Dünyada hangi ülkelerin kaç tane sosyal medya kullanıcısı olduğunu hiç merak ettiniz mi? Türkiye’nin önde gelen sosyal medya ajansı Juntire.com, sosyal medya kullanımının en yaygın olduğu 15 ülke araştırmasını yayınladı.
Sosyal medya kullanımının en yoğun olduğu 15 ülke
Juntire.com Sosyal Medya Raporuna göre; iş, haber, arkadaşlık, pazarlama veya sadece eğlence için 2023 yılında dünya çapında 4,9 milyar insan sosyal medyayı kullanıyor. Bu rakam dünya nüfusunun neredeyse %60’ından fazlası! Son yirmi yılda sosyal medya, 7’den 70’e hemen herkesin en sık tercih ettiği haber, bilgi, iletişim ve sosyal ticaret yoluyla çevrimiçi alışverişe dönüştü.
Rakamlara daha yakından bakacak olursak 2004’den bu yana 2,95 milyar üyesiyle tahtını koruyan Facebook dünyanın en popüler sosyal ağı olarak bilinirken Whatsapp ve Youtube’de 2 milyardan fazla üyeye sahip! Rakamlar dudak uçuklatır cinsten değil mi?
Bu rakamlar aynı zamanda dünya çapında internet kullanıcılarının üçte ikisinden fazlasının ve her üç kişiden ikisinin sosyal medya platformlarında olduğu anlamına geliyor.
En Çok Sosyal Medya Kullanıcısı Hangi Ülkede?
Çin, 2023 yılı itibariyle yaklaşık 1,02 milyar kişiyle dünya çapında en fazla sosyal medya kullanıcısına sahipken, listenin ikinci sırasında 755,47 milyon kullanıcısıyla Hindistan yer alıyor. Türkiye en çok sosyal medya kullanıcısına sahip ülkeler arasında 67.11 milyon kişiyle 11 sırada bulunuyor.
Global pazar yerleri, sosyal medya şirketleri ve tüketici verileri araştırma şirketi Juntire Medya’ya göre “Çinli sosyal medya kullanıcılarının sayısının 2027’de 1,21 milyara ulaşacağı tahmin edilirken Türkiye için bu sayı 76.58 milyon” olarak ön görülüyor.
- Çin
- Hindistan
- Amerika Birleşik Devletleri
- Endonezya
- Brezilya
- Rusya
- Japonya
- Meksika
- Flipinler
- Vietnam
- Türkiye
- Birleşik Krallık
- Almanya
- Taylant
- Fransa
En Çok Kullanılan Sosyal Medya Platformları Hangisi?
Son yirmi yılda sosyal medya, arkadaşlarla iletişim kurmanın bir yolundan bilgi için nihai kanala ve giderek artan bir şekilde sosyal ticaret yoluyla çevrimiçi alışverişe dönüştü.
Global Genel Bakış Raporu’na göre, iş, haber, pazarlama veya sadece eğlence için dünya çapında 4,2 milyar insan (bu, dünyanın yarısı) sosyal medyayı kullanıyor. Her zamankinden daha erişilebilir olmasına rağmen, bazı ülkeler ve bölgeler bazı platformlara diğerlerinden daha fazla erişiyor.
Dünya çapında kullanılan en iyi sosyal medya platformları şunları içerir:
- YouTube
- TikTok
Herhangi bir çevrimiçi davranışı incelerken, son 18 aydaki yıkıcı etkeni göz ardı edemeyiz: COVID-19. Pandemi nedeniyle insanların bağlantı kurmak, bilgi bulmak, eğlenmek ve alışveriş yapmak için sosyal medyaya akın etmesiyle tüketici alışkanlıkları değişti. Ayrıca, bazı sektörler trafikte ve gelirde büyük düşüşler yaşarken, bazılarında büyük artışlar görüldü.
2023’ün En Büyük Sosyal Medya Platformu Hangisi?
Facebook , 2,91 milyar Aylık Aktif Kullanıcısı (MAU) ile 2023 itibarıyla dünyanın en büyük sosyal medya platformu olarak listenin 1. sırasında yer alırken, Youtube 2,56 milyarla 2. sırada ve Whatsapp 2 milyar ile 3. sırada yer alıyor.
2023 itibariyle dünyanın en büyük sosyal medya platformları:
- Facebook: 2.95 milyar
- Youtube: 2.56 milyar
- Whatsapp: 2 milyar
- Instagram: 2.5 milyar
- WeChat: 1.26 milyar
- Tik Tok: 1.2 milyar
- Facebook Messenger: 988 milyon
- Douyin: 600 milyon
- QQ: 574 milyon
- Sina Weibo: 573 milyon
- Kuaishou: 573 milyon
- Snapchat: 557 milyon
- Telegram: 550 milyon
- Pinterest: 444 milyon
- Twitter: 436 milyon
- Reddit: 430 milyon
- Quora: 300 milyon
Çoğu sosyal ağ, kayıtlı profiller yerine aylık aktif kullanıcı sayısı açısından büyüme verileri sağlar çünkü bu veriler gerçek kullanımı ve coğrafi penetrasyonu değerlendirmek için daha güvenilirdir.
