Yüksek grafik kalitesine sahip olan oyunları rahat rahat oynamanın yolu, ekran kartlarından geçiyor. Tabi bu lafımdan “Diğer donanımlar fasa fiso.” anlamı çıkmasın. İşlemcinin, belleklerin, sabit diskin, monitörün hatta klavyenin bile payı var oyun işinde. Ama içlerinde en önemlisi, ekran kartı. Oyun bilgisayarı toplanırken de, doğal olarak en çok parayı yatırdığımız meret oluyor kendileri. 

Sparkle’ın GTX 580 model ekran kartı da, en önemli oyuncu bilgisayarı donanımının, şu anki en üst seviye alternatiflerinden biri. Peki Sparkle bize bu kartla neler sunuyor?

{pagebreak::2}

Sparkle’ın GTX 580 model ekran kartı, referans GTX 580 soğutucusunu kullanıyor. Arka tarafında yer alan hava portundan çekilen hava, fan sayesinde kartın içerisinden geçirilip arka panelde yer alan ızgaradan dışarı atılıyor. Referans soğutucular, kartlara çok da iyi bir serinlik sağlamıyor olsalar da, pek fazla ses çıkarmadıkları için problem yaratmıyorlar.

Üst tarafta bulunan 2 tane SLI bağlantı noktası, SLI köprüleri sayesinde bir bilgisayar içerisinde birden fazla ekran kartı kullanmanıza olanak sağlayan SLI teknolojisine destek verdiğini gösteriyor. Bir tane 8 pinli, bir tane de 6 pinli ekran kartı güç girişine duyan kartı, satın almadan önce güç kaynağınızın çıkışlarına göz atmanızı tavsiye ediyoruz. Gerçi kutusundan çıkan çeşitli güç dönüştürücüleri sayesinde sorun yaşamıyoruz.

Sparkle GTX 580’in arka panelinde 2 tane DVI ve bir tane mini HDMI portu bulunuyor. Kutu içeriğine bir HDMI – mini HDMI kablosu da dahil edilmiş.

{pagebreak::3}

Gelelim SLI kurulumuna… SLI köprüsünü, her iki kartın arasına oturttuktan sonra, sürücümüzü yüklediğimizde sağ altta bir uyarı ile bilgisayarımızın bu kuruluma hazır olduğu gösteriliyor. Bu uyarıyı tıklayıp “3D performansını maksimize et.” seçeneğini tercih ettikten sonra, SLI hazır hale geliyor. Sonrasında gelsin oyunlar, gelsin testler…

512 tane Cuda işlemcisine sahip olan Sparkle GTX 580, 772 MHz GPU hızına sahip. Cuda işlemcilerinin hızları ise 1544 MHz. GDDR5 bellekler, 1536 MB kapasiteye ve 4008 MHz hıza sahip. Tabi bu bellekler, 384 bit arabirim üzerinde çalışıyor. Kartın, DirectX’in son sürümü olan 11’i desteklediğini de belirtmeden geçmeyelim.

Hali hazırda son derece güçlü olan GTX 580, çift haline gelince canavar bir hal alıyorlar. Dilerseniz şimdi biraz da testlerimize göz atalım.

{pagebreak::4}

Test Sistemi

İşlemci: Intel Core i5 2500K @ 4.2 GHz

İşlemci soğutucusu: Cooler Master V6 GT

RAM: Kingston 2 GB 1333 MHz x 2

Anakart: Asus P8P67 Pro

Kasa: Cooler Master Cosmos

{pagebreak::Test 1}

{GRAPH::1299}

{GRAPH::1300}

Ekran kartı testlerinin olmazsa olmazı, 3DMark Vantage… Gerçi bunun da vakti yavaş yavaş doluyor.

{pagebreak::Test 2}

{GRAPH::1301}

{GRAPH::1305}

3DMark 11, DirectX 11 desteğini de arkasına alarak hırpalıyor kartları. Crysis 2 ise sonradan eklenen DirectX 11 desteği ve ekstra kaplamaları ile harika görünüyor.

{pagebreak::Test 3}

{GRAPH::1302}

{GRAPH::1303}

Unigine Heaven testleri, Tessellation efektini dibine kadar kullanan, harika bir benchmark. Sırf eğlence amaçlı bile kurulup, sağ sol izlenebilir.

{pagebreak::Test 4}

{GRAPH::1304}

{GRAPH::1306}

Resident Evil 5, efektleri ile grafiklerinin hoş görünmesine olanak sağlıyor. UT 3 ise, zamana meydan okuyan kaplamaları ile hala dikkat çekiyor.

{pagebreak::Teknik Özellikler}

Sparkle GTX 580

Ekran Kartı

GPU hızı: 772 MHz

Paralel işlemci sayısı: 512

Paralel işlemci hızı: 1544 MHz

Bellek: 1536 MB, GDDR5

Bellek hızı: 4008 MHz

Bellek arabirimi: 384 bit

Güç ihtiyacı: 6 pin + 8 pin

Soğutma: Aktif

Bilgi için: Sparkle

:: Çoklu ekran kartı kurulumları hakkında ne düşünüyorsunuz?