İnternet ve ağınız; İnternet Protokolü (IP) adresleriyle birbirine bağlıdır. İki tür IP adresi vardır: Statik IP ve dinamik IP. Bu makalede, “statik ve dinamik IP nedir, arasındaki farklar nelerdir” sorularının cevabına değindik.

h4

IP nedir?

Bir IP adresi, her cihaza atanan benzersiz bir sayıdır internet ağ adresidir. Tıpkı fiziksel ev adresinizin, insanların postalarınızı nereye göndereceklerini bilmelerine izin verdiği gibi, IP adresleri de bilgisayarları ve cihazları tanımlar ve birbirleriyle iletişim kurmalarına imkan tanır.

Dahili olarak, IP adresleri sayı olarak saklanır. İnternet, adres defteri olarak Etki Alanı Adı Sistemini (DNS) kullanır, böylece internette gezinmek ve ağınızdaki aygıtları adreslemek için sayılar yerine sözcükler (www.shiftdelete.net gibi) kullanabilirsiniz. Bugünlerde evinizdeki neredeyse elektronik her şeyin bir IP adresi olabilir.

Web tarayıcınıza bir URL yazdığınızda, o etki alanının IP adresini aramak için DNS kullanır. Örneğin, tarayıcınıza www.shiftdelete.net yazarsanız, DNS 77.234.41.52 dahil birkaç IP adresinden birini işler.

Statik IP adresi nedir?

Statik bir IP adresi, değişmeyen bir adrestir. Cihazınıza statik bir IP adresi atandığında, bu numara genellikle cihaz kullanımdan kaldırılıncaya veya ağ mimariniz değişene kadar aynı kalır. Statik IP adresleri genellikle sunucular veya diğer önemli ekipmanlar tarafından kullanılır.

Statik IP adresleri İnternet Servis Sağlayıcıları (ISS’ler) tarafından atanır. ISS’niz, hizmet sözleşmenizin niteliğine bağlı olarak size statik bir IP adresi tahsis edebilir.

Dinamik IP adresi nedir?

Adından da anlaşılacağı gibi, dinamik IP adresleri değişebilir. Dinamik adresler, gerektiğinde Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü (DHCP) sunucuları tarafından atanır.

Dinamik adresler kullanıyoruz, çünkü IPv4 internet dolaşımı için yeterli statik IP adresi sağlamıyor. Örneğin, bir otelin muhtemelen statik bir IP adresi vardır, ancak odalarındaki her bir aygıtın dinamik bir IP adresi olacaktır.

dinamik ip nedir

İnternette, evinize veya ofisinize ISS’nizin DHCP sunucusu tarafından dinamik bir IP adresi atanabilir. Ev veya iş ağınızda, cihazlarınız için dinamik IP adresi – kişisel bilgisayarlar, akıllı telefonlar, multimedya cihazları, tablet- muhtemelen ağ yönlendiriciniz tarafından atanır. Dinamik IP, tüketici ekipmanı tarafından kullanılan standarttır.

statik ip ve dinamik ip

Statik IP vs Dinamik IP arasındaki farklar: Benim için en iyisi hangisi?

Statik IP avantajları

Statik IP adresi kullanmanın sayısız avantajı vardır. Bu faydalar arasında:

– Daha iyi DNS desteği: Statik IP adreslerinin kurulumu ve yönetimi DNS sunucularıyla çok daha kolaydır.

– Sunucu barındırma: Bir web sunucusu, e-posta sunucusu veya başka türden bir sunucu barındırıyorsanız, statik bir IP adresine sahip olmak, müşterilerin sizi DNS aracılığıyla bulmasını kolaylaştırır. Pratik olarak, bu, müşterilerin statik bir IP adresleri varsa web sitelerinize ve hizmetlerinize ulaşmasının daha hızlı olacağı anlamına gelir.

– Rahat uzaktan erişim: Statik bir IP adresi, bir Sanal Özel Ağ (VPN) veya diğer uzaktan erişim programları kullanarak uzaktan çalışmayı kolaylaştırır.

– Daha güvenilir iletişim: Statik IP adresleri, telekonferans veya diğer sesli ve görüntülü iletişimler için İnternet Üzerinden Ses Protokolünü (VoIP) kullanmayı kolaylaştırır.

