Popüler müzik platformu Spotify, yaklaşık 4 yıldır Türkiye’de hizmet veren ofisini kapatıyor. Peki neden Spotify Türkiye ofisi kapandı?
Son günlerde dijital arenaya RTÜK müdahalesine imkan tanıyan torba yasa gündemimizdeyken, beklenmeyen bir haber gündeme bomba gibi düştü.
Spotify Türkiye ofisi kapandı
2013 yılından beri Türkiye’de temsil edilen Spotify, Türkiye ofisini kapama kararı aldı. Ticari sebepler nedeniyle Spotify Türkiye ofisinin kapatıldığı da açıklamada belirtildi.
Spotify Türkiye ofisinin kapanması ne anlama geliyor?
Ticari sebeplerle Türkiye ofisini kapadığını açıklayan Spotify, Türk kullanıcılarına hizmet vermeye devam edecek. Sadece Türkiye’de fiziksel olarak ofis olmayacak fakat Türkiye operasyonu devam edecek. Yani son kullanıcı tarafında en azından önümüzdeki kısa sürede bir değişiklik olmayacağını söyleyebiliriz. Uzun vadede ise hepimiz deneyimleyip, süreci göreceğiz.
Spotify Türkiye ofisinin kapanmasından sonra Türkiye Genel Müdürü Ergül Çivi, Spotify Amerika Ticari Direktörü oldu. Kendisine yeni görevinde başarılar diliyoruz.
Spotify’dan yapılan açıklama ise şöyle:
“Türkiye Spotify için önemli bir pazar ve biz Spotify olarak dünyanın en iyi müzik hizmetini Türkiye’deki müzikseverlere sunmaya devam etmekte kararlıyız.
Türkiye’deki ofisimizin kapanıyor olduğu doğru ancak Türkiye’deki kullanıcılar ve sanatçılar için en iyi deneyimi sunmak üzere Türkiye pazarı ile ilgili olarak çalışmaya devam edecek bir ekibimiz bulunuyor.”
RTÜK kararı etkili mi?
RTÜK’ün internet denetimi neleri değiştirecek?
Torba yasayla birlikte RTÜK'e internet yayınlarını denetleme yetkisi getiriliyor. Peki bu değişiklik hayatımızda neleri değiştirecek?Meclisten geçmesi beklenen torba yasada, dijital servislerin RTÜK denetimine yolunu açan maddeler, bu kararı ne kadar etkiledi net olarak bilemiyoruz. Fakat torba yasanın hayata geçmesinden sonra servislerin RTÜK’ten dijital servislerin lisans alması gerekecek. Sadece lisans almayla da bitmiyor. RTÜK, global servislerin uygun gördüğü, fakat RTÜK’ün uygun görmediği içerikleri engelleme hakkına da sahip.
Bunun henüz teknik olarak nasıl olacağı netleşmese de, erişim engeli koyulma ihtimali yüksek. Yasa ile beraber Spotify gibi servisler RTÜK denetimine girecek. Ve bu noktadan sonra gelişmelerin nasıl ilerleyeceği henüz net değil.
Hem ticari, hem yükselen maaliyetler hem de yasal etmenlerle beraber, Spotify Türkiye ofisini kapatma kararı almış olabilir.
Bakalım önümüzdeki günlerde, dijital servisler konusunda ülkemizde nasıl gelişmeler göreceğiz, merakla bekliyoruz.
:: Spotify Türkiye ofisinin kapanmasını nasıl yorumluyorsunuz?
Eğer düşünüyorsanız şimdiden Güle Güle diyeyim. Bakarsın değerlenir buralar da bizim yazmaya vaktimiz olmaz.
Durmak yok, yola devam…
Bu yasayla beraber Global kitlede ilgi gören CS:GO PUBG LOL tarzı oyunlar yasaklanacak ve sadece RTÜK istedi diye daha sonra oyun platformlarıda kapanacak görün insanları kapitalizme itecekler devlet ne verirse onu göreceksin başka bir şey yapamayacaksın.Bunlar yakın tarihte olacak 3-5 seneye dijital ortamda Türkiye yok olacak.
defol kota düşmanı spotify…
Türk şirketleri umarım böylece daha da gelişir de yabancı hayranlığı kısa sürede biter ülkemizde. Aynen Rusya’da olduğu gibi.
Yabancı hayranlığının kısa sürede bitmesini umuyor ama Rusyayı’da kendine örnek alıyor. Maşallah pırıl pırıl kafan. Merak etme Türkiye’de kimse bir şeyi geliştirmek için başka bir şeyi engellemez, kimsenin sana daha iyi bir hizmet vermek gibi bir derdi yok hatta seni umursayan bile yok. Sadece o ekmeği ben neden yemiyorum da o yiyor, bu vatandaşı neden ben söğüşlemiyorum derdinden oluyor. Ayrıca bir şeyleri engelleyerek daha iyilerini sunamazsın. Eğer öyle bir niyetin varsa daha güzel bir alternatif üretirsin ve kullanıcıyı kendine çekersin. Bu tarz yorumları ve bu tarz haberleri görmek çok üzücü.
RTUK olayindan sonra bekledigim sey Ulke sinir icerisinde Ofisi bulunmayan Servislere Spotify, Youtube, Netflix Vsvsvs Erisimin kisitlanmasi “Yasaklanmasi degil” kisitlanmasi, icerige kisitlama uygulayamaz buyuk olcu de ama Servise genel anlamda hiz vsvsvs icin kullanicinin kullanim deneyimini kabusa cevirir ve sonunda kullanici birakir.
Yasaklamadik, Sinirladik.
Türkçe çevirisi mevcut mu ?