Online dünyaya yatırım yapan şirketlerin sayısı günden güne artıyor. Nüfusun %45’inin internet kullandığı Türkiye’de her ay 100.000 kişi internet kullanıcısına dönüşüyor. Dinamik bir nüfus yapısına sahip olan ülkemizde internetteki bu büyümenin 2014 yılında da devam edeceği öngörülüyor.

Bu büyümeye bağlı olarak her geçen gün bütçesinin daha büyük bir kısmını dijitale harcayan şirketlerin sayısı da artıyor. Hızla büyüyen dijital reklamcılık pazarı 2012 senesinde 1 milyon TL’lik iş hacmine ulaştı. 2013 senesinde de %12 gibi bir büyüme gösteren dijital reklamcılığın toplam reklamcılık pazarından aldığı pay %10 olsa da %25’i aşan büyüme hızıyla; her geçen yıl toplam reklam pazarından aldığı oran büyüyor. O kadar ki dijital reklam şimdiden outdoor, radyo ve sinema gibi eski mecraları geride bırakmış durumda!

İnternetten araştırmadan karar verilmiyor

İnternet kullanıcılarının %30’unun 18-35 yaş arasında olduğu Türkiye’de, yapılan araştırmalar mal veya hizmet almak isteyen kişilerin %68’inin satın alma yapmadan önce internete başvurarak araştırma yaptıklarını ve buna gore karar verdiklerini; bir hizmeti beğenen kişilerin %25’inin ise bu memnuniyetlerini sosyal sitelerde paylaştıklarını gösteriyor.

Sosyal mecraları kullanan kişi sayısının neredeyse nüfusumuzun yarısına denk geldiği ülkemizde, şirketlerde sosyal medyada yer alarak seslerini duyurmaya çalışıyor. Ancak kalabalıklaşan online dünyada marka sadakatini sağlamak adına sosyal mecralarda yer alan birçok şirketin işi de günden güne zorlaşıyor.

Facebook’ta 75 dakika geçiriliyor

Bu zorlu süreçte sosyal mecralarda atılması gereken adımları değerlendiren uzmanlar, şirketlerin sosyal medyada var olmalarının gerekliliğini vurgularken, ülkemizde Facebook’ta her gün yaklaşık 75 dakika geçirildiğini, bu gerekliliğe inanarak sosyal medyada yer alan firmaların çoğaldığını ancak kullanıcı ile etkileşime geçmedikçe bunun bir önemi olmayacağını belirtiyor.

Uzmanlar, sosyal medyada kişilerin kendilerini özel hissettirecek, kendi hikayelerini, fotoğraflarını ve videolarını paylaşabilecekleri kampanya ve uygulamalara daha çok rağbet ettiğini vurgularken, gündemin hızla değişip tüketildiği sosyal medyada firmaların da hedef kitlelerini yakalamak adına hızlı hareket etmelerinin gerekliliğini dile getiriyorlar.

Markalar etkili fotoğraflarla dikkat çekecek

Bu trendin 2014’te de devam edeceğini, yurtdışında ise ses dosyası paylaşımlarında artış görüldüğünü ancak bu trendin henüz Türkiye’ye gelmeyeceğini dile getiren uzmanlar, ayrıca fotoğrafın sadece kişilerin kullandığı bir araç olmaktan çıkıp markaların da etkili fotoğraflarla takipçilerinin dikkatini çekmeye çalışacakları bir araca dönüşeceğinin de altını çiziyor.

2014 yılında kısacası internet daha çok kişinin hayatına girecek, firmalara internetteki varlıklarını güçlendirmeye çalışacaklar. En iyi etkileşimi yapanlar, en yaratıcı ve hızlı olanlar ancak bu kalabalığın içinde sıyrılabilecek gibi görünüyor.

:: Sizce 2014’te sosyal medyanın gücü artarak devam eder mi?