– Daha güvenilir coğrafi konum hizmetleri: Statik bir IP adresiyle, hizmetler IP adresini fiziksel konumuyla eşleştirebilir. Örneğin, statik IP adresli yerel bir hava durumu hizmeti kullanıyorsanız, sonraki şehir için gereken hava durumu raporu yerine ihtiyacınız olan hava durumu raporunu alma olasılığınız daha yüksektir.

statik ip nedir

Statik IP dezavantajları

Statik bir IP adresi tüm durumlar için ideal değildir.

– Statik IP’ler daha saldırıya açıktır : Statik IP adresiyle, bilgisayar korsanları sunucunuzun internette tam olarak nerede olduğunu bilir. Bu onlara saldırmalarını kolaylaştırır.

– Daha yüksek maliyet: ISS’ler, özellikle tüketici ISP planlarında, statik IP adresleri için genellikle daha fazla ücret alır.

– Gerçek dünyadaki güvenlik kaygıları: Doğru ağ araçlarına sahip olan herkes sizin ve bilgisayarlarınızın nerede olduğunu bulabilir.

Dinamik IP avantajları

Dinamik IP adreslerinin yönetimi, statik IP adreslerinden daha kolay ve daha ucuzdur.

– Kolay, otomatik yapılandırma: Dinamik bir IP adresiyle DHCP sunucusu, cihaza bir sonraki kullanılabilir IP adresini otomatik olarak atar.

– Daha düşük ücretler: Genellikle, dinamik bir IP adresi kullanarak ek ücretten tasarruf edersiniz.

– Sınırsız IP adresleme: Dinamik adresler, IP adreslerini yeniden kullanmanıza izin verir. Bir ağ içinde, cihazlarınız gerektiğinde yeni bir dinamik IP adresiyle otomatik olarak yapılandırılır. Örneğin, eve yeni bir bilgisayar getirirseniz eskisini manuel olarak silmeniz veya ona bir numara atamanız gerekmez; ağ veya yönlendirici bununla ilgilenir. Bu, iki bilgisayar aynı IP adresini kullanmaya çalıştığında kafa karıştırıcı çakışmaları önler.

– Potansiyel olarak daha iyi güvenlik: Dinamik bir IP adresi ile, potansiyel bir saldırganın ağa bağlı ekipmanınızı hedeflemesi daha zordur. Ağ adresinizi bir VPN ile gizleyerek de güvenliğinize katkıda bulunabilirsiniz.

– Daha iyi fiziksel güvenlik: Doğru ağ araçlarına sahip olanlar için tam olarak nerede bulunduğunuzu bulmak çok daha zordur.

statik ip nedir

Dinamik IP dezavantajları

Dinamik IP adresleri tüm durumlar için ideal değildir. Web veya e-posta gibi internete yönelik hizmetler için iyi çalışmazlar.

– Barındırılan hizmetler için iyi çalışma olasılığı düşük: Bir web sitesi, e-posta sunucusu vb. barındırmayı planlıyorsanız, dinamik bir IP adresi kullanmak zahmetli olabilir. Adres sürekli değiştiğinden DNS dinamik IP adresleriyle iyi çalışmaz. Bu sorunu çözen Dinamik DNS servisleri vardır; ancak, oldukça masraflı ve karmaşıktır.

– Uzaktan erişimi sınırlayabilir: Uzaktan erişim yazılımınıza bağlı olarak, dinamik bir IP adresi kullanıyorsanız programınız bağlanmada sorun yaşayabilir.

– Potansiyel olarak daha fazla kesinti süresi: Sık olmamakla birlikte, bazen ISS’niz size dinamik bir IP adresi atayamaz. Bu, internet bağlantınızı kesintiye uğratabilir. Bireysel bir tüketici için bu geçici bir rahatsızlıktır. Şirket web sitenizi çevrimdışı duruma düşürürse bu çok daha büyük bir sorundur.

– Daha az doğru coğrafi konum: Dinamik bir IP adresi, coğrafi konum hizmetlerinin başarısız olmasına neden olabilir.

Genellikle statik IP adresleri, kendi web sitelerini ve internet hizmetlerini barındıran işletmeler için en iyisidir. Statik IP adresleri, uzaktan çalışanların bir VPN aracılığıyla işe giriş yapması durumunda da iyi çalışır.

Dinamik IP adresleri çoğu tüketici için genellikle uygundur. Daha ucuzdur ve tipik olarak biraz daha az güvenlik riski oluştururlar.

Statik IP nedir? rehberimizde IP kavramı ve türlerinin ayrıntılarına değindik. Siz hangi IP türünü kullanıyorsunuz? Ve neden tercih ediyorsunuz? Yorumlarda belirtiniz.