Lityum iyon bataryalar, günümüzün en çok kullanılan bataryaları olarak öne çıksa da uzun ömürlülükleri ve tehlikeleri ile bir nevi sınıfta kalıyorlar diyebiliriz. Tüm bu sorunları çözmek üzere yeni batarya teknolojileri üzerine birçok çalışma yapılıyor. Bu çalışmalardan birisi de Harvard Üniversitesi’nden gelmiş durumda.
Toksik olmayan ve uzun ömürlü batarya teknolojisi
Başta da belirttiğimiz gibi birçok çalışma yürütülüyor ancak bazılarının gerçeğe dönüştürülmesi oldukça zorluyken, bazılarının da uzun ve pahalı bir bilimsel araştırma sürecine ihtiyacı bulunuyor.
Harvard Üniversitesi’nden bilim insanları ise farklı bir batarya teknolojisinin geliştirilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Buna göre, yeni batarya prototipinde toksik bulunmuyor ve şu an piyasada olan lityum iyon çözümlerine göre ciddi anlamda dayanıklılar.
Akış bataryası adı verilen bu teknoloji, pH su çözümü içerisindeki organik moleküller tabanlı olarak geliştirilmiş. En az 10 yıl dayanıklılığa sahip olduğu ifade edilen bataryalar, günümüz batarya teknolojilerine göre ciddi bir ilerlemeye işaret ediyor.
Daha önce de akış bataryaları geliştirilmişti ancak bu son prototip, seleflerindeki tasarım hatalarından ders alınarak geliştirilmiş. Örneğin, kullanım sonucu kapasite bozulması gibi sorunlar bu bataryalarda bulunmuyor. Bu sorunun ortadan kaldırılması içinse elektrolit çözümlerindeki moleküllerin yapıları düzenlenmiş ve moleküller suda çözünür hale getirilmiş. Böylece bataryalar, korozif hale gelmeyen ve üretimi ucuz olarak üretilebilecek. Bu anlamda bataryaların rüzgar ve güneş enerjisi depolama yeteneğiyle endüstriyel kullanım için tercih sebebi olabileceğini de söylemek mümkün. Tabii ki bu teknolojisinin gerçek hayatta ne zaman yaygınlaşacağı şu an için kestirilemiyor.
Bakalım lityum iyon bataryalar, yerlerini tamamen ne zaman yeni batarya teknolojilerine bırakacaklar?
:: Yeni batarya teknolojilerinin ne zaman yaygınlaşacağını düşünüyorsunuz?
her ay yeni batarya çıkıyo 10yıldır lipo lion piller yetet artk
Ticari olmayan hiç bir icad yürümez bu zamanda haber olarak kalır gibi.
Yani artık yenilikler olması lazım batarya dışında herşey gelişme içerisinde
Bize zor gelir bu teknoloji
BAkalım kardeşim
Bataryanın üretilmiş olması onun ticari olması anlamına gelmiyor.kalite testleri,sertifikasyon derken en az 6/7 yıl.istiyor.ticari olarak üretip.uretilmeyecegide belli değil zaten.
10 yıldan fazladır batarya haberleri görüyürouz.Artık marsa gidecek teknoloji var ama bir batarya geliştirmek için yok.
Helal olsun. Bu haberi okudum ne kadar mutlu oldum anlatamam. Uzun zaman once gene bu sitede karbon bazli bataryalarin tekedilmesi, yeni ve cevreci bir sistem olusturulmasi ile ilgili bir yorum paylasmistim. Ama adamlar zaten calisiyorlarmis. Hayirlisiyla elektrikli otomobillere de geldi mi bi sistem, cevremiz daha da guzel olacak.
yıllardır bu yeni batarya teknolojileri ile ilgili haberler çıkar en ufak bir iyileştirme olmadı