4- Smartmontools
Program, SSD sağlık testi programları arasında MS/DOS devrinden kalma grafik arayüzüyle ayrılıyor. Oldukça basit olan bu arayüz sayesinde SSD sağlık testi verileri karşınıza çıkıyor.
Smartmontools, her ne kadar oldukça detaylı bir SSD sağlık testi sunsa da grafik anlamında biraz göz yorucu olabiliyor. Ücretsiz olan program, SSD sağlık testi için tüm verilere ulaşmak isteyen kullanıcılara hitap ediyor.
Ayrıca rakiplerinin aksine Smartmontools, tüm SSD modellerine destek verebilme imkanına sahip. Program belki de S.M.A.R.T verilerini en iyi işleyen ve kullanıcıya detaylı şekilde sunan özelliklere sahip. Ancak kullanıcının bu verileri anlayabilmesi için programın pek yardımcı olduğunu söyleyemeyiz.
5- Hard Disk Sentinel
SSD sağlık testi programı, tıpkı SSD life gibi ücretli bir uygulama. Programı indirdikten sonra ise 30 günlük deneme süresi karşınıza çıkıyor. Bu ücretsiz versiyonda bazı özellikler kısıtlı sunuluyor. Buna karşın çok kısa sürede S.M.A.R.T verileri üzerinden SSD sağlık testi yapmanız mümkün. Programın belki de en önemli özelliği Türkçe dil desteğine sahip olması.
Bu dil desteği sayesinde SSD S.M.A.R.T verilerini anlamanız da kolaylaşıyor. S.M.A.R.T verilerinin yer aldığı sekmeye geldiğinizde SSD’nizin mevcut performans verileri karşınıza çıkıyor. Her bir verinin üzerine geldiğinizde ise verinin ne anlama geldiği ile ilgili Türkçe açıklama karşınıza çıkıyor. Bu anlamda Hard Disk Sentinel, rakiplerine göre oldukça detaylı bir yapıya sahip.
Ana ekranda SSD anlık sıcaklığı ve maksimum sıcaklık değerleri, gün içinde ulaştığı sıcaklık değeri bilgilerine ulaşmak mümkün. Şimdiye kadar ulaşılan maksimum sıcaklık değeri gibi bilgilere ise ancak programı satın aldığınızda ulaşabiliyorsunuz.
Disk yazma ve okuma yazma hızının anlık verileri, Disk özellikleri yönetimi ve SSD performansını ölçen araçlarla Hard Disk Sentinel önemli SSD sağlık testi uygulamaları arasında.
Peki ama bu testleri yapmanıza neden olacak SSD hataları nelerdir? İşte sizin için bir araya getirdiğimiz yanıtlar:
Sık karşılaşılan SSD hataları nelerdir ve ne zaman sağlık testi yapılmalı?
Özellikle Windows 10 işletim sistemi ile önemi artan SSD, bilgisayarın hızlı açılmasından verilerin hızlı okunmasına kadar birçok avantaja sahip. Bu anlamda yeni nesil PS5 ve Xbox Series X/S konsollarda da SSD kullanılmaya başladı. Bilgisayarın performansını artıran, oyunların daha hızı yüklenmesini sağlayan teknoloji, bazı hatalarla da kullanıcıyı endişelendirebiliyor.
Öncelikle SSD ömürleri genel anlamda 10 yıl civarında oluyor. Yine üreticiler bu ömürü okuma ve yazma sınırlarına göre belirliyor. Buna karşın özellikle okuma ve yazma için verilen garantiyi SSD modelinin aşması çok da büyük bir sorun değil. Peki ama SSD sağlık testi ile ya da fiziki olarak karşımıza çıkan hangi hatalar endişe etmemize neden olabilir?
- Dosyaların düzgün okunamıyor veya yazılamıyor olması
- Hata veren blokların olması ve yedek blokların kullanılmaya başlaması
- Önyükleme işlemi sırasında sık sık çökmelerin yaşanması
- Sürücünüzün aniden salt okunur olması (Bu tür SSD hataları genel anlamda SSD’nin ömrünü tamamlandığına işaret eder)
- SSD sağlık testinde Critical Warning hatalarının karşımıza çıkması
- Yine bu testler sırasında yedek blokların kullanılmaya başladığını fark etmemiz
Eğer yukarıda saydığımız SSD hataları karşınıza çıkıyorsa verilerinizi yedeklemek ve SSD değişimi yapmak en ideal çözümdür.