Günlük erişimi 1 milyonu geçen sosyal medya ağlarına yönelik düzenlemede, Türkiye’de temsilcilik açmayan Twitter, Facebook ve Instagram için süreç işliyor. Para cezalarının ardından reklam yasağının yürürlüğe girmesine iki gün kaldı.
Temmuz ayında Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren sosyal medya yasası kapsamında Türkiye’de günlük erişimi 1 milyonu aşan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarının, Türkiye’de birer temsilci belirleyip bildirmeleri gerekiyordu. Bu kapsamda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından sosyal ağ sağlayıcılarına tanınan süre sona erse de Twitter, Facebook, Instagram, Periscope ve Pinterest henüz temsilcilik açmadı.
Rusya’dan VKontakte’nin (VK) YouTube, TikTok, Dailymotion ile Linkedin ise düzenlemeye uyarak temsilcilik açtıklarını duyurdu.
Temsilcilik açmayı kabul etmeyen şirketlere ilk etapta 10 milyon lira, ikinci adımda 30 milyon lira olmak üzere toplamda 40 milyon lira para cezası kesildi. Yasa çerçevesinde idari para cezası uygulaması aşaması sona ererken, sıra reklam yasağına geldi. Bu kapsamda hâlâ temsilci atamamış olan şirketlere, 19 Ocak Salı günü itibarıyla reklam yasağı uygulamasının başlaması için tanınan sürenin dolduğu bildirilecek.
Sözkonusu sosyal medya devleri düzenleme kapsamında Salı gününden itibaren Türkiye’de reklam alamayacak. Türkiye’de vergi mükellefi olan şirket ve kişilerin de bahsi geçen sosyal ağ sağlayıcılarına reklam vermesi yasaklanacak.
Reklam yasağının ardından hâlâ temsilci atamayı kabul etmeyen şirketler için bir sonraki yaptırım, reklam yasağından itibaren geçerli olmak üzere 3 ay sonra internet trafiği bant genişliğinin %50 oranında daraltılması olacak. Başvurunun kabulüne ilişkin hâkim kararının uygulanmasından itibaren 30 gün içinde yine gerekli şartlar sağlanmazsa BTK Başkanı, sosyal ağ sağlayıcının bant genişliğinin bu kez %90’a kadar daraltılması için sulh ceza hakimliğine başvurabilecek.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}