SSD, dosya ve yazılım depolamak için kullanılan bir depolama aygıtıdır. Sabit disk sürücülerine kıyasla çok daha yüksek yazma ve okuma hızına sahip olan SSD’ler, farklı depolama çözümleri için tercih edilebilir. Bu yüzden pek çok kullanıcı SSD hız testi yapmayı önemser.

Daha fazla verinin ve buna bağlı olarak daha fazla depolama ihtiyacının olduğu dijital bir dünyaya doğru ilerliyoruz. Depolama aygıtları ise işletim sistemi de dahil olmak üzere verilerinizi saklama görevini üstlenir. Bu nedenle hem güvenilir hem de yüksek hızlı bir SSD kullanmak önemlidir.

HDD devri kapanıyor! 200 TB’lık SSD için tarih belli oldu

HDD devri kapanıyor! 200 TB’lık SSD için tarih belli oldu

Nimbus Data tarafından üretilen ve 2022 yılında tanıtılması beklenen yeni Solid State Drive (SSD) kapasitesiyle rekor kırmaya hazırlanıyor

SSD hız testi yapmak için ücretsiz uygulamalar

Düşük kapasiteli ve yavaş okuma/yazma hızına sahip sabit sürücü, diğer bileşenler ne kadar güçlü olursa olsun, bilgisayarın yavaş çalışmasına yol açabilir. Yenilikçi teknolojilere sahip SSD’ler ise bu konuda yardıma koşmaktadır. SSD verimliliğini kontrol etmenin en iyi yolu nedir?

Windows bilgisayarlarda SSD hız testi yapmak veya SSD performansını ölçmek için aşağıdaki araçları kullanabilirsiniz.

1) Crystal Disk Mark (Windows)

Depolama aygıtlarını test etme konusunda bir hayli popüler olan Crystal Disk Mark, çok yönlü olmasıyla ön plana çıkıyor. USB sürücülerden bellek kartlarına, SSD’lerden mekanik sabit sürücülere kadar hemen hemen her disk için testler gerçekleştirebilir.

CrystalDiskMark’ın kullanımı da oldukça kolaydır. Yapmanız gereken 50MB ile 4GB arasında test boyutunu, test edilecek sürücüyü ve çalıştırılacak test sayısını ayarlamaktır. Daha fazla test, daha doğru sonuçlar üretecektir. Ayarlarınızı yaptıktan sonra sol üstteki “All” kısmına basarak testi başlatabilirsiniz.

2) ATTO Disk Benchmark (Windows, macOS)

ATTO Disk Benchmark uygulaması, SSD hızını belirlemek için bir dizi araca sahiptir. Depolama sisteminin performansını öğrenmeye yardımcı olan bu araç; sabit sürücüler, SSD’ler ve USB bellekler için kullanılabilir.

SSD’nizin performansını test etmek için sürücüyü ve aktarım boyutunu seçmelisiniz. Test bittiğinde sonuçlar kapsamlı bir grafik ve okuma/yazma istatistikleri içerir. Tüm testler sıralı bir şekilde gösterilir, yani 64MB’a kadar 512 bayt blok boyutları kullanılarak okuma ve yazma işlemlerini görüntüleyebilirsiniz.

3) AS SSD Benchmark (Windows)

SSD performansını analiz etmek için kopyalama ve sıkıştırma testleri kullanan bir ölçüm aracıdır. Seçilen SSD’nin okuma/yazma hızını tablo formatında gösteren AS SSD Benchmark, ayrıca kuruluma ihtiyaç duymaz.

Test sonucunda ardışık bir şekilde 4KB okuma ve yazma puanları, erişim süreleri ve genel puan birlikte gösterilecektir. Tercih ederseniz sonuçları IOPS ölçü birimiyle de görüntüleyebilirsiniz. Araçlar menüsünde ayrıca ISO, oyun ve program kopyalamayı simüle etmek gibi birkaç yararlı ek karşılaştırma testleri bulunur.

4) Blackmagic Disk Speed Test (Windows, macOS)

Blackmagic Disk Speed ​​Test disk performansını ölçmek için kullanılabilecek en basit araçlardan biridir. Önceden hazırlanmış ayarlar sayesinde tek yapmanız gereken “Start” düğmesine tıklamaktır. Ayrıca macOS için kullanılabilir olmasıyla ön plana çıkar.

Testi gerçekleştirdikten sonra ekranın sol tarafından yazma, sağ tarafında ise okuma hızını öğrenebilirsiniz. Ayrıca çeşitli video çözünürlükleri için ne kadar hızlı olduğunu gösteren bazı sonuçlar da bu ekranda yer alır.

SSD için anlık yazma/okuma hızını kontrol etme

Yukarıda yer alan ücretsiz uygulamaların haricinde SSD’nin anlık olarak yazma/okuma hızını öğrenmek de mümkündür. Bunun için Görev Yöneticisine gitmeniz gerekecek.

  • Adım 1: Görev Yöneticisini açın.
  • Adım 2: Üst bölümde yer alan “Performans” sekmesine tıklayın.
  • Adım 3: Soldaki kısımda SSD diskinizin yer aldığı sütuna tıklayın.
  • Adım 4: En az 1 GB boyutunda olan bir dosyayı farklı diskten SSD’nize kopyalayın.

Kopyalama işlemi sırasında okuma ve yazma hızları için performans grafiklerini kontrol edebilirsiniz.

Peki siz SSD hız testi yapmak için hangi araçları tercih ediyorsunuz? Görüşlerinizi yorum kısmında ya da SDN Forum‘da bizimle paylaşabilirsiniz.