10/6.8

Star Wars dünyada en çok hayranı olan kurgusal evrenlerden biri. Bu isim tuvalet kağıdından bebek bezine kadar geniş bir ürün gamını süslüyor. Belki de bu yüzden Star Wars oyunlarını yapmak çok kolay. Nasılsa belirli bir satışa sahip diye yapımcılar fazla uğraşmadan ürünlerini piyasaya sürüyorlar.

Clone Wars: Republic Heroes adlı yapım bu rahatlığın son ürünü. Oyun Geçtiğimiz yıl gösterilmeye başlayan ve Animasyon dizi teknolojisini değiştiren aynı isimli diziyi konu alıyor. Clone Wars‘u özetlemek gerekirse biraz Prince of Persia biraz, Sonic biraz da eski platform oyunlarının karışımı. Tabii ki bunlar Star Wars tarzıyla birleştirilmiş.

{pagebreak::2}

Yapımda Jedi’lar Klon Askerleri olmak üzere iki farklı grubu kontrol ediyoruz. Ancak, bu karakterleri biz kendimiz seçemiyoruz. Oyun zamanı gelince karakterin kontrolünü bize veriyor. Clone Wars’da Anakin Skywalker, Obi-Wan Kenobi, Ahsoka Tano, Aayla Secura, Limura, Mace Windu, Plo Kloon ve Kit Fisto’yu kontrol ediyoruz. Klon‘lar ise bir birlerine benzedikleri için kimi kontrol ettiğimizin hiçbir anlamı yok.

Yapım çok etkileyici bir savaş sahnesiyle başlıyor. Anakin ve çırağı Ahsoka savaş alanında önlerini gelen her şeyi yok ederek ilerliyorlar. Bir süre sonra oyunun kontrolü bize geçiyor ve aslın fragmanların yanıltıcı olduğunu görüyoruz. Yapım platform aksiyon tarzına sahip. TPS tarzında bir aksiyon bekleyenler hayal kırıklığına uğrayacaklar.

Geçtiğimiz yıllarda çıkan ve iyi bir satış elde eden Lego Star Wars‘daki oynanış tarzı Republic Heroes‘da da kullanılmış. Etrafta zıplayıp hiç ölmüyoruz. Lego tarzını seven ama plastik grafiklerden hoşlanmayanlar için iyi bir tercih olabilir. Jedi karakterlerin ana silahı Işın Kılıçları.

Birçok Star Wars oyunun aksine bu sefer kılıçlarımızla düşmanları kesebiliyoruz. Bir droide vurduğumuz zaman onun ikiye bölündüğünü etkileyici bir animasyonla görüyoruz. Bu oyunun en büyük artılarından birisi olmuş. Klon Savaşları döneminde iyi karakterlerin oluşturduğu Galaktik Cumhuriyet ve kötülerin yönettiği Ayrılıkçı Hareket var. Biz Cumhuriyet‘i ve Klon ordusunu kontrol ediyoruz. Karşımızda ise matrak savaş droidleri var.

{pagebreak::3}

Animasyonlar ve grafik kalitesi oyunun en büyük artısı. Karakterlerin tasarımları diziyle birebir olmuş. Ara demoların kalitesi ve sürükleyiciliği sayesinde sanki yeni bir film ya da sezon izliyormuş havası yakalanıyor. Bir süre ara demo izledikten sonra aksiyon zamanı kontroller bize geçiyor.

Seslendirmeleri de dizideki dublajcılar üstlenmiş. Ülkemizde de popüler olan dizinin hayranları için bu özellikler çok çekici duruyor. Ancak ne yazık ki animasyon grafikleri nedeniyle oyunda çocuksu bir hava var gibi. Ne kadar ölsek de yolda karşılaştığımız checkpointler de dirilebiliyoruz.

