Japonya’nın önemli eğitim kurumlarından Kyoto Üniversitesi, süper bilgisayarlarında yaşanan bir teknik arıza nedeniyle tam 77 TB (yaklaşık 77000 GB) boyutunda veri kaybetti. Üniversite yayınladığı resmi duyuru ile, süper bilgisayar sisteminin üreticisi olan ABD’li teknoloji devi Hewlett-Packard (HP) kaynaklı bir dosya sistemi arızası yaşandığı bilgisini paylaştı. Konuyla ilgili HP açıklama yaptı ve sorunun sebebiyle alakalı rapor paylaştı.

Tesla, en güçlü beşinci süper bilgisayarı tanıttı

Tesla, en güçlü beşinci süper bilgisayarı tanıttı

Tesla süper bilgisayarı Dojo öncesinde yeni bir ürününü tanıttı. Cihaz, otonom sürüş teknolojilerine katkı sağlamak için geliştirildi.

Süper bilgisayar, üniversitenin 34 milyon dosyasını sildi

Kyoto Üniversitesi web sayfasından yaptığı açıklamada, söz konusu veri kaybının 3 Aralık’tan itibaren kaydedilen dosyaları etkilediğini belirtti. Ayrıca arızanın 14-16 Aralık arası, ‘Hewlett-Packard Japonya’ tarafından üretilen süper bilgisayar sisteminde çalışmakta olan yedekleme programından kaynaklı olduğunu açıkladı.

Dosya sistemindeki (/LARGE0) 34 milyon dosyanın yanlışlıkla silindiğini kaydeden üniversite yönetimi, “Verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı içtenlikle özür dileriz. Gelecekte böyle bir durumun tekrarlanmaması için çalışmaya devam edeceğiz. Anlayışınız için teşekkür ederiz.” ifadelerine yer verdi.

HP özür diledi

Hewlett-Packard (HP), Kyoto Üniversitesi’ne veri kaybıyla alakalı rapor gönderdi. Veri kaybının, süper bilgisayarın Lustre dosya sisteminde yaşanan teknik arıza sonucu meydana geldiğini açıkladı. Hatanın kendilerinden kaynaklı olduğunu da söyleyen şirket, “Yaşadığınız rahatsızlıktan ötürü içtenlikle özür dileriz” diyerek şunları kaydetti:

Dosya kaybının yüzde 100 bizim sorumluluğumuzda olduğuna inanıyoruz. Ayrıca dosyalarını kaybeden kullanıcıların tazminat hakkını da savunuyoruz. Bu durumu telafi etmek için elimizden gelenin en iyisini yapacağımızdan emin olabilirsiniz. Gelecekte, sistemde çalışan programları tam olarak doğrulayacağız ve bunların etkisinin boyutunu inceleyeceğiz. Benzer arızaların meydana gelmemesi için iyileştirmeler yapacağız.

Peki ya sizler bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı aşağıdaki alana yazmayı unutmayın.