SSD nedir? Son yıllarda sıkça duyduğumuz SSD‘lerin çalışma mantığı, hard disklerden oldukça farklıdır. Geleneksel hard disklerde veriler, plakaların üzerindeki sektörlerde tutulur. Bu plakalar hard disk içerisindeki motorlar ile döndürülür ve okuma / yazma kafası tarafından okunur.
SSD‘lerde ise veriler NAND flash yongalarda saklanır. SSD‘lerin içerisindeki bellek yongaları, tıpkı bilgisayarlarımızdaki RAM‘ler gibi hızlı çalışırlar.
SSD nedir? Nasıl çalışır?
Tabi RAM‘ler ile Flash yongalar farklı çalışma karakterlerine sahipler. Bellek yongaları iki ana gruba ayrılıyor. Kısa süreli bilgi depolayan volatil SDRAM‘ler ve uzun süreli bilgi tutabilen Flash yongaları (non volatile). SSD‘lerde kullanılan yonga tipi ise yukarıda bahsettiğimiz gibi Flash tipte olanlar.
Bu yongalar RAM’lere göre daha yavaştır ama uzun süre veri depolayabilirler. Elektrik akımı kesilse bile verilerde kayıp yaşanmaz. RAM’ler ise elektrik akımı ile beraber bilgiler saklanır. Elektrik akımı gittiği zaman, bilgiler silinir.
SSD‘lerde kullanılan Flash yongalar iki ana gruba ayrılıyor. Ürün alırken bu terimleri bilmek işinize yarayacaktır. MLC ve SLC adındaki bu yongaların birbirlerine karşı çeşitli avantajları ve dezavantajları bulunuyor.
Single Level Cell (SLC)
SLC flash bellekler her bir hücrede 1 bit veri saklarlar. SLC tipi flash bellekler bu yüzden daha az kapasite sunarlar. Fakat daha yüksek performans için SLC tipi bellekler tercih edilir.
Multi Level Cell (MLC)
MLC tipi flash bellekler ise her bir hücrede 2, 3 ve daha fazla bit veri saklayabilir. MLC tipi bellek yongaları daha fazla kapasiteli SSD’lerde tercih ediliyor. Performans anlamında ise SLC’nin gerisinde kalıyor.
MLC ve SLC’nin farklılıklarını gösteren bir tabloyu ekleyelim. Detaylı olarak karşılaştırabilirsiniz.
SSD’lerin HDD’lere göre artıları
SSD‘lerde, hard diskler gibi mekanik parça bulunmadığı için gecikme oranı oldukça düşüktür. Ayrıca motorun diski döndürmesi ve disk üzerinden verinin okunup yazılması, rastgele okuma/yazma hızını da olumsuz yönde etkiler. SSD’lerde rastgele okuma/yazma hız oldukça yüksektir. Çünkü veriler elektriksel olarak depolanacak adrese doğrudan yollanır.
SSD‘lerde motor ve okuyucu kafalar gibi mekanik aksam bulunmadığı için sessiz çalışır ve daha az güç tüketir. Daha az güç tükettiği için ısı sorunu da oluşturmamaktadır. SSD‘lerin avantajları hız, sessizlik ve düşük güç tüketimi ile sınırlı değil. SSD’ler mekanik hard disklere göre sarsıntılara karşı daha güvenilirler. Sarsıntı sırasında, içerisinde mekanik aksam bulunmadığı için bozulma ihtimali yok denecek kadar azdır.
SSD‘nin kullanıldığı bilgisayarlar, hard disk kullanan bilgisayarlara göre çok daha hızlı bir şekilde açılırlar. Başka bir değişle kullanıcıları bezdiren işletim sisteminin hazır olma sürecini minimuma indiriyor. Böylece bilgisayarınızın açma tuşuna bastıktan kısa bir süre içinde işlemlerinizi yapabileceksiniz. Ayrıca SSD’nin kullanıldığı bilgisayarlarda programların ve oyunların açılış süreleri ve yükleme kısımları oldukça hızlanır.
SSD’lerin hard disklere göre artılarını madde madde sıralamak gerekirse ;
-Hareket eden parça olmadığı için sessiz
-Düşük güç tüketimi
-Açılma süresi yok denecek kadar kısa
-Dosyalara erişim hızı çok yüksek
-500 MB/SN değerlerini geçen okuma ve yazma hızları
-Bozulacak mekanik parça olmaması ve titreşime dayanıklı olması
SSD’lerin HDD’lere göre eksileri
SSD‘ler HDD‘lere göre çok hızlı. Rastgele erişim süresi ve gecikme süreleri bakımından 150 kata kadar fark atabiliyor. Bilgisayarınızın hızını yukarı çıtalara çekebilirsiniz. Fakat SSD‘nin de eksileri bulunuyor.
