Sürücüsüz otomobiller konusunda Google öncü oldu ama iş çığırından çıktı ve her ülkeden örnekler piyasaya giriyor. Yılın ilk haftasında Las Vegas‘ta yapılacak olan CES fuarında onlarca şirket, sürücüsüz otomobiller konusunda yarışacak.

Biz “sürücüsüz otomobil” diyoruz ama yabancılar “self driving car” yani “kendi kendine süren araba” anlamına gelen bir tanım kullanıyor. İşin felsefesini kavramak için bu tanım önemli. Çünkü yeni oluşmakta olan sektör sadece arabaları değil, kendinden sürücünün oluşturacağı ortamı, alanı ve etkileyeceği yüzlerce cihazı ilgilendiriyor.

Çinliler de piyasaya girdi

Dünyanın önde gelen markaları sürücüsüz araba yapar da Çinliler boş durur mu? Geçen hafta Çinli Baidu, BMW ile birlikte sürücüsüz Pekin yakılarında arabalarını test ettiler. Muhtemel ki onlar da Las Vegas öncesi kendilerinden bahsettirme ihtiyacı hissettiler.

Aslında şimdiden kim ne derse, pek kulak asmayın. Üç hafta sonra her birinin yapabileceği ve ne yaptığı belli olacak.

Las Vegas’taki CES fuarı yanı Tüketici Elektroniği Şovu (Fuarı), mobil ürünlerle dünyada nam salmaya başladı. Mobil şirketler, burada büyük şovlar sergileyip mesajlarını veriyor. Ne yazık ki bu fuarda kendimizden söz ettirecek bir ürünümüz yok.

15-12/14/surucusuz.jpg

CES son iki yıldır, giyilebilir ürünler ve akıllı cihazlar konusunda en önemli sergi yeri haline geldi. Aynı şekilde geçen yıl birkaç marka elektrikli araçlarını burada sergileme fırsatı buldu.

Artık elektrikli araçlar yerine sürücüsüz olanları kendinden bahsettirecek. Çünkü, Tesla’nın birkaç ay önce yaptığı gibi, bir güncelleme ile hepsi sürücüsüz araç olabilecek şekilde üretiliyor.

Her araç sürücüsüz olabilecek!

Bunda, Google’ın yaptığı testlerin büyük rolü olduğu söylenebilir. Aynı şekilde, ScanLab projelerinden biri olan LIDAR ile her araç sürücüsüz hale gelebilir. Bunun için de öyle büyük paralar  ödemeniz gerekmiyor. 75 bin dolar değerinde cihazı alarak, otomobilinizi sürücüsüz yapabilirsiniz.

Haliyle bu prototip fiyatı oluyor. Eğer LIDAR bunu seri üretime sokabilirse, her biri 500 doların altına inebilecek.

Beş yıl içinde, akıllı sensörler olarak tanımlayabileceğimiz bu cihazı, seri üretimle 100 doların altına bile indirebileceklerini öngörüyorlar.

Bunun seri üretimini kimin yapacağına haliyle ScanLab karar verecek. Sürücüsüz otomobiller konusunda sessiz bir yarış bütün hızıyla sürüyor. Dün arkadaşımız Hakki Alkan, elektrikli arabaların öncüsü Tesla’ya yeni bir rakip geldiğini yazdı. Gerçekten de Faraday Future şirketi, hummalı bir çalışma içinde ve Las Vegas’ta en çok konuşulacak şirket olacağının işaretlerini veriyor.

Tesla’nın 5 önemli teknik yöneticinin yanı sıra BMW’den de transfer yapan Faraday Future ekibine en son Airbnb’nin kurucusu Brian Chesky‘i de dahil etti. Airbnb şirketi, tatile çıkacaklara bütün dünyada alternatif konaklama imkanları sunan, ilginç bir şirket.

Las Vegas’ın kuzeyinde 3 bin dönüm alana fabrika kuran Faraday Future, “Oyunun kurallarını değiştireceğiz” diyerek projesini hazine gibi saklıyor. Ancak vizyonlarına bakacak olursak, sadece otomobille ilgilenmiyorlar. Anlaşılan bir tedarik şirketi de olacaklar. Çünkü etkileşimle ve anlık paylaşımlı bir çevreden söz ediyorlar.

Ekip madem Tesla’dan geldi, öyleyse Tesla’dan daha ileri bir teknoloji ortaya koymadıkları takdirde, ilk sunumda şanslarını kaybederler.

Karayollarına mesaj var!

Eğer sürücüsüz otomobiller deyince ortamdan bahsetmek büyük önem taşıyor. Eğer karayollarınız, bu araçlar için hazır değilse, buna yönelik doğru bir navigasyon yazılımı yoksa dünyanın en iyi teknolojisi ancak ilk köşeye kadar gidebilir.

Bence her ülke olduğu gibi Türkiye yolları da bundan böyle akıllı cihazlar ve sürücüsüz otomobillere uygun olacak şekilde ihale edilmeli ve yapılandırılmalı. Aksi takdirde, ileride akıl almaz kamu yükü doğacaktır.

Trafik işareti, yol çizgileri, geçiş platformları, yol kenarı bilboardlar, ikmal istasyonları, kamu binaları ve kamuya açık alanlar gibi yüzlerce cihaz, nesne akıllanmasa gerekiyor ve bilgileri araçlara tanımlanması gerekiyor.

İşin bir diğer boyutu da otomobil içindeki yolculara yönelik olacak. Eğer yolcular, aracın sürüşü ve yol durumuyla ilgilenmeyecekse, yolculuğunu nasıl değerlendirecek? Tablet, müzik, navigasyon, interaktif iletişim platformları hizmete girmelidir.

İşte CES 2016 buna da cevap veren onlarca şirketin kendini anlatma fırsatı bulacağı bir yer olacak.

Peki, Las Vegas CES 2016 Las Vegas’ta hangi markalar ve şirketler yer alacak?

Geleneksel markaların sürücüsüz otomobiller konusunda ne yaptığına gelmeden önce, en taze haberlere dikkat çekelim…

Akıllı telefonlar ile Apple’a rakip olduğunu gösteren Samsung, sürücüsüz otomobili ile de artık kendinden bahsettireceğini gösterdi. Söylentilere göre Apple, 2018 yılında başlayacağı sürücüsüz otomobil test sürüşlerini başlatıp, 2020 yılında trafiğe çıkaracak. Samsung, bu tarihten önce aracını piyasaya sürebilecek.

Ya Google neler yapıyor?

En deneyimli geliştirici olarak, test sürüşleri devam ediyor ve sürekli güncellemeler ile yol deneyimlerini ve navigasyon bilgileri geliştiriyor. Ancak otomobillerin ne zaman piyasada satılacağına dair bir bilgi yok.

Acaba, Google mobil yazılımda oluşturduğu Android platformu gibi bir altyapı mı sağlamaya çalışıyor? Patentlerini paylaşır ve üreticilere yazılım desteği sağlar. GoogleGlass yanı akıllı gözlükteydi gibi geri adım atabilir.

15-12/14/google.jpg

Uzmanlara göre sürücüsüz otomobiller dediğimiz bu alan Google, Mercedes, Audi ve Volvo tarafından yönlendirilecek gibi görünüyor. Çin’in Baidu ve Güney Kore’nin Samsung şirketlerinin çıkışı bu planı bozmuş olabilir.

Tesla’yı da hesaba katmakta fayda var

Çünkü halen en uzun ömürlü araç pilleri onlarda bulunuyor. Diğer taraftan, sürücüsüz deneyimi test ötesine taşıyıp, reelde uygulatan ilk marka da oldu. Şu anda, sürücüsüz deneyim, yasal sorunlar sebebiyle tavsiye edilmediğini de unutmayalım.

15-12/14/tesla-x.jpg

Mercedes ve Audi, geçen yıl Silikon Vadisi’nden Las Vegas’a 550 millik bir sürüş deneyimi yaşatmıştı. Bu yıl ne yapacağını birlikte göreceğiz.

Emisyon sebebiyle Volkswagen grubu, bu yıl Amerika’da büyük itibar kaybı yaşadı. Dünyanın en büyük motorlu araç şirketi olan Volkswagen, sanırım çok yakın bir sürede kendini toparlayıp, sürücüsüz otomobiller konusunda bir atağa geçecektir.

Hyundai acele etmiyor!

Yine Güney Koreli Hyundai, sürücüsüz otomobiller sektöründe bilgisayar çipleri ve araçların gelişimi için ekipmanlar ve sensörler geliştirmeyi hedeflediğini duyurdu. Hyundai kendi aracını üretme konusunda acele etmeyecek görünüyor.

Volvo’nun iddiasını öncelikle sigorta ile duyurmayı seçti. Eğer aracı kaza yaparsa, sigortasını Volvo kendisi ödeyecek. Kaza yapmayacağı araçlarının 2017’de testlere başlayacağını ve 2020’de de trafiğe çıkacağı takvimini ortaya koydu.

Yukarıda da söylediğim gibi, CES 2016’da sadece otomobil markaları yer almayacak. Mesela, tablet klavyeleri ile tanıdığımız Logitech, sektörde olduğunu gösterecek ürünlerini burada tanıtacak.

Sonuçta Ocağın ilk haftasında sürücüsüz otomobiller konusunda biz neredeyiz, dünya nerede önümüze konulacak. Günlük sorunlar içinde boğuşurken, yepyeni bir alanı daha kaçırmak üzereyiz…

:: Sizce yerli otomobilciler ne yapacak?