Geçtiğimiz aylarda TBMM tarafından kabul edilen kanunda, sosyal medya platformlarının temsilcilik açma zorunluluğu bulunuyordu. Sosyal ağlara verilen süre yarın doluyor. Eğer bir platform belli şartları taşıyıp temsilcilik bulundurmuyorsa yaptırımlara maruz kalacak.

BTK tarafından tanımlanan sürenin sona ermesiyle birlikte platformların temsilcilerini belirlemesi gerekecek. Bu zorunluluk, Türkiye’den günlük 1 milyondan fazla kullanıcısı bulunan yurt dışı kaynaklı ağları ilgilendiriyor.

İzmir depremi paylaşımları radarda: İşlemler başlatıldı!

İzmir depremi paylaşımları radarda: İşlemler başlatıldı!

Twitter üzerinden yapılan bazı saldırgan paylaşımlar radara alındı. İzmir depremi paylaşamları hakkında tutuklamalar bulunuyor!

Sosyal medya temsilcilik zorunluluğu için son gün

7253 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Yapılan Kanun” 1 Ekim’de yürürlüğe girdi. Kamuoyunda “Sosyal Medya Yasası” olarak isimlendirilen kanun sonrasında BTK, söz konusu platformlarda 2 Ekim’de bildirim yapmıştı.

Sosyal ağ sağlayıcılarının, sosyal medya temsilcilik zorunluluğu için isim belirtmeden önce ABD seçimlerinin ve CHP’nin Anayasa Mahkemesine yaptığı başvurunun sonuçlanmasını istediği belirtiliyor.

Kanuna göre yükümlülüklerini yerine getirmeyen sosyal ağlara 10 milyon TL para idari para cezası verilecek. Bu cezanın tebliğinden itibaren 1 ay sonra yükümlülük hala yerine getirilmemişse 30 milyon TL idari para cezası kesilecek.

sosyal medya temsilcilik zorunluluğu

Bu cezadan da sonra yükümlülük yerine getirilmezse bir ceza daha verilecek. BTK Başkanı tarafından vergi mükellefi kişi ve kurumların bu ağ sağlayıcılarına reklam vermesi yasaklanacak. Bu yasaktan sonra 3 ay içinde de yükümlülük yerine gelmezse BTK Başkanı, ağ sağlayıcısına trafiğin yüzde 50 daraltılması için sulh ceza hakimliğine başvuru yapabilecek.

Trafiğin daraltılmasından sonra 1 ay içinde yükümlülük yine yerine gelmezse söz konusu trafiğin yüzde 90’a kadar daraltılması için sulh ceza hakimliğine başvurulabilecek.

Eğer sosyal ağ sağlayıcıları 5 ay içinde temsilci bulundurmayı kabul ederlerse verilen cezanın yüzde 75’i affedilecek.

Söz konusu kanun hakkında sosyal ağ sağlayıcılarının bilgilendirildiği belirtildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Yardımcısı Ömer Fatih Sayan başkanlığında BTK’da düzenlenen video konferans toplantıya Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, LinkedIn, TikTok, Dailymotion, Periscope ve VK temsilcileri katıldığı belirtiliyor.