Başta kapasiteleri sınırlı. Piyasada 4TB‘a kadar hard diskleri alıp, bilgisayarınıza takabiliyorsunuz. Normal SSD’ler için bu değerler şimdilik rüya. Tabi sunucu çözümleri bulunuyor. Ama kategoriye katmıyorum.
İkinci negatif yön ise gigabyte başına düşen fiyatta, hard disklere göre oldukça pahalı olmaları.
Birde SSD alacak okurlarımıza bir uyarı. SSD‘lerin belli bir kullanım önrü vardır. SSD‘ler uzun süreli kullanımlarda hızla yıpranmaya başlar. Hızları ise yıpranma dolayısı ile yavaşlamaya başlar.
SSD‘lerdeki ortalama yazma-silme ömrü 10.000 – 15.000 işlem civarında. SSD’leri genelde sistem ve uygulamaları çalıştırmak için kullandığımızdan, yazma silme işlemi oldukça sık olacaktır. Bu da SSD’nin ömrü için negatif bir özellik.
Firmalar düzensiz aşınmalar ve aşınma konusunda yeni algoritmalar geliştiriyorlar. SSD’deki her bellek yongasına eşit yük vererek, yıpranmayı eşit yapmayı planlıyorlar. Gittikçe çözüme giden ve ömrü uzatılan bu sorun, zaman içerisindei yice hafifletilecek.
Kısaca SSD‘nin yararları oldukça fazla. Artık kapasitesi ne olursa olsun her bilgisayarda bir SSD bulunması gerekiyor. 32GB‘lık kapasite bile yeterli olacaktır. İşletim sistemi ve sık kullandığınız uygulamaları SSD’de kullanıp, depolama için HDD kullanmanız en mantıklısı.
:: SSD’ye geçmeyi düşünüyor musunuz?
6 ay- 1 sene içinde geçmeyi planlıyorum. Hedefimde de Corsair Force GT 90 veya alabilirsem 120 GB var… Tabi fiyat ve ekonomik olması öncelikli benim için.
ASUS N53J Notebookuma TEAM 240gb ssd sata3 aldım canavar banamasın demiyor işlemlerde
Bu konu hakkında bir soru sormak istiyorumm.. Corsair marka Sata2 60Gb SSD var okuma hızında 230 yazma 210 a kadar max çıkabiliyorum bu hızlar benim için idael hızlar fakat noral kullanımda pc kasıyor bi video açıkken başka bir işlem yaptığında video donmaya başlıyor kısacası kendi içindeki işlemlerde kasıyor denemek için 2gblık dosyayı kendi içinden koplayaarak yapıstırdım 250Mb tan başlayan yazman hızı yarılardan sonra 30lara sonlara doğruda 15mb a kadar düşmekte acaba bu SSDlerde genel bir sorunmu yoksa ürünüm mü arızalı..
Güzel bir yazı yazı olmuş.
ssd gerçekten performans bakımından çok farkedilir bir artış sağlıyor kesinlikle tavsiye ederim
offf be bi ssd miz olmadıki :(((
ssd kullanım ömrü 100 bin sil kaydet diyorlar doğrumu acaba ? 100 bin defadan sonra performans düşüyor diyorlar. çok açıklayıcı bir yazı olmamıs hala kafamda soru işaretleri var ssd ile iligi.
bir de anakartın PCI-E slotuna takılan ssdler var. onlarda okuma yazma hızları 740 mb lere ulaşıyor.
http://www.vatanbilgisayar.com/solid…spx?I_ID=54742
yıpranması olumsuz, 10bin defa yazdıktan sonra iptal. Bunu çözmesi gerekli.
hocam benim anlamadığım yıllardır bu ram bellekler geliştiriliyor bir işin tam ortasındayken küt elektrik kesiliyor yada pc kendine reset atıyor
madem insanlar için bu ürünler geliştiriliyor neden insanların ihtiyacına cevap vermiyor bence ram belleklere birer tane mini pil takılmalı en azından verilerimizi kaybetmeyiz bunu hdd lere yada işletim sistemlerine suçu atmıyalım ramlere atalım haksızsam söyleyin okadar emekle yaptığınız bir çalımanızı ram bellekler de duruyor siz kaydetmedikçe hdd ve işletim sistemi bir şey yapmıyor olduya çocuğunuz geldi o minik elleriyle reset tuşuna bastı oncaaa emek coff dedi gitti oysa ram belleklerde hafızayı koruyan bir minik pil olsa cep tl lerinin hafızası gibi ozaman ssd lere flash belleklere gerek kalmazdı alırsın ram belleğini takarsın pc ye olur biter ama bu arada ram belleklerin ikide bir şekklini şemalini değiştirmemek kaydı ile ddr ise öyle kalıp üretilmeli ddr2 ise de öyle kalmalı yani bu kadar kargaşaya gerek kalmazdı
birde klavya ve mauseler kablosuz oldu artık monitör ve ses sistemlerinde lütfen kablosuza geçelim diyorum ayağıma dolaşan kablolardan bıktım ya valla saygılar selamlar
Şu yazı hala güncel. Hala biliyormusun RAM bellekte o işlem yapılamadı. 🙂 Bunun içim RAM başından beri adıda değişmedi anlamıda… Tabii hız konusunda gelişme var. Random Access Memory RAM yani rastgele erişilebilir bellek. O amaçla üretilmemiş… Şu an benim laptopta 8GB ram var ve yarın buna gülecekler. En fazla 128gb veya daha fazlası. Hadi bakalım bir nice yedi yıla… bu arada şu sıralar SSD 2Tb var. yazım hızlarıda 3500 Mb/s
Ramlerde pil olsa doğrudur bilgi kaybolmaz ama pc donma kasma reset isteme gibi durumlarda pc yi servise goturmekde komik olurdu. Hdd de hata olunca format ram de olunca reset temizler hatayı . Yani bi nevi gerekli kesintide silmek 🙂 şunu yap calisiyorsan otomatik kayıt aç belli aralıkta kendi kaydeder zaten .
