Dövüş oyunlarını seven sevmeyen herkesin elbet bir kez olsun denediği Street Fighter serisinin son oyunu bugün çıkışını gerçekleştirdi. 29 yıldır bizimle beraber olan Street Fighter serisinin tarihine, gelişimine ve getirdiği yeniliklere bu yazımızda göz atacağız.
“Geride dur tuşları deneyeceğim” sözünün çıkış noktası olması muhtemel olan Street Fighter serisi 29 yıldır bıkmadan usanmadan bizlere daha iyi bir oyun sunmaya çalışıyor.
Bugüne kadar 28 adet oyun ve 8 adet film ile gönüllerimizi fethetmeyi başardı. Tek tek çıkan güncellemelere değil, serinin geneline göz atarak sizi de sıkmamayı hedefliyoruz. Ryu ve Ken ikilisini bizimle tanıştıran efsane serinin başlangıcına, yeniliklerine ve görsel gelişimine tanık olmaya hazırlanın.
{pagebreak::1}
Street Fighter (1987)
Takashi Nishiyama ve Hiroshi Matsumoto’nun tasarımları ile hayat bulan ilk Street Fighter oyunu arcade konsollarda hayatına başladı. Aldığı birçok ödül ile kendini kanıtlamış olan dövüş ustası Ryu ve Amerikalı düşmanı Ken serinin ilk oyunundan itibaren bitmek bilmeyen karşılaşmalarına başladı.
Son derece basit bir oynanışa sahip olan oyunda efsane Hadouken, Shoryuken ve Tatsumaki Senpukyaku özel saldırıları da yer alıyordu.
İlk göz ağrısı olan Street Fighter, arcade konsollarda beklediği başarıyı yakalayamasa da ilerleyen yıllarda PC, PlayStation 2 ve Xbox’a uyarlanarak oyunculara nostalji dolu anlar yaşattı.
{pagebreak::2}
Street Fighter II (1991)
1991 yılında çıkan Street Fighter II: The World Warrior oyunu serinin ilk devam oyunu olma özelliğini taşıyor. Capcom 1989 yılında çıkarılan Final Fight oyunu başarıya ulaşamayınca Capcom dövüş oyunlarında başarıya ulaşmasının tek çözümünün Street Fighter olduğunu bu oyun ile anladı. Capcom’un arcade konsollar için ürettiği CP System donanımının ilk oyunlarından birisi de Street Fighter II’dir.
İlk oyundaki yalın oynanışa bir son veren Street Fighter II, her karakterin 30 civarı saldırı ve savunma hareketinin olmasının yanı sıra en az ikişer tane özel saldırısının olması ile bir devrim yarattı. Oynanabilir karakterler arasında ise Ryu, Ken, Honda, Blanka,Guile, Chun-Li, Dhalsim ve Zangief yer aldı.
Street Fighter II’nin Japon versiyonunda boss olarak yer alan siyahı bir Amerikalı boksör ortalığı karıştırdı. Söz konusu karakter Mike Tyson’ın oyuna uyarlanmış haliydi. Capcom Mike Tyson’a benzerliği yüzünden dava açılmasın diye oyunun dünya çapındaki versiyonunda isim değişikliğine gitti. Günümüzde Balrog olarak adlandırılıyor.
Street Fighter II o kadar çok sevildi ki şirkete 1.5 milyar dolar kazandırdı. Parayı 2016 değerlerinde düşünürsek 2.61 milyar dolardan bahsediyoruz. Hayran kitleleri oluşturarak elinde jeton saatlerce sıra bekleyen gençlerin yaşam kaynağı haline gelen seri dünya çapında ün yaptı.
Street Figher II’nin ilk güncellemesi olan Street Fighter II: Champions oyuncular bosslar ile oynamaya ve karşılıklı aynı karakteri almaya başladı. Daha sonra oyuna gelen Street Fighter II Turbo: Hyper Fighting, Super Street Fighter II: The New Challengers ve Super Street Fighter II Turbo ile oyunun grafikleri, arka planı, müzikleri, karakter modellemelerinde güncelleştirmeler yapıldı.
Yeni eklenen oynanabilir karakterler, hızlandırılmış oynanış ve yeni kombolar oyunun tadını bambaşka seviyelere taşıdı. Super Combo ile bu güncellemeler sayesinde tanıştık.
Gelen güncellemelerin ardından arcade konsolların tuşları bozuldu, her tuşa rastgele basan tipler yenilgiyle evlerine döndü, bütün paralar jetonlara harcandı, turnuvalar düzenlendi, mahallenin en iyilerine ilah gözüyle bakıldı ve daha nice olay….
