Uzay araştırmalarına farklı bir soluk getiren şirket SpaceX Çinli rakip ile karşı karşıya gelebilir. Asya ülkelerinin uzay için yaptığı yatırımlar ile uzay araştırmalarında SpaceX rakibi çıkaracağı ise tahmin ediliyordu.
Teknoloji camiasının çılgın muciti olarak anılan Elon Musk’ın uzay araştırmaları yapmak için kurduğu SpaceX, önemli yatırımları ve atılımlarıyla gündem olmaya devam ediyor. Bir süre önce uzaya gönderilen elektrikli Tesla otomobil ile çok konuşulan Musk’ın SpaceX’ine yeni bir rakip geliyor.
Elon Musk, Starlink ile bir tweet attı
Elon Musk ilginç projeleri ile adından sıkça söz ettiren bir girişimci. Starlink adındaki geliştirdiği bu proje tüm dünyaya ucuz internet yaymak için kullanılacakSpaceX’e Çin tarafından rakip geliyor
Asya ülkeleri birkaç yıldır uzay çalışmalarına önemli yatırımlar yapmaya başladı. Özellikle Hindistan ve Çin bu noktada ilerleyen yıllarda önemli atılımlar ile karşımıza çıkacak gibi duruyor. Zira SpaceX’e rakip, Bejing merkezli bir uzay şirketi olan i-Space olarak gösteriliyor.
Çin uzay araştırmaları şirketi, yeniden kullanılabilir roketini geçen hafta halka açık bir şekilde sergiledi. Hyperbola-2 olarak adlandırılan roketin Çin medyasındaki fırlatılma tarihi 2021 olarak gösteriliyor. Roket sıvı oksijen ve metan yakıtlarıyla çalışıyor. Ancak buradaki atlanmaması gereken detay söz konusu roketlerin tekrar kullanılabilir olduğu. Bu şekilde yeniden kullanılabilirlik roketlerin üretim maliyetini yüzde 70 gibi yüksek bir oranda azalttığı iddia ediliyor.
Uyduları Alt Dünya Yörüngesi’ne yerleştirmek için tasarlanan ve yaklaşık 2 ton kadar ağırlık taşıma kapisitesine sahip roketten beklentiler oldukça yüksek. Hyperbola-2, 28 metrelik bir uzunluğa sahipken, 90 tonluk bir ağırlığa sahip olmasıyla oldukça iddialı duruyor.
Çin’in bu hamlesiyle küçük uydu pazarı 69 milyar dolar olabilir
Bununla birlikte Çin’in bu atılımından önce, Elon Musk‘ın SpaceX’i, Falcon 9 ve Falcon Heavy adıyla bilinen roketleriyle yeniden kullanılabilir roketlere sahip tek şirket olarak biliniyordu. Eğer Çin bunu başarırsa ikinci olacak. Ancak belirtmeden de geçmeyelim Jeff Bezos‘un Blue Shepherd için de roketi yeniden kullanılabilir olarak tasarlanıyor. Hala prototip aşamasında olan roketin yakın zamanda tamamlanması da bekleniyor.
Eğer Çin planladığı adımları atabilirse, bu maliyetli pazarın daha uygun fiyatlı hale getirilebileceğini kanıtlıyor olacak. Yapılan bir anket ile birlikte küçük uydu pazarının 2030 yılına kadar 69 milyar dolara ulaşabileceği düşünülüyor.
İster inanın ister inanmayın, ben de tüm dünyadaki roket teknolojisinin rakibiyim. Hedefim roket teknolojisini ve günümüzdeki ilkel itki çağını ortadan kaldırmak. Bu sizi korkutmasın sadece daha modern bir itki çağına adım atılacağını söylemek istiyorum. Yeni çağ; iç itki çağı yani anti yerçekimi itki çağı olacak.