Sosyal medya fenomenleri, yaptıkları reklamlar ve iş birlikleri sayesinde takipçileri üzerinden gelir elde ediyor. Nispeten yeni olan bu gelir yöntemi, herhangi bir düzenlemeye tabi tutulmuyor. Ancak bu durum Ticaret Bakanlığı’nın yeni açıklamasıyla değişiyor.
Bugün bir açıklama yapan Bakanlık, Tüketicim Korunması Hakkında Kanun’a dayanarak, yeni bir kılavuz yayınladı. Bundan sonra sosyal medyada reklam yapan ve yaptıran kişiler bu kılavuza uymak zorunda kalacak.
Sosyal medya reklamlarına yeni düzenleme
13 maddelik kılavuz, sosyal medya fenomenleri tarafından yapılan ticari reklam ve uygulamaları düzenlemeyi hedefliyor. Reklamların nasıl yapılması ve nelere dikkat edilmesi gerektiği kılavuzda belirtiliyor. Kurallar, hem influencer (sosyal medyada belli bir kitle üzerinde etkisi olan kişiler), hem de reklam verenleri etkiliyor. Kurallara uymayanları ne tür bir ceza beklediği henüz bilinmiyor. Söz konusu kılavuzdaki maddelerin bir kısmı ise şöyle; (Kılavuzun tamamı için tıklayınız.)
-Sosyal medya etkileyicisi aracılığıyla yapılan reklamların, açık ve anlaşılır şekilde ifade edilmesi ve ayırt edilebilir olması zorunludur. Her türlü iletişim aracında olduğu gibi sosyal medyada da sesli, yazılı ve görsel olarak örtülü reklam yapılması yasaktır.
-Reklam verenden maddi kazanç ve/veya ücretsiz ya da indirimli mal veya hizmet gibi faydaların sağlandığı paylaşımlarda, sosyal medya etkileyicisi tarafından bu durumun, ticari reklam ilişkisinin gerçekleştiği platforma bağlı olarak bu Kılavuzun yedinci, sekizinci, dokuzuncu ve onuncu maddelerinde yer alan ifadelerden en az birisi ile açıkça belirtilmesi zorunludur.
-YouTube ve Instagram TV gibi video paylaşım mecralarında yapılan reklamlar ile canlı yayın niteliğinde olan paylaşımlarda, video içinde sürekli olarak veya videonun başlığında ya da açıklama kısmında veya ilgili reklamın geçeceği bölümün başında tüketicileri “daha fazla oku” gibi bir alanı tıklamak zorunda bırakmadan yazılı ve sözlü olarak aşağıda belirtilen açıklamalardan en az birine yer verilir:
“Bu video [reklam veren] reklamlarını içermektedir.”
“Bu video, [reklam veren] ile ücretli işbirliğini içermektedir.”
“[Reklam veren]’in destekleri ile.”
“Bu ürünleri [reklam verenden] hediye olarak aldım.”
“Ürünleri bana gönderdiği için [reklam verene] teşekkürler.”
-Instagram, Facebook, Twitter gibi fotoğraf ve mesaj paylaşım mecralarında paylaşılan fotoğrafın ve/veya mesajın içinde ya da altında veya açıklamalarında reklam verene ilişkin ad, marka, ticaret unvanı gibi tanıtıcı bilgilerden herhangi biriyle birlikte aşağıda belirtilen etiketlerden ya da açıklamalardan en az birine yer verilir:
“#Reklam”
“#Reklam/Tanıtım”
“#Sponsor”
“#İşbirliği”
“#Ortaklık”
“@[Reklam veren] ile işbirliği”
“@[Reklam veren] tarafından sağlandı.”
“@[Reklam veren] tarafından hediye olarak alındı.”
-Snapchat ve Instagram hikâyeleri gibi içeriğin yalnızca kısa süreliğine görülebildiği reklamlarda, paylaşım süresince reklam verene ilişkin ad, marka, ticaret unvanı gibi tanıtıcı bilgilerden herhangi bir etiket mutlaka verilmelidir.
– Podcast aracılığıyla yapılan reklamlarda yayının başında, ortasında ve sonunda, yazılı ve sözlü olarak aşağıda belirtilen açıklamalardan en az birine yer verilir:
“Bu podcast, [reklam veren] hakkında reklam içerir.”
“Bu podcast, [reklam veren] ile ücretli bir işbirliğinden oluşmaktadır.”
“[Reklam veren]’in destekleri ile.”
“Ürünleri (podcastimde bahsettiğim) [reklam verenden] hediye olarak aldım.”
-Bu Kılavuz hükümleri, 6502 sayılı Kanun hükümlerine ve Yönetmeliğin örtülü reklamlara ilişkin hükümlerine aykırı şekilde yorumlanamaz ve uygulanamaz.
Yandınız Hakkı abi😂😂😂😄 ürünleri bana gönderdiği için teknomehmet e teşekkürler diyemeyecek siniz😀😃😃😂😂
Bakanım fena horluyorum vergili düzenleme bana da gelir mi ona göre susucam 🙂
Onu bunu bilmem ama bildiğim tek şey internete reklam koymayı kim çıkardıysa yediği küfürleri dünyada hiç kimse yememiştir.
İnsanları zorla bu saçma reklamlara sevk edenler cehennemde yanmaya hazır olsunlar.