Capcom artık atari salonlarında harcanan gençleri evlere hapsetmeyi düşünerek orijinal Street Fighter II’yi Super Nintendo Entertainment System(SNES)’a taşıdı. İleriki yıllarda ilk oyuna yapıldığı gibi oyun PC, PlayStation ve Sega konsollarına uyarlandı.
Street Fighter serisinin hayranları artık her 6 ayda bir çıkan güncellemelerden bıkmış, serinin üçüncü oyununu bekler olmuştu. Peki Capcom ne yaptı? Street Fighter Alpha serisini piyasaya sürmeye başladı.
{pagebreak::3}
Street Fighter Alpha (1995)
Capcom yeni Alpha serisi ile Street Fighter 1 ve Street Fighter 2 arasında geçen olayları anlatmayı hedefledi. Street Fighter Alpha: Dream Warriors Dreams ile çok daha farklı grafikler ve yenilenmiş Super Combo sistemini getirdi. Super Combo’da artık 3 bar mevcuttu. Alpha Counter ve Chain Combo’lar sayesinde bar doluyor ve bitirici hamlemizi yapabiliyorduk. 3D oyunlara da bir adım daha yaklaşıldı.
Devam oyunu olan Alpha 2 yeni oynanabilir karakterler getirdi ve ev konsollarına Street Fighter Alpha 2 Gold olarak uyarlandı.
Üçüncü ve son Alpha oyunu Street Fighter Alpha 3 1998’de çıkışını gerçekleştirerek yeni dövüş stilleriyle beraber oynanabilir karakter sayısını 28’e kadar yükseltti. Orijinal serinin başarısının yanından bile geçememesi de cabası.
Aradan geçen Street Fighter EX ve Capcom’un diğer dövüş oyunları ile yaptığı ortak oyunlar seri adına maalesef pek bir şey katmadı. Zira söz konusu Marvel vs. Capcom, Capcom vs. SNK gibi oyunlar daha çok şirket isimlerini kullanarak reklama dayalı bir politika izledi. Elbette hepsinin ayrı güzelliği vardı. Farklı evrenleri kullanmak oyunculara yeni deneyimler sundu ama seri adına bir gelişim söz konusu değildi.
{pagebreak::4}
Street Fighter III (1997)
Sonunda beklenen an geldi ve 1997 yılında serinin yeni oyunu piyasaya çıktı. Ryu ve Ken’in yine başrolde olduğu oyunun en büyük yeniliği 3D görüntüye sahip olup 2 boyutlu oynanışa sahip olmasıydı. Capcom Street Fighter’ın ilk oyunundan sonra bir kez daha büyük ses getirmişti.
Ryu ve Ken adını daha çok duyar olmuştuk. Fakat büyük bir sorun vardı ki oyundaki ikonik karakterler sadece Ryu ve Ken’di. Street Fighter EX’te ikonik karakterleri kaldırmak gibi büyük bir hataya imza atan Capcom seriyi toparlamaya çalışır.
Üçüncü oyunu Street Fighter III: 2nd Impact, Street Fighter III: 3rd Strike takip etti. Street Fighter Anniversary Collection adı altında PlayStation 2 ve Xbox’ta da yerini aldı.
{pagebreak::5}
Street Fighter IV (2008)
Yıl 2007. Street Fighter III: 3rd Strike üzerinden neredeyse 8 yıl geçmiş. Gözler Capcom’da. Londra’da oyunun resmi olarak duyurusu yapıldı. Herkes heyecanlı, stresli, akıllarda nostaljik günler, harcanan jetonlar, INSERT COIN yazıları zihinlere kazanmış…. Capcom öldüğü düşünülmeye başlanan seriyi canlandırdı ve yepyeni bir oyun sundu.
Hikaye olarak Street Fighter II ve III arasında geçen oyun teknolojinin nimetlerinden yararlanmasını bilmiş ve yepyeni grafikler, oynanış, müzikler ve daha nice içerik ile gönülleri fethetmeyi başarmıştı. Ultra Combo yapınca sevinç çığlıkları atmak normal bir iş haline gelmişti. PlayStation kafeler “abi street fighter var mı” diyen gençlerle dolmuş ve bir nesil efsanenin küllerinden doğuşuna tanıklık etmişti.