SSD diskler ülkemizde çok pahalı satılıyor dış ülkeler de 170-200 tl olan 120 gb ssd disklerin aynı modeli ve markası burada 300-350 den satılıyor, bir kaç ay sonra yurt dışına çıktığımda 2 adet 120 gb almayı düşünüyorum. vitrinlerinde 0 -P indirim yazan mağazalar indirimle falan alakaları yok, indirim olmadığı gün fiyatları ne ise indirimli günde de aynı fiyattan satıyorlar.
o zaman ileriye dönük olanlar performanslı hdd ler (WD Black,Seagate Momentus vb) hiç değilse ileride yavaşlamıyor
Merhaba. 128GB ssd ile 256GB ssd arasında performans farkı varmı?
Bilgisaar hizlaniyor.islemler daha seri .ha yiyat cuzzi sonucta bir aleme gidip 500 tl harcayanlar var.samsung 120 gb aldim memnunun olu bilgisayari diriltti namussuz .
Bu sdd den ben bisey anlamadim. 4 TB harddisk alirim bitti Sdd ney. Bu sey hem kasaya hem laptopa takiliyormu acaba,,?
İkisini de aynı anda kullanabiliyormuyuz?
Alin kullanın iste ya neyin kafasını yaşıyonuz bakalım ssd ler kadar ömrümüz varmı emeğe saygı tesekkürler
Abi onu bunu bilmem ama bende HP Probook var acilirken yavas aciliyor falan hatta agir oyunlari hemen oynyamiyorum isinmasi gerekiyo falan ama icinde ne varsa ucuruyo 15-20 dakika nette takil sonra gir cs go 'e cok rahat
Neden bu kadar karmaşık yazıyorsunuz ki? 😀
Abi, ekran kartı gerekmiyormuş doğru mu ?!???
yok
Değil
Ssd kaç çeşittir pek anlayamadım h110 md ne takılır m2 falan diyolar
Bilgisayarım çok düşük özelliklere sahip işlemcisi düşük küçük bilgisayar buna ssd takarsam internete girme dosya acma gibi islerde hızı biraz daha artar mı
artar daha iyi performans alırsın
önce anakartı destekliyorum bi öğrenseydi. hemen ssd ye yönlendirmek yanlıştır. yapmayın.
1yıl bile kulanmadım lapyoba 2 kez hdd bozuldu simdi ssd takıyorum inşallah buda patlamaz elimde
ssd nasıl çalışırın cevabı yok.
🙂 Komik adam. Çok ayrıntı istiyorsan git ssd yapan Samsung un globaline bak. aman kime diyorsam bende
abi insan biraz kısa ve öz yazar
Allah belanı versin
Her teknoloji ile ilgili sorum olduğunda Shfitdelete net sayfasına giriyorum bu güne kadar bulamadığım bir cevap olmadı teşekkürler shiftdelete
cidden karmaşıklık ile ne ilgisi var, gayet de anlaşılır bir dil ile yazmış ağır teknik bilgi yok ne ağlıyorsunuz ya
Genel olarak 120 ve 128 GB modelleri arasında boyut dışında bir fark var mı?
bilgisayarıma 10 yıl önce 120 gb lik ssd aldım esas 500 gb lik hdd yi ikincil olarak depo yaptım yeni bir ay içinde mekanik hdd yide ssd 512 gb ile değiştirdim. kısmen daha bir iyileşme gördüm ama birşeyin farkına vardım 1. ssd 120 gb lik diskim 550/450 okuma yazma özellikli ikinci ssd 512 gb lik ssd diskim 250/250 okuma yazma özellikli olduğundan çok artısı olmadı.
ssd alacak arkadaşlar okuma yazma hızlarına mutlaka dikkat etsinler yoksa çok bir işe yaramıyor.