Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Sosyal medya yasası: ‘Dezenformasyon’a kim karar verecek?

Ana sayfa / Sosyal Medya

Uzun zamandır üzerinde çalışılan sosyal medya yasası, Meclis’e gelmeden evvel netleşmeye devam ediyor. Ağırlıklı olarak “dezenformasyonla mücadele” konusuna odaklanılan düzenlemeyle birlikte yalan ve asılsız haberlere ağır yaptırımlar gelecek. Cezalar yalnızca kullanıcıları değil, sosyal ağ sağlayıcılarına da büyük sorumlulukları beraberinde getiriyor.

Milliyet’ten Ayşegül Kahvecioğlu’nun haberine göre, Mahir Ünal başkanlığında TBMM’de gerçekleştirilen toplantıda düzenlemenin maddeleri gündeme alındı. Toplantıya Adalet, Ulaştırma ve İletişim Başkanlığı temsilcileri de katıldı. Yasaya ilişkin vatandaşların en merak ettikleri noktalardan bir tanesi: bir paylaşımın dezenformasyon olup olmadığına kimin nasıl karar vereceği.

Sosyal medya düzenlemesinin detayları neler?

TBMM açılır açılmaz gündeme gelmesi beklenen sosyal medya düzenlemesi nedir? Neleri değiştirecek? Tüm bilgileri derledik.

Reklam
Reklam

‘Dezenformasyon’a BTK bünyesinde çalışan kurum bakacak

Düzenleme kapsamında, yasa başlığına açıkça “dezenformasyon” ifadesinin eklenmesi planlanıyor. Sosyal medyada yer alan bir paylaşımın “dezenformasyon” kapsamına girip girmeyeceğine, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde kurulması beklenen bir başkanlık karar verecek. Bununla beraber RTÜK’ün de aynı görevi üstleneceği ortaya çıkan bilgiler arasında. Sanılanın aksine, bu konuya mahkemeler bakmayacak.

Hükümetin yeni sosyal medya yasası konusunda Avrupa ülkelerini rol model aldığını hatırlatmakta fayda var. Almanya’da yalan haber paylaşımında bulunan bir kullanıcı, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanıyor. Yürütülen çalışma kapsamında Türk Ceza Kanunu’na sosyal medya suçları ekleneceği belirtiliyor. Yasa yürürlüğe girdikten sonra Türkiye’de faaliyet gösteren sosyal ağ sağlayıcıları, “dezenformasyon” olduğuna karar verilen paylaşımı 24 saat içerisinde kaldırmak zorunda olacak. Aksi halde 5 milyon TL’ye kadar para cezasına maruz kalmanın yanı sıra faaliyet durdurma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağı kaydediliyor.

Sosyal medya yasası, yalan haber yayan ve yapanlara 5 yıla kadar, hakaret eden kişiye ise 2 yıla kadar hapis cezası getiriyor. Yargılama esnasında suçun ağırlığı, sonucu, kişinin konumu, sosyal statüsü ve kastı gibi kriterler dikkate alınacak.

Sosyal medya yasası Meclis’e sunulacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuyla alakalı yaptığı açıklamada TBMM açılır açılmaz sosyal medya düzenlemesinin gündeme geleceğini belirtti. Eğer Meclis’ten geçerse, yasa yürürlüğe girecek ve beraberinde getirdiği tüm kurallar da hayatımızın bir parçası olacak.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam