Günümüz teknolojisi, gelişmenin önünde duran bazı engelleri barındırıyor. Dün ise Güney Kore’de teknolojiye çağ atlatacak yeni bir keşif yapıldı. Öyle ki proje ekibinin Nobel Ödülü almasına şimdiden kesin gözüyle bakılıyor. İşte bu ekip tarafından geliştirilen LK-99 adlı süper iletken malzemenin özellikleri ve teknolojide çağ atlamamızı sağlayacak önemi…
LK-99: 21. yüzyılın mucizesi!
Güney Kore’de 6 kişilik bir ekip (Fizik profesörleri) alışageldiğimiz gibi -273 derecede değil, oda sıcaklığında süper iletkenliğe ulaşmayı başaran kurşun apatit kristal yapısına sahip LK-99 isimli bir malzemeyi geliştirmeyi başardı. Gelecek birkaç yıl içerisinde hızla hayatımızın her alanına yayılması beklenen LK-99, teknolojide çağ atlamamızı sağlayacak.
Konuyla ilgili @hrrcnes isimli Twitter kullanıcısı, yaptığı paylaşımda bu malzemenin önemini, gelecekte nerelerde kullanılacağını ve teknolojide hangi alanlarda ilerleme sağlanmasının önünü açacağını net bir şekilde söylüyor.
Yapay zeka ev işlerinize de yardım edecek! Google, yeni teknolojisini tanıttı
Google, Robotics Transformer 2'nin (RT-2) türünün tek örneği olan vizyon-dil-eylem (VLA) modeli ile eğitildiğini açıkladı.“Dün, insanlığın son zamanlardaki en büyük keşfine şahit olduk. Kurşun apatit kristal yapısına sahip LK-99 adlı bu malzeme, oda sıcaklığında süper iletkenliğe ulaşmayı başardı. Neden bu kadar önemli olduğunu anlattım:
- Yalnızca Türkiye’de her yıl tahmini olarak 18-24 milyar kWh elektrik, iletim ve dağıtım kayıpları nedeniyle boşa gidiyor. Bu, 7/24 çalışan 3 adet Akkuyu Nükleer Santrali reaktörüne eşdeğer. Süper iletkenlik, yüksek gerilim ve akımlarda kayıpsız elektrik iletimi sağlar.
- Araştırmacılara göre, LK-99 maddesi son derece basit laboratuar ekipmanları ile yaklaşık 34 saatte hazırlanabiliyor. Bu, çok kolay bir şekilde ölçeklenebileceği anlamına geliyor.
- Kuantum bilgisayarlar, kubitlerde tutarlılığı korumak için süper iletkenler kullanır. Oda sıcaklığındaki ve basınçtaki ufak değişiklikler, bilgisayarların bozulmasına neden olabilir. Ancak LK-99 sayesinde artık kuantum bilgisayar herkes tarafından kullanılabilir olacak.
- Elektrikli araçların bataryaları ısınmadan dolayı çok çabuk tükeniyor. Süper iletkenler ile batarya ısınmasının önüne geçilecek. Elektrikli araçların menzilleri artacak ve şarj süreleri azalacak.
- Aynı şey telefonlar ve bilgisayarlarımız için de geçerli. Artık süper iletkenler sayesinde 0 direnç kaybı olacağı için telefonunuz ısınmayacak ve bilgisayarlarınızdaki soğutma fanlarına ihtiyacınız kalmayacak.
- Süper iletkenler, güçlü manyetik alanlar oluşturabilir. Bu, MR gibi tıbbi görüntüleme teknolojilerinin kalitesini ve hassasiyetini önemli ölçüde artırabilir. Bu, artık MR cihazlarının daha hassas ve daha ulaşılabilir olacağı anlamına geliyor.
- Oda sıcaklığındaki süper iletkenler sayesinde hava sürtünmesi olmadan nesneleri taşıyabilen manyetik levitasyon sistemleri gelişecek ve yaygınlaşacak. LK-99, hızlı trenler ve diğer taşımacılık sistemlerinin etkinliğini ve hızının artırmasına yol açacak.
- Muhtemelen bu yılın Nobel fizik ödülü kazananı olacak olan bu yeni teknoloji, ayrıca elektrikli uçaklar, daha etkili rüzgar türbinleri, daha verimli güneş panelleri gibi akıllara gelmeyen birçok yenilikçi uygulamayı mümkün kılabilme potansiyeline de sahip.“
Not: Araştırmayı konu alan makaleye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Fizik profesörü olmadığım için konunun uzmanı değilim. Floodu yapan arkadaş teknik terimlere girmeden gayet güzel açıklamış. Biz de kendisini kaynak vererek paylaştık. Bazı kendi yazmış gibi gösterebilmek için ufak değişiklikler yapan siteler gibi emek hırsızlığı yapmadık.
Akım karşısında ısınmayan metal, benim anladığım kadarıyla. Bu da ısıdan kaynaklı enerji kaybını sıfıra indiriyor.
Vaaaavvvv bu inanılmaz bir buluş olmuş biraz geç kalınsa da sabırsızlıkla hayatımıza yarar sağlamasını bekliyorum
Bim de satılır mı? Maliyeti ne olur?
👏👏
Manyak bir keşif olmuş ya. Düşünsenize; Hiç ısınmayan bir bilgisayar veya telefon… Efsane bir şey bu 😍
Bu tarz çok haber gördü pratik hayatta ya karşılığı yok yada çok sınırlı oldu.Her yıl kansere çare çıkar uçan otomobil çıkar,ışınlanma vb
Fiyatı ne olacak gelecekse eğer bu teknoloji Türkiye’ye belki 200 yıl sonra gelir bi 200 yılda da anca yerleşir o kadar hattın değişmesi ne demek bi hayal edin Türkiye’de ki bütün elektrik hatlarının değişmesi demek evlerde ki hatların çok çok uzun bi süre lazım ayrıca maliyet
Bunu evde kullanma filan diyen arkadaşlar var çok maliyetli olur ev tesisatında kullanamazsınız ama enerji nakil hatlarındaki kayıplar gitse tek başına bu bile yeter
Maddenin üretim aşaması ne kadar kolaysa o kadar hızlı geniş alanlarda normal hayata ve efektif bir şeklide kullanılır bence önemli olan enerji nakil ve enerji üretimde olduğu kadar batarya sistemlerinde enerji depolama ve sevk sistemlerinde kullanılması mükemmel sonuçlar doğuracaktır konu dışı olacak ama gelecekteki para biriminin enerji ile ölçülmesi söz konusu olacaktır diye düşünüyorum.
bu da fos çıkan süper iletkenler ordusuna katıldı