İngiltere’de yer alan Lancaster Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, sosyal medya bağımlılığı adına bir gerçeği daha ortaya döktü. Buna göre sosyal medya kullanıcıları, Facebook’da veya Instagram’da yaşadığı stres yüzünden bu platformlara giderek daha fazla bağımlı hale gelme riski ile karşı karşıya.
Facebook ekran paylaşma özelliği mobile geliyor
Facebook Messenger uygulaması için ekran paylaşım özelliğini test ediyor. Facebook ekran paylaşma özelliği ile ilgili ilk görüntüler Twitter üzerinden sızdırıldı...Sosyal medya bağımlılığı sosyal medya stresi ile bağlantılı
“Teknostres” olarak adlandırılan sosyal medya stresi, 444 Facebook kullanıcısının alışkanlıklarına yönelik yapılan bir deneyde kendisini yeniden gösterdi. Zira denekler, arkadaşları ile sohbet ederken herhangi bir stres hissi duyduklarında Facebook’ta çıkan haberleri incelemeye başladılar.
Aynı şekilde haberleri okuyan kullanıcılar, yine strese girdiği an davranışlarını değiştirdiler ve kendilerine başka bir uğraş buldular. Bu döngü sürekli devam etti ve denekler Facebook’tan bir türlü çıkamadı. Araştırmacılar, ilgili döngünün sosyal medya bağımlılığı konusunda oldukça etkili olduğunu tespit etti.
Sosyal medya stresi, bir insanı stresin asıl kaynağından uzaklaştırmak yerine o kişiyi stresin kaynağında tutmaya devam ediyor. Bu bağlamda denekler Facebook’u terk etmediler, aksine sosyal medya platformunda daha çok vakit geçirmeye çalıştılar. Kendilerine bu durumun nedeni sorulduğunda alınan ortak cevap stres oldu.
Stresten kurtulmak adına aynı yerde oyalanmayı seçen bireyler, deneyin yöneticilerinden biri olan Profesör Doktor Sven Laumer’ın şöyle konuşmasına sebep oldu:
“Sosyal medya alışkanlığı yüksek olan kullanıcılar, sosyal medya sitelerinde oyalanmanın yollarını bulmak için daha az enerjiye ihtiyaç duydu. Onlar, bu nedenle, sitelerden çıkış yapmak yerine platformlarda vakit geçirmeye daha çok eğilimliler.”
“Bir kullanıcının sosyal medya sitelerine olan bağımlılığı ne kadar yüksekse o kişinin bu siteleri strese karşı baş etme aracı olarak görmesi ve onları kendine daha yakın yerler olarak tanımlaması giderek daha sık bir hal alıyor.”
“Kullanıcılar, platformlarda farklı olarak gördükleri alanlara giderler. Bu tür sitelerde sizi farklı dünyalara götüren özellikler var. İşte bu özellikler, aslında aynı yerde olmasına rağmen kullanıcıları aldatır ve onlara farklı bir yerde geziniyormuş gibi bir his verir.”
“Facebook’ta arkadaşlarınız ile konuşabilirsiniz, onlara fotoğraflar gönderebilirsiniz ve oyunlar oynayabilirsiniz. İşte, bunları aynı anda yapabilmek insanları yanıltıyor ve aynı sitede birçok farklı yerde olmayı mümkün kılıyor.”
Sizce sosyal medya stresinin yarattığı bu döngü gelecekte kırılabilir mi?
Eskiden sosyal medya yoktu. Bu yüzden gençler kahvelerde, bilardo salonlarında, sigara içer kağıt oynardı. Kızlar gizli gizli hamile kalır çocuk aldırdı. Şimdi hepsi artık göz önünde oluyor tek fark bu. Millet eskiler adamdı zannediyor
Merhaba yazınızı okudum beğendim anlatım güzel ama bizimde yerli bir sosyal medyamız var Facebook yerine Yazbee kulansınlar inanın hiç bir şeyleri kalmaz geçmiş olsun
Bağımlılk diye birşey yok 2 yıldır sosyal medya kullanmıyorum o kadar sahte bir yerki orası aklı olan kullanmaz