Küresel Sosyal Medya Kullanıcılarının Cinsiyeti
Türkiye’de sosyal medya kullanıcılarının %54’ünü erkekler oluştururken kadınların oranı %46 olarak tahmin ediliyor. Yapılan araştırmalar neticesinde dünya bölgelerindeki sosyal medya kullanıcılarının cinsiyetlerine bakıldığında:
- Kuzey Amerika: %46 Erkek, %54 Kadın
- Güney Amerika %48 Erkek, %52 Kadın
- Batı Avrupa: %50 Erkek, %50 Kadın
- Güney Afrika: %48 Erkek, %52 Kadın
- Güney Asya: %73 Erkek, %27 Kadın
- Okyanusya: %47 Erkek, %53 Kadın
Yukarıdaki oranlar 2023 yılı sosyal medya kullanımına yönelik bölgelerin erkek ve kadın yüzdelikleri bazında ortalama olarak hazırlanmıştır.
Sosyal Medya Platformlarında Kullanıcı Cinsiyeti
Daha önce, genel sosyal medya kullanıcılarının cinsiyeti hakkında bilgi vermiştik; şimdi çeşitli sosyal medya platformlarının cinsiyet ayrımını açıklayalım. (Kaynaklar: Statista, Demandsage, Growth Devil)
- Facebook: %56,6 Erkek, %43,4 Kadın
- instagram: %50,7 Erkek, %49,3 Kadın
- Snapchat: %45,4 Erkek, %53,8 Kadın
- Twitter: %56,4 Erkek, %43,6 Kadın
- tik tok: %43 Erkek, %57 Kadın
- Youtube: %53,9 Erkek, %46,1 Kadın
- LinkedIn: %57,2 Erkek, %42,8 Kadın
2023 Yılında Ortalama Bir Sosyal Medya Kullanıcısının Kaç Hesabı Var?
SEO Eğitimi ve Bağlantı Kurma Stratejileri sitesi Backlinko verilerine göre dünya çapında Z Kuşağı kullanıcılarının sahip olduğu ortalama sosyal medya hesabı sayısı 8,5 olarak belirtiliyor.
Birden fazla sosyal medya hesabına sahip kullanıcıların olduğu ülkeler:
- Hindistan: 11.4
- Birleşik Devletler: 7.1
- Birleşik Krallık: 6.9
- Kanada: 6.8
- Japonya: 3.8
Öte yandan Yaşları 16 ile 64 arasında değişen internet kullanıcılarına sahip 46 ülke üzerinde yapılan araştırmaya göre, Japonya 3,8 ile en düşük toplam sosyal medya hesabına sahipken , kullanıcı başına 11,5 ile Hindistan en yüksek hesaba sahip.
Dünyada Kaç Sosyal Medya Kullanıcısı Var?
2023 yılı itibariyle dünya çapında 4,9 milyardan fazla insan sosyal medya kullanırken ortalama bir sosyal medya kullanıcısı her ay ortalama 6 sosyal medya platformu arasında dolaşıyor.
Yıllara göre dünyadaki sosyal medya kullanıcı sayısına bakacak olursak:
- 2023: 4.90 milyar
- 2022: 4.59 milyar
- 2021: 4.26 milyar
- 2020: 3.9 milyar
- 2019: 3.51 milyar
- 2018: 3.1 milyar
- 2017: 2,73 milyar
Tüm sosyal ağlar, büyüme verilerini hesap sayısından ziyade aylık aktif kullanıcı sayısı veya MAU’lar hakkında bildirir, çünkü bu veriler gerçek kullanımı ve bölge penetrasyonunu ölçmek için daha doğrudur.
Sosyal Medya Kullanıcı İstatistikleri Hakkında İlginç Gerçekler
- Türkiye’de sosyal medya kullanım günlük süresi ortalama 3 saat 03 dakika olarak biliniyor.
- Türkiye’de erkeklerin %5,3’ü, kadınların ise %3,8’i hiçbir sosyal medya platformunu kullanmıyor.
- Türkiye’de yaşa göre sosyal medya kullanımı 15-17 yaş için %95,1, 18-24 yaş arası %94,7, 25-29 yaş arası sosyal medya kullanımı ise %96,7 olarak belirtiliyor.
- We Are Social verilerine göre 2022 yılında Türkiye’nin %81’i sosyal medya kullanıyor. Bu oran her 10 kişiden 8’inin sosyal medya hesabı olduğu anlamına geliyor.
