Bu strateji ise ona müşteri kaybettirmekten çok kazandırıyor çünkü müşterileri saatin dışında prestij de satın almış oluyor.

Dijital dünyada da kitleler mevcut. Her markanın hedeflediği kitle birbirinden dijital dünyada da farklı iken aynı firmaya ait iki farklı markanın dijital dünyada takipçileri bile birbirinden farklı olacaktır. İstanbul’da bir göz hastanesini ele alalım. Göz hastanesine gidecek olan hastalar ile sosyal medya üzerinden etkileşime geçmek temel amaç olacaktır. Ancak göz hastanesinin Twitter hesabında Afyon’dan ya da Malatya’dan takipçiye sahip olmak bir artı değildir. Hastanenin potansiyel müşterileri İstanbul’da ikamet edeceklerdir.

Topluluk Tasarımı dendiğinde genellikle Twitter’da takipçi sayısını arttırmak, Facebook’ta hayranları arttırmak olarak algılamak oldukça yanlış. Markanızı Twitter’da kaç kişinin takip ettiği değil kimin takip ettiği önemlidir. Sonuç olarak dijital dünya reel dünya için bir yardımcıdır. Hiçbir zaman müşteriniz olmayacak, sizinle ilgilenmeyecek birinin sizi takip etmesinin herhangi bir önemi yoktur.

Dijital stratejiler geliştiriliyor

Peki sosyal medya ajansları topluluğumuzu nasıl tasarlar? Öncelikle müşterinin belirttiği hedef kitlenin neleri sevdiği, nelerden hoşlandığı, alışkanlıkları, eğitim düzeyleri vb. özellikleri saptanır. Ardından bu özelliklere sahip kullanıcıların hangi mecralarda bulunduğu, saat kaç ile kaç arasında online oldukları, kimleri takip ettikleri, hangi sayfaları beğendikleri gibi bilgileri çıkarılarak bir nevi dijital sosyologluk yaparak potansiyel dijital müşteri kitlesinin özellikleri belirlenir. Bu özellikler doğrultusunda bir önceki yazımızda bahsettiğimiz üzere dijital stratejiler geliştirilir.

Topluluk tasarlarken en çok yaşanan sorun müşterinin milyonlarca beğeni istiyor olmasıdır. Önemli olanın potansiyel müşterilere ulaşmak olduğunu anlatamayıp bu isteğe boyun eğen “amatör” sosyal medya ajansları ise bir süre sonra “satışlarım artmadı” şikayetiyle karşı karşıya kalıp müşterilerini kaybederler. Dijital dünyada önemli olan şey çok fazla takipçinizin olması değil istediğinizde takipçilerinizle reel hayatta bir araya gelebilmektir.

Sosyal medya ajanslarının sunduğu hizmetleri incelediğimiz serimizin gelecek bölümünde Topluluk Yönetimi’ni inceleyeceğiz.

Bir önceki yazımızı okumak için tıklayınız.

:: Topluluk Tasarımı hakkında ne düşünüyorsunuz?   

Yazan: Haydar Özkömürcü