Aslında bu ölümsüzlük sistemi oyundaki hataları gizlemek için yapılmış gibi. Republic Heroes‘un garip kamera sistemi yüzünden, dakika başı ölmek çok kolay. Platform oyunu olduğu için kameralar eski Sonic ve Mario tarzında ayarlanmış. Yani karakterlerimizi biraz uzaktan görüyoruz. Grafikleri ve detayları her ne kadar müthiş olsa da karakterleri uzaktan görünce bu özellikler fark edilmiyor.

{pagebreak::4}

Jedi‘lar Güç adlı mistik enerji sayesinde insanüstü şeyler yapabiliyorlar. Düşünerek eşyaları kımıldatabiliyorlar ya da çok çevik şekilde yüksek yerlere zıplayabiliyorlar. Dizi aslında bu atlama zıplama aksiyonu üzerine kurulu. Clone Wars: Republic Heroes‘da aynı mantığı kullanıyor. Borulardan, taşlardan ve her türlü engelden seri şekilde atlayarak yolumuzda ilerliyoruz.

İlk başta kontrollerin farklılığı yüzünden bu hareketlere alışmak çok zor. Ama bir kez alışınca da oyun gerçekten zevkli bir hal alıyor. Jedi‘lar zıplama atraksiyonları dışında Prince of Persia gibi hareketler de yapıyor. Duvardan yürüyor, borulara tutup akrobasi becerilerini sergiliyorlar.

Ayrıca robotların üzerine çıkarak onları kontrolünü ele geçirebiliyoruz. Yolumuz tıkandığı zaman bu özelliği kullanıp önümüzü açma fırsatımızda var. Jedi‘lar ayrıca Güç‘le düşmanlarını iterek savaşları kolay yoldan kazanabiliyor. Sonic ve Mario vari bir sistemle etraftan kendimize puan topluyoruz. Bu puanları kullanıp karakterlerimizi daha iyi savaşması için geliştiriyoruz.

{pagebreak::5}

Klon askerler ise standart olarak lazer tüfeklerini kullanıyor. Bunun dışında sağda solda bulduğumuz el bombası ve ağır silahlarla da savaşabiliyorlar. Tüm Klon‘ların sesleri aynı sadece karakterleri ve davranışlarıyla fark yaratıyorlar. Klon’ları kontrol etmek Jedi’lara kıyasla daha zor.


Çünkü oyunun yapısı önüne geleni kesmek olduğu için nişan alıp ateş etmeye çalışında kameralar şaşırabiliyor. Buna rağmen ağır silah güçleriyle birlikte Klon’ları yönetmek çok zevkli. Hem Jedi hem de Klon‘lar araçta kullanabiliyorlar. Araç yönetmek ise ayrı bir zevk.


Çocuklara ayrılan kısım karakterlerin şapka ve kask girmesiyle ve robotların dans etmesiyle devam etmiş. Ayrıca oyunda Star Wars‘u pek tanımayanlar için karakterlerden gemilere kadar her şeyi tanıtan geniş bir databank kısmı da var. Clone Wars: Republic Heroes kendine has özellikleriyle ya sevilecek ya da nefret edilecek bir yapım.

{pagebreak::6}

Eski platform oyunlarını özleyenlerin denemesi lazım. Evrenin hayranları zaten mutlaka oynayacaktır. Diziyi sevenler ise oynamayı becerebilirlerse çok büyük zevk alacaklar. Ancak yapımın aslında en büyük özelliği hem büyüklere hem de ufaklara hitap ediyor olması. Aileler oyunlardan dolayı çocuklarına yasak koymak yerine  bu tarz yapımları birlikte deneyip zevkli dakikalar yaşayabilir. Neredeyse yılın en beğenilen platform oyunu Trine ile yarışacak bir potansiyale sahipken Clone Wars adına güvenerek orta kararın üzerinde bir yapım olmuş.

10/6.8

:: Star Wars Clone Wars: Republic Heroes hakkındaki düşünceleriniz neler?