2009’da Super Street Fighter IV ile oyuna Hakan karakteri eklenmiş, Türk oyuncuların favorisi olmuştu. Devamında gelen Ultra Street Fighter ile eski karakterler de nostaljik havadan kurtulup yenilenmiş haliyle dövüşe katıldılar.
#video_11109#
Eski ve yeni konsollarda çıkışını gerçekleştiren oyun serinin kurtuluşu olmuş, yeni bir oyunun habercisi niteliği taşımaya başlamıştı.
{pagebreak::6}
Street Fighter V (2016)
Şirketteki fırlama bir çalışanın 2019’a kadar bekleyelim planı gerçekleşseydi bugün Street Fighter 5’in çıkışını değil de “Acaba gelecek mi?” sorularıyla boğuşuyor olacaktık. Ücretsiz olacak tartışmalarını da atlatan Street Fighter 5’in pay-to-win durumuna gelmemesi adına bu plandan da vazgeçildi.
Ken yenilendi, yeni modlar tanıtıldı, grafik ve oynanışta iyileştirmelere gidildi ve karakterlerin hikayelerine tek tek göz atıldı. İnceleme notları daha yeni verilmiş iken en iyisi oyunu birebir denemek olacaktı. Böyle efsanevi bir serinin yeni oyununu kaçırmak ayıptır.
boş şeylerle uğraşma fatih efendi
En iyisi street fighter II" du. 2 buçuk diyorduk 🙂 gerisi saçma sapandı
Ex plus versiyonu harikaydı atari salonunda 1.cilige isim yazdırdım 2 sene falan geçen olmamıştı daha sonra geçmişlerdi 3. Luge geriledim öyle kaldı devil ryu
Street Fighter 2 ataride oynadığım günler aklıma geldi 🙂
Streetfighter v karakter listesi ve hikayesi bile olmayan berbat bir Oyun. Olan benim €58 oldu…
Hey gidi günler hey. Az okulu asmadık bu oyun için, az sıra beklemedik acemileri oynarken. Yeri geldi çokça söyledik sıradaki gelsin. perfectlerle oyunu bitirip yaratanlar ( oyunun yapımcılarını görmek) vs vs vs …
Hepsi atari salonlarına gömüldü. Konsolda tadı olmuyo …
son 2 nesilde iyi gelişmiş….
Eskiden Nintendo da oynardım. O tadı hiçbir dövüş oyunu veremedi. Bugün ps4 için alıcam umarım değer
Oğlancı mısın acaba
1991 efsanesinin üzerine koyamadılar hiçbir zaman.
Ah cammy ahh
Köstek olucanıza destek olun araştırmış bilgilendirmiş.Eline sağlık
Akuma?
Ex serisine benzer bir seri yapsalar iyi olur
Bu oyunu da çıktığı zaman 59.99$'a satıyorlar GTA V'i de Ne saçma bi müşteri kitlesi var bu piyasanın böyle anlayamıyorum ben. Herkesin malı değerinde satılmalı. Ben bu tür hiç gelişmeyen 7-8 sene önceki grafiklerle oyun yapıp bizim tarzımız bu kanka diye geçiştiren hiç bir oyuna şu ana kadar çıkış fiyatını vermedim. Yılbaşı vs bi indirimde %60-70 filan olursa belki alırım.
yenı nesıl oyuncuların el kabılıyetı yok sadce futbol oynuyorlar o yuzden bu oyunlar efsane kaldı ve arcade makınalarının ulkemızden gıdısı yuzunden
türkiyede en çok oynanan ve sevileni street fighter II' tu. (ikibuçuk) denilirdi. asıl bilenen oydu. ondan hiç bahsedilmemesi, konuyu yazan arkadaşın duruma vakıf olmadığını gösterir. 2'de seçilemeyen balrog vega sagat ve m.bison karakterleri seçilmeye başlamıştır. ayrıca hareketler daha kolay ve çabuk yapılabiliyordu. seçtiğiniz oyuncu rakip olarak karşınıza çıkıyordu. ayrıca karakter rengi değiştirme ilk bu versiyonundaydı. vs….
belkide dünyada gelmiş geçmiş en iyi oyun street fighter 2 champion edition dur. o oyunups ye yukledim marangozdan gidip kol yaptıracam benim gibi iyi oyuncu arkadaşlarımla oynayacam (yaşım 40) yi oyuncular ile bu oyun güzel oynanır.
Street fighther ex plus alpha pc versiyon bilen varsa linkini paylaşsın 3 haftadır arıyorum bulamadım gezmediğim site kalmadı herkez diyor şu bu ama linkiyok