- Mart 2023 itibariyle dünyada 4,9 milyar sosyal medya kullanıcısı bulunmaktadır. 2027 yılına kadar dünya çapında 5,85 milyar sosyal medya kullanıcısı olacağı tahmin edilmektedir.
- Ocak 2023 itibarıyla küresel sosyal ağ penetrasyon oranı %59,4’tür .
- Facebook, kullanıcı tabanı açısından en büyük sosyal medya platformudur. Mart 2023 itibariyle 2.958 milyar kullanıcısı var .
- Ortalama olarak, tipik bir sosyal medya kullanıcısı 6.6 sosyal medya platformuyla etkileşime girer .
- Doğu Asya, 2023 itibariyle en fazla sosyal medya kullanıcısına (%26) sahiptir.
- Sosyal medya , dünyadaki 5,27 milyar cep telefonu kullanıcısının %85’i tarafından kullanılıyor .
- 1.021,96 milyon kullanıcıyla Çin en çok sosyal medya kullanıcısı olan ülke konumunda .
- Ortalama bir insan, dünya çapında her gün iki saat otuz beş dakika sosyal medya kullanıyor.
- Y Kuşağı ve Z Kuşağı , sosyal medya platformlarının en sık kullanıcılarıdır.
- En hızlı büyüyen sosyal ağ, son iki yılda ABD’de %105 gibi şaşırtıcı bir kullanıcı artışına sahip olan TikTok’tur .
Ortalama bir insanın kaç tane sosyal medya hesabı var?
Küresel Web Endeksi’ne göre, Y Kuşağı’nın veya Z Kuşağı’nın sahip olduğu ortalama sosyal medya hesabı sayısı, 2014’teki 4,8 hesaptan %75 artışla dünya çapında 8,4’e yükseldi. 3,8 ile en düşük ortalama sosyal ağ hesabı sayısı, karşılaştırmalı olarak Hindistan, kişi başına 11,5 ile en yükseğe sahipti.
Kaç kişi iş için sosyal ağları kullanıyor?
Dünya çapındaki tüm internet kullanıcılarının %40’ı sosyal medyayı iş amacıyla kullanıyor. ABD’de insanların yalnızca %27’si işlerinde sosyal medyayı aktif olarak kullanıyor, bu oran ülkeye göre en yüksek %65 ile Endonezya’da ve en düşük oran %13 ile İsrail’de.
Türkiye’nin yüzde kaçı sosyal medya kullanıyor?
Türkiye’nin yaklaşık %80’i sosyal medya kullanmaktadır. Bu oranın zaman içerisinde artması beklenmektedir. Türkiye nüfusunun büyük bir çoğunluğu gençtir. Avrupa’nın en genç nüfusa sahip ülkelerinden bir tanesi olan Türkiye’de sosyal medya kullanım oranı her gün artmaya devam etmektedir.
Sosyal medya bağımlılığı yüzde kaç?
Sosyal medya bağımlılığı istatistiksel olarak net bir rakamla ifade edilemez, çünkü herkesin bağımlılık seviyesi farklıdır. Ancak yapılan araştırmalara göre, genel olarak gençlerin %50’si sosyal medyaya aşırı derecede bağımlı olduğunu düşünüyor. Ayrıca, çoğu insanın günde 2 ila 3 saat arasında sosyal medya kullandığı tahmin ediliyor.
En çok hangi sosyal medya kullanılıyor?
Dünya genelinde en çok kullanılan sosyal medya platformları arasında Facebook, Instagram, WhatsApp, YouTube, TikTok ve Twitter gibi uygulamalar yer alıyor. Ancak ülkeden ülkeye kullanım oranları farklılık gösterebiliyor. Bazı ülkelerde özellikle Asya’da WeChat ve Line gibi uygulamalar da popüler olarak kullanılıyor.
İnsanlar ortalama kaç saat sosyal medya kullanıyor?
Bu sorunun yanıtı, kullanıcının yaşına, ilgi alanlarına, çalışma saatlerine ve yaşadığı ülkeye göre değişir. Ancak genel olarak yapılan araştırmalara göre, dünya genelinde insanlar günde ortalama 2.5 – 3 saat sosyal medya kullanıyorlar. Bu süre, özellikle gençler arasında daha fazla olabilir.
Türkiye sosyal medya kullanımında kaçıncı sırada?
Türkiye, dünya genelinde en aktif sosyal medya kullanıcılarına sahip ülkelerden biridir. Türkiye sosyal medya kullanımında dünya genelinde 11. sırada yer almaktadır. En çok kullanılan sosyal medya platformları ise sırasıyla Instagram, Tiktok, Twitter, YouTube , Facebook’dur.